פישר נגד ה-IMF: "אין לנו עדיין תאוריה טובה למה למדינות אסור להתערב"

במהלך הרצאה בוושינגטון מתח נגיד בנק ישראל ביקורת על גישתם של הממשל בארה"ב וקרן המטבע העולמית. "אין לנו עדיין תאוריה טובה מספיק שמסבירה למה למדינות אסור להתערב"
ליאור נחום |

המתח הכלכלי בקרב מדינות העולם עלה מדרגה בתקופה האחרונה, בעוד הממשל בארצות הברית וקרן המטבע הבינלאומית (IMF) מותחים ביקורת על מדינות העולם השלישי בכך שהן לא מאפשרות למטבע להתנהג על פי כוחות השוק.

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שכיהן במשך שבע שנים כמשנה למנכ"ל קרן המטבע הבינלאומית, יוצא כנגד הגישה של הממשל ומצדד בפעולות שמבצעות המדינות המתפתחות. בהרצאה במכון לכלכלה 'פטרסון' בוושינגטון הגיב פישר לדבריו של מזכיר מחלקת האוצר בממשל אובמה, טימוטי גייטנר, שאמר כי מדיניות המטבע של כלכלות העולם יוצרת "דינמיקה הרסנית".

"ההתערבות המאסיבית של מדינות בשוק המט"ח משקפת את מה שהממשלות והבנקים המרכזיים עושים על מנת להגן על הכלכלות שלהם", אמר פישר שרכש בשבוע החולף דולרים באגרסיביות על מנת למנוע את היחלשות הדולר. "אין לנו עדיין תאוריה טובה למה למדינות אסור להתערב".

שרי אוצר ראשי בנקים מרכזיים התאספו בוושינגטון בסוף השבוע לצורך פסגת ה-G-7 שבמרכזה עומדת "מלחמת המטבעות", עליה הכריז שר האוצר של ברזיל. המתח גבוה עד כדי כך, שחלק מקובעי המדיניות מסרבים לדון בנושאים הקשורים לשוק המט"ח.

שר האוצר של יפן, יושיהיקו נודה, אמר במהלך ועידת שבע המדינות המתועשות כי המנהיגים מבינים את הפעולות שביצעה המדינה בשוק המט"ח להחלשת הין וכי ישנה הסכמה על כך שתנועות מט"ח מוגזמות אינן רצויות. "פשוט הסברתי להם על התהליך", אמר נודה. "עדיין, אני מניח שזה מובן שאין כל שינוי מהותי בתפיסת העולם הפיננסית של יפן".

טרם פסגת ה-G-7, כינס פישר מסיבת עיתונאים במהלכה דן במצב הכלכלי במשק הישראלי ובעולם. "התחלנו להתערב בשוק המט"ח במהלך 2008 וכיום רוב המדינות מתערבות", אמר פישר. "שווייץ התערבה, יפן התערבה, מדינות רבות באסיה התערבו בנוסף למדינות באמריקה הלטינית. ההתערבות נעשית בגלל מאזן הסחר בין סין לארה"ב".

דינמיקה הרסנית בשווקים

בדבריו, נגיד בנק ישראל מגיב על הביקורת הקשה שמתח גייטנר על סין לאחרונה בעקבות המגבלות שמטילה המדינה על שוק המט"ח: "יותר ויותר מדינות עומדות בפני לחץ הולך ומתגבר בכך שהן לא מאפשרות לכוחות השוק לגרום לעלייה בערך המטבעות, אמר גייטנר שכיהן במשך שש שנים בתור יו"ר ה'פד' בניו יורק במהלך נאום בוושינגטון. "מחזור המטבעות הוא דו-צדדי מטבעו. וקל הרבה יותר לפתור את הבעיות על ידי שיתוף פעולה מלא בין המדינות".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה