על החלופה האמיתית לשוק הקונצרני - כי כללי המשחק השתנו
שלום לכולם. בחודשים האחרונים הבורסה עשתה מהלך מרשים מאוד. ניתן להניח שמי שחזה אותו, ומי שהמשיך להאמין בדרכו גם כאשר הרוחות הקרות החלו לנשב מאירופה, הצליח לעשות גם הוא מהלך מרשים.
העניין הוא, שאל המהלך שעשתה הבורסה, הצטרפו גם האג"חים הקונצרניות, ובעיקר הבלתי מדורגות שבהן. אם בסוף הרבעון הראשון טיילו חלק ניכר מהאג"חים האלו באיזור שבין 90 ל-100 אגורות, ורבות מהן שיקפו תשואות של כ- 11% נטו, הרי שהיום הרבה מהן עלו לאיזור ה- 110 אגורות ואף יותר, ועם עליית השער ירדה כמובן התשואה.
המצב הזה הוביל לכך שניתן לומר שהיום כללי המשחק השתנו. מי שמבקש להשיג מרשימה, של למעלה מ-10% נטו, צריך לקחת סיכון אמיתי. סיכון, שבלא מעט אג"חים נמצא בגבול האפור שבין השקעה "אקזוטית" לבין חוסר אחריות.
חשוב לציין ולהזהיר, השקעה שבה סבירות הפירעון מטושטשת יתר על המידה אינה השקעה מומלצת. יש להיזהר ממנה. זאת, מאחר שיש לזכור שכאשר אג"חים מגיעות למצב שבו יש ספק משמעותי בקשר ליכולת הפירעון שלהן, השוק לא מראה רחמים.
הן "נשחטות" בעשרות אחוזים באותו יום בו הענן הגדול מכסה אותן. במובן מסויים, הן הופכות לסוג של - למצב בינארי- זה כן או לא, הכל או כלום. חישבו איזה נזק עשויה אחת כזו ליצור לתיק שלכם. זו אינה דרך ראויה להשקיע באג"חים.
חיפוש חלופות לשוק הקונצרני
המצב הזה שאני מתאר לעיל, הוביל אותי לחשוב על אלטרנטיבות. שוק המניות ככלל, על אף שמציג תשואות מרשימות בשנתיים האחרונות, הוא לא באמת אלטרנטיבה מוצלחת להשקעה בשוק הקונצרני. אין בו את אותה מידה של וודאות. כדי להצביע על השקעה אלטרנטיבית, צריך להצביע על עוד משהו.
ה-עוד משהו הזה, הוא לדעתי, מניות של חברות שלהן יש מדיניות חלוקת עקבית ואשר מחלקות דיבידנד בשיעורים גבוהים באופן עקבי. אם ניתן להצביע על חברות שלהן מדיניות וחלוקת דיבידנד בפועל בשיעור גבוה, הרי שיש בהן משום התנהגות אג"חית.
הדיבידנד שמתקבל מהמניה דומה קצת במהותו לקופון. ניתן לכאורה להניח, תחת כמה סייגים, שההשקעה תחזור בדרך של חלוקות דיבידנדים (כמובן שהקרן אינה מובטחת). במצב כזה, ואם באמת מתקבל דיבידנד בשיעור משמעותי כל תקופה, הרי שניתן לראות בהשקעה כהשקעה מניבה לזמן ארוך, ולייחס לחשיפה לתנודתיות שבמחיר המניה חשיבות פחותה.
על מהותם של דיבדנדים
חלוקת דיבידנד, על פי חוק החברות, היא חלוקה של נכסים מהחברה לבעלי מניותיה, מתוקף היותם בעלי מניות. מדובר לרוב בחלוקה של מזומנים, אם כי לא בהכרח (ראו מקרה חלוקת מניות דלק נדלן בעין ע"י קבוצת דלק). על מנת לחלק את הדיבידנד נדרשת החברה לעמוד במבחני רווח ויכולת פירעון שקיימים בחוק החברות.
דיבידנד מוצג תמיד בשיעור של אחוזים. המשמעות של האחוזים הם ביחס ל-1 ערך נקוב. כלומר, כשכתוב שמניה מחלקת דיבידנד של 293% (כפי שעושה החברה עליה אני כותב), המשמעות היא שהיא מחלקת 2.93 שקלים. על מנת לדעת את שיעור הדיבידנד מסך ההשקעה, יש לחלק את הדיבידנד נטו בעלות המניה.
כלומר, שמחלקת 293 אגורות ועולה 2875 אגורות, מחלקת דיבידנד בשיעור של 10.2% ברוטו. לדיבידנד יש יום אקס, ומי שיחזיק את המניה בסגירה של היום שלפני (סוף ) יהיה זכאי לקבלת הדיבידנד.
מדיבידנדים מנוכה מס במקור (לרוב 20%). לאחר חלוקת הדיבידנד, ישנו תיקון טכני בבורסה לשער של המניה. התיקון הזה קורה נטו ממס. מאחר שישנו תיקון, יוצא בפועל שחלוקת הדיבידנד אינה מהווה רווח למשקיע. זאת מאחר שהמניה יורדת בהתאם. עם זאת, סטטיסטית (אם כי לא בהכרח כמובן) ובעיקר בחברות המייצרות רווח באופן עקבי, נוהגת המניה לתקן את השער לאחר חלוקת הדיבידנד.
על מדיניות חלוקת דיבידנד
מדיניות חלוקת דיבידנד הינה מדיניות שמאמץ הדירקטוריון ולפיה החברה תחלק אחוז מסויים מהרווח הנקי כל תקופה. קביעת השיעור והעיתוי נגזרים בעיקר ממידת הרווחיות של החברה והערכותיה העסקיות לשנים הקרובות.
חברות שקובעות מדיניות חלוקת דיבידנד עושות את זה על מנת לשלוח מסר אופטימי למשקיעי החברה בנוגע לעסקיה העתידיים או לחילופין כתוצאה מאינטרסים אחרים של בעלי השליטה היכולים לנבוע מהיחסים ביניהם או מגורמים אחרים. מדיניות חלוקת דיבידנד אינה מחייבת את החברה מבחינה משפטית והיא יכולה להפסיקה בכל עת.
על חברת מדטכניקה- חברה עם רווחיות איתנה ומדיניות חלוקת דיבידנד אדיבה
בבורסה שלנו בארץ, אין הרבה חברות בעלות מדיניות חלוקת דיבידנד גבוהה ועקבית. לא סתם היא זכתה לכינוי בורסה של קמצנים. עם זאת, ישנן מספר חברות אשר נוהגות לחלק באופן עקבי- אחת מהן היא חברת מדטכניקה.
פעילות החברה
חברה זו עוסקת בייבוא, שיווק והפצה של ציוד רפואי. פעילותה בתחום זה מושתתת על מערך של הסכמי ייצוג ושיווק עם יצרני המכשור והציוד. כמו כן, עוסקת החברה בפיתוח, ייצור ושיווק של מוצרים בתחום הרפואי.
את הפעילות בתחום זה מבצעת החברה באמצעות פלייט מדיקל אינווישנס בע"מ אשר עוסקת בעיקר בפיתוח, ייצור ושיווק של מכשור רפואי בתחום ההנשמה. חברה זו התמזגה לפני כשנה עם חברת אפסווינג. בשנת 2009, 90% מהכנסותיה של החברה נבעו מתחום המסחר והשירותים.
כ- 43% מהכנסות החברה מתחום מוצרים ושירותים, הינם ממוצרים שנרכשים מספקים מהותיים של החברה (שבהם היא תלויה) וביניהם פיליפיס, אולימפוס - ווטרס.
נתונים כספיים
באשר לרווחיות, חברת מדטכניקה, הינה חברה רווחית באופן עקבי. בין השנים 2006-2009 סיימה החברה ברווח נקי שנע בין 29 ל- 42 מיליון שקלים. כאשר השיא נרשם בשנת 2009. בשנת 2010 עתידה החברה להציג גידול ברווח, כאשר הרווח בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה מסתכם לכ- 54 מיליון שקלים.
עם זאת, יש לציין שעל אף הגידול ברווחיות נרשם קיטון מסויים של כ- 10% בהכנסות, שעמדו נכון לסוף הרבעון השלישי על כ- 02 מיליון שקלים. שיעור הרווח הגולמי עומד על כ- 30-32 אחוזים ושיעור הרווח התפעולי נע סביב ה- 15%.
באשר לנזילות, מרבית נכסי החברה (75%) הינם נכסים שוטפים, ההון החוזר של החברה עומד על כ- 143 מיליון שקלים. והיחס השוטף עומד על כ- 2.7. דבר המעיד על נזילות גבוהה. החברה אינה חברה ממונפת כלל- האשראי החיצוני שלה מסתכם בפחות מ- 10 מיליון שקלים שמהווים פחות מ- 4% מהיקף המאזן. שיעור ההון העצמי מסך המאזן עומד על 60%.
באשר לתזרימי מזומנים, החברה מייצרת כל שנה בין 30-40 מיליון שקלים, כאשר את שנת 2009 סיימה החברה את התזרים מפעילות שוטפת ב- 45 מיליון שקלים והשנה עומד סכום זה על 59 מיליון שקלים. עם זאת, התזרים באופן כללי מצביע על ירידה של כ- 15-26 מיליון שקלים, בעיקר על רקע חלוקות של דיבידנדים בהיקפים של 36-54 מיליון שקלים בשלוש השנים האחרונות.
חלוקת דיבידנדים - בחודש דצמבר 2007 מכרו בעלי המניות בחברה חלק מהחזקותים לחברת עילדב. במסגרת מכירה זו, נחתם הסכם בעלי מניות אשר בין היתר נכלל בו סעיף אשר לפיו הצדדים מתחייבים לפעול ככל יכולתם לגרום לחברה לחלק במהלך כל שנה לפחות 50% מהרווחים השנתיים של החברה, ובשנה שלחברה לא יהיו רווחים, אז בכפוף לכל דין, לחלק את סכום הדיבידנד שחולק שנה שעברה מתוך הרווחים המצטברים של החברה. מדיניות זו אומצה ע"י הדירקטוריון בשנת 2008.
מאז אימוץ המדיניות מחלקת החברה דיבידנדים בעקביות כל רבעון. היקף חלוקת הדיבידנדים הינו גבוה. כך למשל, בשנת 2010 עתידה החרבה לחלק דיבידנד בהיקף כולל של 586 אגורות, המהווים נכון לשער של היום, חלוקה מצטברת של כ- 20%.
בנוסף, החברה הכריזה על דיבידנד בשיעור גבוה (293%) המהווה למעלה מ- 10% מערך המניה. יום הקום של דיבידנד זה יחול ביום שני (22/11). דיבידנד זה הינו מרשים מאוד לטעמי. כפי שהדברים נראים, החברה עתידה להמשיך ולהתמיד בחלוקת הדיבידנדים.
נתונים נוספים- שווי השוק של החברה עומד על כ- 382 מיליון שקלים והמכפיל עומד על בין 6 ל- 7. כלומר תוך 6-7 שנים "מחזיר" הרווח הנקי של החברה את גובה שווי השוק.
לסיכום
המדובר בחברה שעוסקת בעיקר במסחר ומראה יציבות באופן כללי, וכן ברווחיות שלה. מעבר לכך, החברה אף מציגה גידול בשיעורי הרווח. החברה מחלקת דיבידנדים גבוהים באופן עקבי החל משנת 2008. בנוסף, החברה מחלקת בקרוב (יום הקום חל כאמור ביום שני 22/11) דיבידנד גבוה המהווה למעלה מ- 10%.
כל אלו, הופכים את החברה לשחקנית מעניינת בתיק ההשקעות (ועל כן, אף רכשתי אותה בעצמי). בהיותה מניה המחלקת דיבידנד באופן עקבי, אני מתייחס אליה כהשקעה מניבה לאורך זמן. יש כמובן לציין שקיימים סיכונים- מדובר במניה, ושערה כמובן יכול להיות תנודתי. מעבר לכך, היא מניית יתר, ועל כן אינה תמיד סחירה בשיעורים גבוהים. שיהיה לכולם המשך שבוע פורה.
הכותב, אמיר אלשיך, הינו בוגר תואר ראשון משולב במשפטים וראיית חשבון מהאוניברסיטה העברית, ומרצה למבחני הרשות לני"ע באקדמיה לפיננסים מגדל שוקי הון
*** הנתונים הינם למועד כתיבת המאמר (21/11/2010) ומבוססים על מידע פומבי וגלוי שהתפרסם באתר הבורסה ועל הבנתו ע"י הכותב. המידע כולל הערכות ואומדנים שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים/בלתי מעודכנים. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא, וכן אין לראות בו כהמלצה לקנות ו/או למכור את ני"ע המוזכרים בו ו/או ני"ע אחרים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב אינו אחראי לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ואינו מתחייב כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב מחזיק בנייר הערך המוזכר בכתבה.
.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה