הפצצה של ששינסקי: לפי טיוטת הדו"ח - חלק המדינה בתגליות יעלה מ-30% ל-66%
ברקע לסערה שעוררו הפרסומים המוקדמים אודות ההמלצות הצפויות של ועדת ששינסקי הבוחנת את סוגיית התמלוגים, הגישה היום (ד') הוועדה את עיקרי טיוטת מסקנותיה לשר האוצר יובל שטייניץ. הפרסום המוקדם נעשה בעקבות פנייה של רשות ניירות ערך כאשר כך או כך אמורה הייתה הוועדה להגיש את דו"ח הביניים עד ל-15 לחודש.
לצפייה בטיוטה המלאה של מסקנות ששינסקי - לחץ כאן
תגובות למסקנות הוועדה: פישר, ח"כ שאמה ויחימוביץ מברכים
שטייניץ פתח את מסיבת העיתונאים ואמר כי "ועדת ששינסקי מטפלת מזה חצי שנה באחד הנושאים החשובים אי פעם בישראל. מדובר במשאבי הטבע החשובים ביותר שנתגלו אי פעם בישראל. קשה להפריז בחשיבותן של תגליות אלו בהתייחס ליכולתה של ישראל לדאוג להגנתה, להשכלת הילדים במדינה וכו'. לכן אני רוצה להודות לחברי הוועדה על התגייסותם למשימה. מדובר בועדה מקצועית אשר בראשה עומד פרופ' בעל שם עולמי". עוד אמר שטייניץ כי "ראוי לגנאי מסע ההשמצות כנגד איתן ששינסקי ובני משפחתו, אני מודה לאיתן על כל שעמד בלחצים".
פרופ' ששינסקי התייחס אף הוא לטיוטת הדו"ח: "כל מדינות העולם שעוסקות בהפקת נפט וגז עדכנו במשך השנים את המסים אותם הן גובות. בישראל זה לא קרה. היה ניסיון לפני 10 שנים, ניסיון שכשל. היה ברור שלנוכח התגליות הגדולות בשנים האחרונות שהמצב מחייב שינוי. היה ברור שישראל היא סוג של מצב קיצוני ביחס למה שקורה בעולם בהיבט של חלוקת משאבי הטבע. אז היה ברור שיש צורך בשינוי, השאלה הייתה איך".
עוד אמר ששינסקי, כי "הטבת ניכוי האזילה היא הטבה מרחיקת לכת שקשה לחשוב על הצדקה לה בשלב זה. המשקיעים בתחום הגז והנפט קיבלו הטבות למכביר ואני לא ארחיב כעת". ששינסקי הרחיב על המצב לפיו ישראל היא המדינה בעלת שיעור התמלוגים הנמוך ביותר בעולם - 30% בלבד. "ברור מעל לכל ספק שאנחנו במצב קיצוני - הממשלה לא מקבלת תמורה לפי הסטנדרטים של המדינות המערביות. אנחנו רוצים להידמות לאנגליה, נורבגיה ומדינות כאלו, ושם משלמים יותר תמלוגים".
עד כה, המדינה לא קיבלה שום תמורה מהשימוש של החברות באוצרות הטבע. לא היה הבדל בין צ'ק פוינט לחברה שמפיקה גז. להיפך, המדינה שילמה לחברות הגז בשביל לעסוק בנושא, זאת בשל ההטבות מרחיקות הלכת שניתנו".
ששינסקי הבהיר כי העקרנות שהנחו את הועדה היו פרוגרסיביות, החזר ההשקעה של היזם לפני העלאת נתח המדינה, תמרוץ החיפושים, יעילות כלכלית (שלא ייפגעו שיקולי החברות הרוצות להיכנס לענף) והיום אומר ששינסקי "יש תור גדול להיכנס לענף הזה". העקרון האחרון הוא התאמה לתנאי השוק המשתנים.
טיוטת הדו"ח של ששינסקי - 3 דברים עיקריים
העיקרון הראשון הוא שהמסקנות יחולו על כלל הפועלים בענף. בזאת שם ששינסקי סוף לכל עניין הרטרואקטיביות. המסקנות יחולו על לוויתן, על תמר ואפילו על ים טטיס.
על 3 דברים עיקריים המליצה הועדה בראשותו של ששינסקי. האחד - השארת שיעור התמלוגים ללא שינוי. השני - ביטול ניכוי האזילה. השלישי - הנהגת היטל רווחי גז ונפט.
לגבי ההיטל החדש. מדובר בהיטל הנגבה מהכנסות הפרויקט בניכוי הוצאות שוטפות. ההיטל יחול רק לאחר החזר ההשקעה בתוספת 50% ממנה (כלומר לא רק לאחר שההכנסות כיסו את ההשקעות אלא בתוספת של 50% תשואה). כלומר, ההיטל יחול על הדולר הראשון שמעבר לרווח של 50% ואז בהדרגה יטפס עד שיגיע לשיא של 60% כאשר רווחי החברות יגיעו ל-230% על ההוצאה.
ההיטל פרוגרסיבי, משמע שיעורו עולה בהדרגה על עליית הרווחים. בעניין זה אמר ששינסקי כי המטרה היא לתמוך במאגרים הפחות רווחיים. בשורה התחתונה, פרויקט רווחי ישלם היטל אבל רווחי יותר ישלם יותר ורווחי פחות ישלם פחות. בנוסף, יהיו פרויקטים שלא ישלמו. ששינסקי הבהיר כי במאגרים גדולים ההיטל יופעל רק לאחר כ-8 שנים, בקטנים הוא יופעל לאחר 15 שנים או בכלל לא.
לגבי ביטול הטבת ניכוי האזילה, אמר ששינסקי כי "חברות קיבלו הטבה על נכס שקיבלו חינם, בארה"ב חברות משלמות בשביל הנכסים שניתנו. אין שום הצדקה לכך וברור שניכוי האזילה צריך להיות מבוטל".
פרופ' יוג'ין קנדל התייחס אף הוא לדברים ואמר כי "על כל שקל של הוצאות חיפוש, מדינת ישראל משתתפת ב-40 אגורות וזאת ע"י מתן הטבות מס. בצורה הזו אנחנו מבטיחים תשואה מאוד גבוהה על הוצאות החיפוש.
שטייניץ: "פיתוח שדות הגז במהירות האפשרית הוא הכרחי ואני דיברתי על כך עם שר התשתיות. הוועדה שמה את נושא המימון בראש מעייניה ואני צריך להגיד בנושא המימון שיש פה גם את מדינת ישראל שיכולה לסייע. באופן כללי אני יכול להגיד שמסקנות הוועדה נשמעות מאוד הגיונות".
הכנסות הממשלה יהיו כשני שליש מהרווחים בפרויקט גדול, זאת לעומת 30% כיום. "זה עדיין מקום טוב באמצע ביחס למה שקורה בעולם", אמר ששינסקי.
עוזי לנדאו: "מתחייבת מעורבותו האישית של ראש הממשלה כבר בשלב הנוכחי של הטיפול בנושא"
כשעה לפני פרסום דו"ח הביניים של ועדת ששינסקי, יצא שר התשתיות בקריאה לראש הממשלה להתערב בנעשה. "ההשלכות הגיאופוליטיות כמו גם נושאים מדיניים נוספים, וכן הצורך החיוני להבטיח את פיתוח משק הגז, מחייבים את מעורבותו האישית של ראש הממשלה כבר בשלב הנוכחי של הטיפול בנושא".
השר הדגיש כי פעילות משרד התשתיות הלאומיות במסגרת הוועדה, הביאה לכך ש"הוועדה אימצה את עמדת משרד התשתיות הלאומיות לגבי החשיבות הרבה שבפיתוח מאגרי הגז שנתגלו עד עתה, בלוח הזמנים המתאים לצרכי המשק. לפיכך, אם יתברר במהלך שמיעת עמדות הציבור כי קיימת בעיה מימונית בעקבות המלצות הוועדה, היא תמליץ על פתרונות פיסקאליים בכדי לפתור בעיה זו".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה