האם הראלי בספטמבר הוא סיפור אמיתי?
שבוע המסחר בבורסה האמריקאית נחתם ע"י מדד הדאו ג'ונס בעלייה של 2.4% ובחודש החולף זינק ב 8.4%. ה-500 S&P עלה אף הוא בשבוע החולף ב- 2% ואת החודש סגר בזינוק חד של 9.5%.
הנאסד"ק הצטרף לחגיגה וזינק אף הוא בתוך שבוע ב-2.8% ובסוף השבוע האחרון לבדו (יום שישי) טיפס וחתם עם עלייה של 2.3%.
נתונים אלה מלמדים על ראלי של חודש ספטמבר. האם זה מבשר את הבאות? האם הצבע חוזר ללחיי המשקיעים והמגמה של הראלי תתברר כאמיתית ולא חד פעמית?
אכן זהו השבוע הרביעי בו סוגרים המדדים המובילים בוול סטריט עם נתונים חיוביים. כאשר נתוני ההזמנות למוצרים ברי קיימא נפלו פחות ממה שצפו האנליסטים ואם מנטרלים את הוצאות התחבורה הרי שהם אפילו עלו ב-2% מעבר לצפוי.
נתונים אלה מלמדים על התעוררות בביקושים מצד המפעלים ומציירים תמונה של מגמת התאוששות בפעילות הכלכלית של המשק האמריקאי. וזאת חרף ההאטה המתמשכת בגזרת הנדל"ן שבהשפעתו עדיין נמצאת כלכלת ארה"ב בתוך המשבר.
למעשה, אילולא המשבר הנמשך בנדל"ן המתבסס על הנתונים שהתפרסמו לאחרונה ועל הקיפאון בו הוא שרוי עדיין "ומקשה על ההתאוששות" לפי דבריו של טימותי גייתנר שר האוצר האמריקאי הרי שאלמלא זאת ההתאוששות הייתה מוחשית הרבה יותר.
אמנם שוקי ההון בעולם הם למעשה שווקים של ציפיות וחלומות שסופם להתגשם אבל ישנם מספר פקטורים אמיתיים ששווה להתייחס אליהם דווקא עתה כשהמשק האמריקאי נמצא על קו פרשת המים ממנו ניתן ללמוד כי הראלי שהיינו עדים לו במהלך השבועות האחרונים אינו חד פעמי וקיים סיכוי סביר שיימשך בתקופה הקרובה.
נתונים חיוביים של המשק האמריקאי
בתקופה האחרונה החברות מציגות תוצאות טובות בפעילותן המעידות על התאוששות כלכלית של המשק האמריקאי. כלל הסקטורים המזוהים עם צריכה שהם למעשה הקטליזטורים של המשק האמריקאי כגון : חברות קמעונאיות גדולות כמו וול מארט בתחום התקשורת, סחורות , חברות לשווק מוצרי צריכה , ומוצרים ברי קיימא, התעשייה הנלווית לנדל"ן וכדומה מדווחים על גידול בביקושים.
העדר אלטרנטיבות
העדר אפיקי השקעה אטרקטיביים מנתב את המשקיעים לשוק המניות. לדוגמה, אג"ח של ממשלת ארה"ב נושא ריבית של 2.5% לשנה בלבד וזאת לתקופה של 10 שנים למול תשואות גבוהות יותר באפיק המנייתי שלו יתרון משמעותי נוסף - יתרון הנזילות היכולת לקנות ולמכור כמעט ללא מגבלה אפילו אם נשווה זאת לנדל"ן.
מדד הפחד
אמנם מדד זה נותר תנודתי אבל מהנתונים עולה כי קיימת ירידה בחששות המשקיעים שבאה לידי ביטוי בצניחה של מדד ה- VIX המזוהה כמדד הפחד אשר ב-2008 הגיע לשיאו והפנה את המשקיעים לשלוותו של שוק האג"ח הרגוע.
"מדד הפחד" צנח לראשונה מזה 3 שבועות בשיעור של 8.8% מה שמלמד על התייצבות בחששות המשקיעים והסטה של הכסף לטובת שוק המניות. ריבית נמוכה (ריבית "אפס") - הריבית כיום בארה"ב היא סביב האפס עד 0.50%.
מבחינת מחיר הכסף חזרנו לשנים 2001 עד 2003. למעשה כיום לרשות החברות עומדת הפריבילגיה לגייס כסף זול דבר המעודד אותן להשקיע לפתח ולייצר בעלויות נמוכות כאשר מצד המשקיעים נוצרת הזדמנות להשקיע כסף זול שיניב תשואה יפה בטווח קצר יחסית.
נכנסים ל"תקופת החגים"
ברבעון האחרון תקופת החגים בעולם הנוצרי מתחילה למעשה בחודש אוקטובר ולקראת סוף שנת התקציב ניתן לראות עלייה בהוצאות הקמעונאיות כך שצפוי רבעון עם נתונים מעודדים.
"סיפור המסגרת":
הנשיא אובמה מסיים פרק ראשון בכהונה שהייתה רצופה במשברים כלכליים בעיקר. הממשל ובכלל זה יו"ר הפד בן ברננקי נחושים בדעתם להניע את גלגלי הצמיחה לאחר שבשנתיים האחרונות הזרמת ההון ע"י הממשל בהיקף של מאות מיליארדים של דולרים בלמה את המיתון.
הממשל האמריקאי טיפל במשבר הכלכלי שהיה חשש בתחילה כי יידמה למשבר בשנות העשרים המאוחרות של המאה הקודמת - כאשר ידו על העליונה. ממשל אובמה הדף את העננה הכלכלית שריחפה מעל כהונתו. לא אובמה ואף לא ברננקי ייתנו ידם להכשיל את ההישג הכלכלי הזה ואת ההשקעה העצומה של ההון שהוזרם. ולכן הראלי שאפיין את ספטמבר מוכיח כי המשקיעים היו הראשונים להפנים זאת.
הצפי הוא שחברות רבות תצטרפנה לחגיגת ההנפקות וכסף חדש ימשיך לזרום ולהציף את הבורסות בעולם וזאת בעיקר לנוכח העדר חלופות השקעה טובות אחרות. הכותב הוא צחי רודניק מנכ"ל אימפקט ניהול תיקי השקעות מקבוצת בנק איגוד
*** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.