נלחמים על הבית: העיקולים בארה"ב - אחרי 90 הימים

השוק הפרוץ של הנדל"ן בארה"ב מתגלה יותר ויותר במערומיו. הפעם, בדמות משבר עיקולי דירות: על משבר עיקולי הדירות בארה"ב
 | 
telegram

השוק הפרוץ של הנדל"ן בארה"ב מתגלה יותר ויותר במערומיו. הפעם, בדמות משבר עיקולי דירות. פרשה זו עולה כעת מדיווחים עיתונאיים ומפרסומים לגבי חקירות של רשויות האכיפה בארה"ב וטור זה מסתמך עליהם.

משכנתאות בארה"ב מזמן לא ניתנות ישירות ע"י בנקים, אלא הן חלק מחבילת ניירות ערך שמגובים על ידי נכסים. לכן, בניגוד למדינות מסודרות אחרות, לבנקים המלווים אין תיעוד מפורט של הלווה ומצבו וכן לגבי מצב הנכס.

למעשה, כל ההתנהלות מול הלווה הועברה למתווכים שונים (חלקם כפי הנראה מפוקפקים למדי), שמעדיפים לעקל את הדירה ולא להגיע להסדר עם הלווה. זאת משום שהטיפול בעיקול נכס כנגד הלוואה בקשיים מעניק להם עמלות רבות, פטורות ממס. מנגד, פריסה מחדש של החוב כרוכה בעלויות רבות, הוצאות מס וטרחה רבה מבחינתם.

היקף עיקולי הדירות החודשי בארה"ב - התחלת עיקולים (הקו הבהיר) וסיום עיקולים (הקו הכהה):


מקור: US Department of Housing and Urban Development

אם לא די בכך, החקירות מראות שלעיתים אין תיעוד לכך שהנכס עצמו משועבד למשכנתא. בעת הבהלה לנדל"ן בשנות הבועה, מיהרו ברוקרים בבנקים להעניק משכנתאות כמעט לכל דכפין, לארוז אותן בחבילות של ניירות ערך ולגרוף עמלות שמנות כתוצאה מכך. הם לא הקפידו לדאוג לפרטים זניחים לכאורה כמו בחינת יכולת ההחזר של הלווה, מצבו והרקע הפיננסי שלו, איכות הנכס הנרכש, השעבודים כנגד ההלוואה ועוד.

הבנקים הגדולים, שאחראים לחלק גדול מהמשכנתאות הללו, יודעים זאת, ולכן הם ממהרים לעקל את הדירות, על מנת לקבל החזר, ולו חלקי בלבד (גם במחיר נמוך מגובה המשכנתא). הם יודעים, כך על פי החשדות, שהשימוש במתווך מפוקפק משרת אותם: יתכן ויהיה עליו לזייף מסמכים על מנת לעקל את הדירה, אך אם הדבר יתגלה, יוכלו תמיד להתנער מהקשר איתו, מכיוון שהוא לא עובד הבנק.

המצב חמור במיוחד משום שאין פיקוח על שוק המתווכים בין הבנקים ללווים ואין רשות שתאכוף את הנושא.

לאחרונה החלה הרשות לניירות ערך בארצות הברית לחקור את העיקולים שנעשו בבנקים הגדולים, ובעקבות זאת הוחלט שברובם יוקפאו העיקולים ל-90 יום.

החלטה זו עשויה להקל על בעלי הדירות בטווח הקצר, אך לא אופתע אם בסופו של יום העיקולים יחודשו. הבנקים הגדולים יעשו הכל לא לשאת הפסדים נוספים ולכל היותר ישלמו קנס על חריגה מנהלים, אותו יפטרו כהוצאה חד פעמית באחד הרביעים הבאים. והעולם, כמנהגו ינהג...

הכותבת היא אורית לוין, יחידת ההשקעות והאסטרטגיה, בנק מזרחי-טפחות


*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות