בזמן שבועת אגרות החוב מתקררת, הכסף עובר למניות

בשבועות האחרונים מורגשת עצירה מסוימת בשוק אגרות החוב לאחר עליה חסרת תקדים במחיריהן, לעיתים עד כדי תשואה אבסורדית
 | 
telegram

בארה"ב, התשואה על אגרות החוב ל-10 שנים מתקשה לרדת מתחת לרמות של 2.6%-2.7% למרות פעילות הפד. חדי העין, ישימו לב שגם בענף קרנות הנאמנות בארץ חלה האטה מסויימת בגיוסים.

הקרנות המתמחות באג"ח כללי עדיין מגייסות, אבל בקצב איטי יותר. האם הציבור מתחיל להפנים שהבשר באגרות החוב פשוט נגמר? עדיין מוקדם לדעת, אבל בהחלט מורגש שינוי באווירה, כאשר לאחרונה הצטרפו לעמדתי בתי השקעות מכובדים נוספים.

על פי פרסומים אחד מהם אף צפוי להודיע כי בכוונתו לשנות את מדיניות ההשקעה באחת הקופות שלו על מנת שיוכל להגדיל מניות על חשבון קונצרני. בנק לאומי פתח פוזיציית שורט על מדד תל בונד 40 בהיקף גדול, מהלך חריג מאד שמצביע על כך ששחקנים מתוחכמים מעריכים שהאנומליה לא תוכל להימשך לנצח.

במהלך החודשים מאי-יוני, הצגתי כאן את חששותיי מפני סיכון למשבר חריף נוסף ואני שמח, שבסה"כ, למרות התנודות החדות למטה ולמעלה, לפחות בינתיים התרחיש הזה לא התגשם. העובדה שלא נפלנו לתהום אינה מעידה על כך שלא היינו קרובים לכך, ולכן חשוב היה לשמור על זהירות ואחריות.

למרות שהסכנה עדיין לא חלפה, בחודש וחצי האחרונים גם אנחנו חזרנו בהדרגה לשוק המניות, כאשר הדגש הוא על מניות ערך, אשר הוכיחו צמיחה עקבית במשך תקופה ארוכה (דוגמא בהמשך). מי שמודאג שמא פספס את הרכבת, יכול להירגע. יש המון הזדמנויות בשוק המניות (בתנאי שאכן הכלכלה העולמית מתאוששת).

לאן הולך הכסף?

מספר גורמים תומכים במעבר של כסף לשוק המניות (רשימה חלקית):
1. למעט כמה אגרות חוב המעניקות גבוהה (בשל סיכוני כושר פירעון), שוק האג"ח פשוט משעמם ומסוכן - אין כמעט מה להרוויח ויש המון מה להפסיד.
2. הסבירות לתרחיש של מיתון כפול בארה"ב פוחתת. לא שנתוני המאקרו טובים במיוחד, אבל הם לא מצביעים בינתיים על הקטסטרופה שממנה כולם חששו (כולל אני).
3. מחירי המניות זולים, כאשר המחירים עדיין משקפים סבירות גבוהה לתרחיש של האטה ממושכת.
4. כמות גדולה של מיזוגים ורכישות בארה"ב ובעולם דוחפת את השווקים ומעידה על כך, שלפחות החברות הגדולות מאמינות שזה הזמן להסתער ולרכוש חברות.
5. לחברות יש כמות גדולה של כסף, שעשוי להיות מנותב בהמשך לגיוס עובדים, דבר שישפיע לחיוב על נתוני המאקרו בטווח הארוך.

מנגד:

1. הסיכון למיתון כפול או להאטה ממושכת מאד, עדיין קיים ורלוונטי. כמה שבועות של מצב רוח טוב, לא יעלימו אותו. יש לוודא שגם הנתונים הבאים שיתפרסמו יצביעו על שיפור.
2. המהלכים שבוצעו כדי לייצב את הכלכלה הם חסרי תקדים וסביר להניח שיהיו להם תופעות לוואי קשות. יחד עם זאת, עד שתופעות הלוואי יופיעו, השווקים יכולים להמשיך לטפס.
3. ייתכן שהמשבר רק נדחה בשנה-שנתיים והמהלכים שבוצעו בפעם הראשונה בהיסטוריה בהיקף כזה יכשלו. יחד עם זאת, כפי שציינתי, עד שתופעות הלוואי הללו ישפיעו השווקים יכולים להמשיך במגמה החיובית. גם רוביני צדק בעבר, אבל פספס 4 שנות גאות חסרות תקדים. כלכלן מעולה, איננו בהכרח משקיע מצליח.

האם וורן באפט היה משקיע בחברה הבאה?

חברת MedcoHealth Solutions Inc (סימול: MHS) עוסקת בתחום ה- healthcare בארה"ב ומספקת שירותים לבעלי עסקים, חברות, ארגוני עובדים, סוכנויות ממשלה ופרטיים בתוך ארה"ב ומחוצה לה.

מוצרי החברה ושירותיה, בן היתר, מוכוונים להוזלת ההוצאות הרפואית לצרכן על ידי חבירה לארגון (דמי חבר) וקבלת הנחות בבתי מרקחת, רפואי בהנחות, הזמנת תרופות פשוטה דרך הרשת ע"י שליחת מרשם (מרכזת את הזמנת התרופות ברשת בהיקף הגדול ביותר בארה"ב). כמו כן, מספקת שרותי ניהול, ארגון והתייעלות לבתי מרקחת.

ב-10 השנים האחרונות הגדילה החברה את מכירותיה כמעט פי 3, גידול שנתי ממוצע ועקבי של יותר מ- 13%. הרווח הנקי למניה גדל באותה תקופה באופן רציף מ- 0.4 דולר ל- 2.6 דולר (גידול שנתי ממוצע של כ- 25% !) והמניה נסחרת במחיר של כ- 49 דולר, המשקף מכפיל צפוי של 12.5 בלבד לשנה הבאה. המניה צנחה לאחרונה מ- 67 דולר ל- 43.5 דולר בלבד ונמצאת רק 13% מהנמוך השנתי.

הרקע לירידות נובע בין היתר כתוצאה מרפורמת הבריאות של אובמה שעשויה להקטין את הביקוש לשרותיה ומהתגברות התחרות בענף. הסיכון אכן קיים, אבל סביר להניח שהייתה כאן תגובת יתר, שיצרה הזדמנות. החברה עצמה ממש לא חוששת והודיעה לא מזמן על רכישת מניות של עצמה בהיקף אדיר של כ-3 מיליארד דולר.

עסק איכותי שהוכיח צמיחה עקבית רציפה לאורך שנים גם בהכנסות וגם ברווחים, מחיר נמוך ותחום יחסית שמרני. אלה בדיוק החברות שמתאימות לגישה של וורן באפט.

לסיכום

הסבירות לתחתית כפולה בשווקים פחתה ביחס למצב שהיה לפני מספר חודשים. בשלב הזה יש יותר גורמים התומכים במגמת העליות בשווקי המניות וירידה או יציבות בשווקי אגרות החוב. חיפוש יסודי ועקבי של מניות ערך על פי גישתו של וורן באפט הוא להערכתי, הדרך הנכונה ביותר להשקיע בשלב הזה. MHS היא דוגמא מעניינת לכך.

בהצלחה!

הכותב הוא רן קבין, מנכ"ל קבין בית השקעות בע"מ

* : חברת קבין בית השקעות בע"מ מנהלת תיקי השקעות ללקוחות ומשמשת כמנהל השקעות חיצוני לקרן נאמנות. ניירות ערך המוזכרים בדו"ח זה מוחזקים ו/או עשויים להיות מוחזקים בחלק מן התיקים הנ"ל ובקרן וקבין בית השקעות בע"מ עשויה לרכוש ו/או למכור את ניירות הערך האמורים ללא כל הודעה. הכותב הינו מנכ"ל ובעלים בחברת קבין בית השקעות בע"מ. הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר (21/9/2010) ומבוססים על מידע שהתפרסם באתר הבורסה ובעיתונות הכלכלית. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות או המלצה לקנות או למכור את ניירות הערך המוזכרים במסמך זה ו/או ניירות ערך אחרים או מטבעות. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד. האמור לעיל מוגש כאינפורמציה בלבד. מסמך זה מתבסס אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור ועל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים, או בלתי מעודכנים. מסמך זה אינו מהווה יעוץ או הזמנה לרכוש או למכור את ניירות הערך הנזכרים בו ואין בו משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל משקיע.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות