סין כמנוע הצמיחה העיקרי של הכלכלה הגלובלית
בשנים האחרונות הופכת הכלכלה הסינית למעצמה מובילה בעולם בכלל וביבשת אסיה בפרט. לראיה, סין עקפה לאחרונה את יפן והפכה לכלכלה השנייה בגדולה בעולם (אחרי ארה"ב), עקפה את גרמניה והפכה בשנת 2009 ליצואנית הגדולה בעולם, עקפה את ארה"ב והפכה ליצרנית הרכב הגדולה בעולם ועוד.
לאחר המשברים האחרונים ובמקביל לניסיונות ההתאוששות של רוב המשקים המפותחים בעולם, נחשבת סין למנוע הצמיחה העיקרי של הכלכלה הגלובלית. על פי קרן המטבע העולמית, צפויה הכלכלה השנייה בגודלה בעולם לצמוח בכ-10.5% השנה ובכ-9.6% בשנה הבאה. צמיחת התוצר הסיני מרשימה ביותר, במיוחד לנוכח העובדה שהיא מתבססת על ייצוא, שברובו מגיע לארה"ב ואירופה המציגות נתוני צמיחה נמוכים.
מגמות בסחר החוץ
הייצוא הסיני צמח בשנת 2010 בתמיכת גידול חד בביקושים ממשקים מתפתחים. בשמונת החודשים הראשונים של השנה, גדל הייצוא לרוסיה בכ- 75% והייצוא לברזיל כמעט הכפיל עצמו. למרות זאת, החלק הארי של הייצוא הוא עדין למדינות מפותחות כגון ארה"ב, יפן ומדינות אירופה. המדינה בעלת הביקושים הגבוהים ביותר לתוצרת הסינית היא ארה"ב, כאשר יפן ממוקמת במקום השני. הייצוא לארה"ב גדל בשמונת החודשים הראשונים של השנה ב-31% והסתכם בכ-178 מיליארד דולרים. בתקופה זו, הסתכם הייצוא הסיני הכולל בכמעט מיליארד דולר.
חשש מבועה בשוק הנכסים
למרות נתוני הפתיחה המעודדים, עדיין ישנם אתגרים וחולשות למשק הסיני, כאשר שוק הנכסים הוא אחד הנושאים העיקריים המעסיק את השלטונות המקומיים. מזה למעלה משנה, עולים מחירי הבתים בסין בחדות. הליך שיצר חששות מפני היווצרות בועת נדל"ן וחייב את השלטונות לנסות ולצנן את השוק, על ידי התערבות בשוק האשראי המקומי.
התפתחות הכלכלה
בשנים הקרובות צפויה הצריכה הפרטית להחליף את הייצוא כמנוע הצמיחה המשמעותי של הכלכלה הסינית. בסין חיים כ-1.34 מיליארד תושבים, כאשר מחציתם עירוניים ומחציתם עדין חיים בכפרים. תהליך העיור הידוע, במסגרתו עוברים מהכפר לעיר כ-15 מיליון איש בשנה, הינו גורם מוביל לגידול בצריכה הפרטית במדינה.
כיום, הצריכה הפרטית בסין מהווה כ-35% מהתמ"ג בלבד, נתון נמוך בהשוואה למשקים גדולים אחרים (בארה"ב למשל, מדובר בכ-70%). בכדי להגיע לרמות גבוהות יותר, השלטון הסיני יאלץ להפעיל מדיניות של ביטחון סוציאלי שתתמוך בצריכה ותקדם יותר את רצון הפרט פעולות המתנגשות מעט עם עקרונות המפלגה הקומוניסטית השולטת במדינה.
ניוד היואן הסיני
סוגיה נוספת התופסת לאחרונה כותרות רבות היא נושא ניוד המטבע המקומי (יואן או רמינבי). על מנת לתמוך בייצוא - המנוע של הצמיחה הסינית - מתערב הבנק המרכזי בסין בשוק המט"ח, מצמיד באופן מלאכותי את היואן לדולר ומונע ממנו להתחזק. סוגיה זו הביאה את ארה"ב, לחוקק חוק בקונגרס שמטרתו להקל על תהליך הטלת סנקציות על מדינות העוסקות במניפולציה של המטבע המקומי והצמדתו לדולר.
הממשל המקומי בסין הכריז בסוף מאי כי יאפשר ניוד של המטבע, אך מאז רשם היואן התחזקות קלה בלבד של 2.2% למול הדולר. הערכות בשוק מדברות על הערכת חסר של היואן של בין 25% ל-40% אל מול הדולר ארה"ב.
סין ביססה את עצמה כאחת הכלכלות החשובות ביותר לצמיחה העולמית. נתונים כמו המשך התרחבות הייצור התעשייתי המקומי ועלייה יציבה בביקושים לייצוא הסיני, כמו גם העובדה כי סין היא המדינה בעלת הידיים העובדות הרבות ביותר בעולם, מביאים אותנו להערכה כי ביצועי הכלכלה הסינית ימשיכו להיות טובים גם בעתיד.
הכותב הוא יוסי ישראל מחלקת המחקר של תכלית תעודות סל
*הכותב הינו עובד של קבוצת תכלית תעודות סל. הכותב אינו בעל רישיון יועץ השקעות על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין לראות באמור בהודעותיו של הכותב הנ"ל משום הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה