כמה שווה אפוסנס? המתחרה נמכרה ב-800 מיליון ד'; "אינדיקציה ברורה לפעילות שלנו"

אלי לילי רוכשת את "אביד רדיופרמסוטיקלס" ושמה תג מחיר לפעילות ההדמיה המולקולארית. המנכ"ל יורם אשרי: "אם מוצר בודד מקבל מחיר כזה זה מהווה אינדיקציה ברורה לפעילות שלנו". אפוסנס הודיעה על שת"פ עם רוש השוויצרית
 | 
telegram

חברת הביומד אפוסנס שהונפקה בבורסה באחד העם ביוני השנה הודיעה היום על חתימה על הסכם שיתוף פעולה עם ענקית התרופות רוש בתחום ההדמיה המולקולארית. אך, החדשות המהותיות לחברה קשורות דווקא לעסקה הקשורה לרכישת מתחרה של החברה.

אפוסנס, העוסקת בפיתוח מוצרים להדמיה ולטיפול על-בסיס יכולת מיקוד באפופטוזיס (מוות תאי), חתמה על הסכם לא בלעדי עם חברת התרופות השוויצרית רוש (Roche). על פי ההסכם, תוכל רוש לעשות שימוש במערכת ה-EarliTest של אפוסנס לצורך הדמיה מולקולארית במסגרת ניסויים קליניים שתבצע רוש להערכת טיפולים חדשים בתחום האונקולוגיה.

ההסכם החדש מצטרף להסכם קיים שיש לאפוסנס עם ענקית התרופות גלאקסו-סמית-קליין (GSK), גם הוא לצורך שימוש במערכת לצורך הערכת תרופות אונקולוגיות בפיתוח, וצפוי לחסוך לחברה כסף רב ע"י צבירת נתונים שישמשו את החברה בניסוי שלב 2 אותו היא עורכת כיום ובניסוי שלב 3 בו תחל בשנה הבאה.

חוזה החדש עם רוש אומנם ממחיש את הפוטנציאל שיש לטכנולוגיה של אפוסנס ומספק אמירה חשובה לשוק, אך הוא לא סיפור היום בכל מה שקשור לתחום ההדמיה המולקולארית בו פועלת החברה בכל הכח.

תג מחיר של 800 מיליון דולר על מוצר אחד

חברת התרופות האמריקנית אלי לילי (Eli Lilly) הודיעה מאוחר אמש על רכישת חברת אביד רדיופרמסוטיקלס (Avid Radiopharmaceuticals) בעסקה המוערכת ב-800 מיליון דולר (300 במזומן ו-500 כפוף בעמידה באבני דרך הכוללים בין היתר קבלת אישור FDA למוצר החברה). אביד, חברה פרטית הממוקמת בפילדלפיה, הפועלת אף היא בתחום ההדמיה המולקולארית, מחכה כיום לאישור מנהל המזון והתרופות האמריקני לגבי שימוש בחומר היכול לזהות עמילואידים במוח, הנחשבים כאינדיקטור למחלת האלצהיימר.

רכישת אביד הינה משמעותית ביותר לאפוסנס משום שהיא נותנת תוקף לשווי הטכנולוגיה בשוק ההדמיה המולקולארית - שווי שהיה קשה להעריך עד כה.

אביד פתחה מוצר (להדמיה ב-PET - הדמיה תלת מימדית תפקודית של המוח) המיועד להדמיה של משקעי חלבון בשם בטא-אמילויד במוח, שהם אופייניים למחלת אלצהיימר. אלי לילי עצרה באוגוסט השנה את הפיתוח של אחת מהתרופות שלה לטיפול באלצהיימר, לאחר שניסויים בשלבים מתקדמים הוכיחו כי אינה מאיטה את התקדמות המחלה, ובמקרים מסוים אף החמירה את מצב החולים. ע"י רכישת החברה, מעוניינת אלי לילי להיכנס לתחום ההדמיה המולקולארית ולהשתמש בטכנולוגיה על מנת להעריך מוקדם יותר את יעלות המוצרים. נציין, כי בתחום מחלקת האלצהיימר פועלות גם חברות באייר וג'נרל אלקטריק, שהמוצרים שלהם נמצאים כיום בניסוי שלב 3.

ה-ML-10 של אפוסנס אומנם נמצא בניסויים שלב 2 ולא שלב 3, אך אין לו מתחרים והוא פונה לשוק גדול בהרבה. בעוד המוצר של אביד פונה למחלת האלצהיימר בלבד, המוצר בפיתוח של אפוסנס פונה לשוק גדול בהרבה, אותו מעריך מנכ"ל החברה, יורם אשרי, ביותר מ-100 מיליארד דולר.

עוקבים בזמן אמת ומיעלים את תהליך הפיתוח

כיום, לא קיים כלי באמצעותו ניתן לעקוב אחרי השפעות טיפולים על חולי סרטן בזמן אמת. בשימוש בהדמיה מולקולארית מסתכלים הרופאים על המחלה במימד הביולוגי שלה ורואים את התאים החולים. בכך ניתן לראות כמעט בזמן אמיתי (שעות בודדות לאחר הטיפול) את השפעת הטיפול על החולה, בניגוד למצב כיום בלוקח מספר חודשים (בשימוש במוצרי הדמיה כמו CT או MRI) עד שניתן לגלות שינויים בגידולים כתוצאה מטיפול.

העסקה של אפוסנס עם רוש נוגעת אף היא לתחום אך בהיבט אחר - פיתוח תרופות למחלה. כיום, חברות שמפתחות תרופות יודעות האם התרופה אכן עובדת רק לאחר ביצוע ניסויים ארוכים והשקעות עתק. בעזרת הטכנולוגיה של אפוסנס בתחום הסרטן, או של אביד בתחום האלצהיימר, יכולות החברות להביא לקיצור זמן הניסויים הקליניים ובכך להפחתת ההשקעה בהליך הפיתוח. כעת, שייר יכולה להשתמש בטכנולוגיה של אפוסנס במהלך ביצוע ניסויים לתרופות בפיתוח לסרטן ולקצר את התהליכים הקליניים.

ההסכם עם רוש לא צפוי להניב לחברה הכנסות מהותיות, ולכן כנראה החברה לא פרסמה את שוויו, אך הוא מהווה WIN-WIN עבורה. מצד אחד רוש יכולה להשתמש בטכנולוגיה של אפוסנס לצורכי פיתוח שלה בלבד ובכך לקצר הליכים. מצד שני, אפוסנס נהנית מהמחקר של רוש ומגדילה את יכולת איסוף הנתונים לצורך קבלת אישורים רגולטורים. כמו כן, אפוסנס יכולה להשתמש במידע המצטבר לצורך בחינת טיפולים חדשניים שנמצאים בתהליך פיתוח. לכן, המוטיבציה לחתימה על ההסכם הינה יותר אסטרטגית ותבוא לידי ביטוי בחיסכון עלויות עתידיות ולאו דווקא בשורת ההכנסות.

משגרת תרופות על מולקולות

אפוסנס עורכת כיום שני ניסוים קליניים שלב 2 במערכת ה-EarliTest. הניסויים הרב מרכזיים נערכים בארה"ב כחלק מתהליך קבלת אישור ה-FDA. אחד הניסויים צפוי להסתיים ב-2011. בהמשך מתכננת החברה להתחיל בניסוי שלב 3. מחצית מעלות הניסוי שלב 3 ימומן ע"י השותפה הגדולה שלה, חברת הציוד הרפואי הבלגית IBA (לצדדים יש הסכם גלובלי וארוך טווח).

בדומה ליתר חברות הביומד, חברת אפוסנס סיימה את החציון הראשון של השנה עם הכנסות נמוכות. החברה מוציאה בערך כ-8 מיליון דולר בשנה על פיתוח ומחזיקה בבנק כ-38 מיליון דולר בבנק, עיקר הסכום מההנפקה האחרונה בה גייסה 24 מיליון דולר, בה השתתפו גופי ההשקעה הגדולים במשק כמו עמיתים, הראל, מגדל, פסגות ומיטב. החברה נסחרת כיום בשווי של 608 מיליון דולר (כ-166 מיליון דולר).

מלבד הפעילות בתחום ההדמיה המולקולארית, הפלטפורמה הטכנולוגית של אפוסנס מבוססת על מולקולות ייחודיות, שיכולות לזהות תאים שנמצאים בתהליך של מוות, משמשת גם לטיפול במחלות ע"י שימוש במולקולות כדי לשגר תרופה בצורה ממוקדת לתאים החולים. מכיוון שהתהליך של מוות של תאים הוא תהליך הקיים כמעט בכל מחלה, הפוטנציאל של הטכנולוגיה הוא גדול. בתחום התרופות לחברה יש כיום שת"פ עם ענקית התרופות הישראלית טבע בתחום הסרטן.

אפוסנס נוסדה ב-1996 בהשקעה ראשונה של ברגל השקעות במחקר ופיתוח (בשליטת יעקב גוטנשטיין ואלכס פסל). מאז השקיעו בחברה בין היתר קבוצת פדרמן, מודגל-טק, חברת טבע, J&J, פונטיפקס (בראשות אלי הורביץ, המכהן גם כיו"ר אפוסנס משנת 2002), מדיטק, DOCOR, JP MORGAN, כלל ביוטכנולוגיה, טכנורוב, הפניקס ובנק לאומי.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות