הפועלים שורי על המעו"ף: "שיאים מטבעם להישבר"; מה לאומי צופה בזירת התמלוגים?
גזרת המסחר המקומית מרכזת עניין רב לאחרונה בשל התפתחויות בשני השווקים המרכזיים - מניות ומט"ח. מדד המעו"ף אמנם לא הצליח לעבור את רמת השיא ההסטורית אך בנק הפועלים מחזיק בגישה אופטימית לגבי ההמשך. בגזרת המט"ח, מאמינים הבנקים כי רכישות הדולרים על ידי בנק ישראל ימשכו.
"המגמה החיובית בספטמבר לא פסחה על שוק המניות המקומי, שעלה ב-8%". נכתב בסקירה השבועית של בנק הפועלים. "האוירה החיובית נמשכה גם לתוך החודש הנוכחי, כשבמהלך השבוע האחרון נגע מדד ת"א 25 בשיא כל הזמנים, אך נסוג כמעה עוד באותו היום. שיאים מטבעם להשבר, ואנו מעריכים כי גם שיאו של המעו"ף צפוי להשבר בטווח הקצר".
ההערכה האופטימית של כלכלני בנק הפועלים זו נובעת משילוב של גורמים חיוביים בכלכלה המקומית, אשר תומכים בשוק המניות גם בהשוואה לשווקים מקבילים בעולם. "הסביבה המאקרו כלכלית בישראל ממשיכה ליהנות משיפור, במיוחד בהשוואה גלובלית, כפי שניתן ללמוד משלל הפרמטרים שפורסמו בשבועות האחרונים".
בבנק לאומי סבורים כי בטווח הקצר הסנטימנט החיובי צפוי להימשך, במידה ונתוני המאקרו יצביעו על סביבה כלכלית סבירה. עם זאת, מסרו הכלכלנים כי מבחינה טכנית קיימת השפעה פסיכולוגית ממתנת על המשקיעים, בשל הקושי של מדד המעו"ף לפרוץ את שיא כל הזמנים.
בנושא ועדת הכלכלה בה השתתפו בין היתר יחידות ההשתתפות הגדולות, אשר מחזיקות בקידוח "לוויתן", מעריכים בלאומי כי המאבק ככל הנראה ימשיך גם בתקופה הקרובה. בתוך כך, הבנק מציין כי "עלייה בשיעור של כ-84.5% בגובה התמלוגים שתקבל המדינה בגין כריית פוספטים ב-2010" עשויה לרכך את ההתמודדות בנושא.
"העלאת הריבית גררה התערבות בשוק מט"ח"
במקביל לסערה שנרשמה בשוק המטבעות, פרסם אתמול בנק ישראל כי יתרות המט"ח הסתכמו בחודש שעבר ב-66.2 מיליארד דולר, כמות שיא. לצורך השוואה, בתחילת שנות האלפיים עמדו יתרות המט"ח על פחות משליש, כ-20 מיליארד דולר. בנוסף, הנתונים הראו כי בסיכום החודשי נרכשו 699 מיליון דולר.
בהתייחס למגמה האחרונה בשוק המט"ח, מבנק לאומי נמסר כי "נראה שהעלאת הריבית שביצע בנק ישראל בתחילת השבוע שעבר אילצה אותו להגביר את מידת התערבותו בשוק המט"ח. ההתערבות האמורה השבוע הצליחה למתן מעט את עוצמת השקל כך שבסיכום שבועי היה שיעור היחלשותו של הדולר מול המטבע המקומי דומה לשיעור היחלשותו של המטבע האמריקאי בעולם".
כלכלני בנק הפועלים מעריכים כי "השקל צפוי להמשיך ולהיסחר בתקופה הקרובה בהשפעת ההתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות בעולם. כמו כן, יושפע השקל מגורמים מקומיים מנוגדים. מחד, הגורם העיקרי התומך בהיחלשות השקל הוא רכישות נוספות של דולרים על ידי בנק ישראל. מאידך, ניתן למנות את הכלכלה היציבה בישראל והציפיות להעלאות ריבית נוספות ע"י בנק ישראל ובעקבותיהן, הרחבת הפער בין הריבית השקלית לריבית הדולרית."