אל תטעו: דרום קוריאה היא נמר אסייאתי מוביל

כלכלת דרום קוריאה הצליחה לעבור את המשברים האחרונים כמעט ללא פגע. יוסי ישראל על אחת הכלכלות החזקות באסיה
 | 
telegram

דרום קוריאה נמצאת לאחרונה בכותרות לאחר ששכנתה הצפונית החליטה לתקוף אותה במפתיע. אך אל תתנו לכך להטעות איתכם, דרום קוריאה היא מדינה מודרנית, דמוקרטית (בניגוד לאחותה הצפונית) ומפותחת, בעלת סקטורי תעשיה והיי טק מהמפותחים בעולם.

היא מונה כ- 48 מיליון תושבים וכלכלתה נחשבת לרביעית בגודלה באסיה מבחינת גודל התמ"ג שלה, אחרי סין, יפן והודו.

דרום קוריאה מתקדמת ביותר מבחינה טכנולוגית ולראיה 95% מבתי האב במדינה, מקושרים למערכת אינטרנט בפס-רחב, לעומת גרמניה למשל בה רק 58% מבתי האב מקושרים.

דרום קוריאה שייכת למועדון המדינות המפותחות (לפי קרן המטבע והבנק העולמי) והינה חברה פעילה ב- G20.

התפתחות התוצר

התוצר השנתי הקוריאני הוא 1.1 טריליון דולר והיא מדורגת במקום ה- 13 בעולם, בעוד שמבחינת שטח גיאוגרפי היא רק במקום ה- 108. אם נשווה זאת אלינו, אז התוצר הישראלי הוא רק כחמישית מהתוצר הקוריאני ומבחינת שטח גיאוגרפי, ישראל ממוקמת במקום ה- 152.

קוריאה הדרומית עשתה מהלך כלכלי מרשים ביותר ב- 40 השנים האחרונות, כאשר בתחילת הדרך בשנות השבעים, היה התמ"ג לנפש שלה דומה לזה של המדינות העניות ביותר באפריקה, כ- 240 דולר שזה 2,000 דולר במונחים של היום, ונכון להיום הוא זינק פי 14 ועומד על 28 אלף דולר, דומה לתמ"ג לנפש בישראל ומעט מעל לזה של ניו-זילנד.

בעשור האחרון עמד ממוצע הצמיחה השנתי בקוריאה על כ- 4.5% וביולי האחרון העלתה קרן המטבע העולמית (IMF) את תחזית הצמיחה שלה ל- 6.1% לשנת 2010, וזאת לצד מרוסנת של 2.6%.

התמודדות עם משברים

כלכלת דרום קוריאה הצליחה לעבור את המשברים האחרונים כמעט ללא פגע. רמת האבטלה במשק עלתה והגיעה לשיא של 4.7% במהלך הרבעון הראשון של השנה (אם אפשר לקרוא לזה "רמת שיא"), אך במהרה היא חזרה לרמות הממוצעות של העשור האחרון וכיום היא נמצאת סביב ה- 3%.

על מנת להתמודד עם המשבר, יישם הממשל תכנית תמריצים במסגרתה הוא הוריד את הריבית במשק עד לרמת שפל של 2% בפברואר 2009, פעל להגדלת הנזילות בשוק האשראי המקומי, הגיע להסכמי סחר חופשי מתקדמים עם מדינות מפתח לצמיחה העולמית העתידית, כגון סין והודו ועוד.

מגמות בסחר החוץ

הכלכלה הדרום קוריאנית נשנת רבות על ייצוא תעשייתי והיא מהמובילות בעולם בתחום ייצור מוצרי אלקטרוניקה, רכב וספנות. בדומה לישראל, מהווה הייצוא הקוריאני כ- 40% מהתוצר המקומי, כאשר חברות הסחר הגדולות של קוריאה, הן סין, ארה"ב ויפן.

בשנים האחרונות, מיישמת ממשלת קוריאה מדיניות פרוגרסיבית של כריתת הסכמי סחר חופשי, דבר שהוביל לגידול משמעותי בשווקי היעד שלהם. לדוגמא - הסכם שנחתם במהלך 2009 עם ארגון 10 מדינות דרום אסיה, הביא לצמיחה של כ- 50% מתחילת השנה בייצוא למדינות אלה.

הייצוא הפורח של קוריאה, הוא למעשה הגורם העיקרי לכך שכלכלתה הצליחה להימנע מכניסה למיתון שנתי בשנים שלאחר משבר הסאב-פריים. מתחילת השנה ועד יוני, נרשמה צמיחה מרשימה בייצוא המקומי של כ- 35% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בנוסף, החל משנת 2009, עקפה סין את ארה"ב כיבואנית הגדולה ביותר של הייצוא הקוריאני וכיום היא צורכת כרבע ממנו.

לסיכום

כלכלת דרום קוריאה היא ללא ספק נמר אסייאתי מוביל ומעניין, עם פוטנציאל צמיחה מרשים. ארגון ה- OECD צופה שבשנתיים הקרובות תציג הכלכלה הדרום קוריאנית את הצמיחה המהירה ביותר מבין המדינות שלהן תמ"ג לנפש הגבוה מ- 20,000 דולר, ורמת הצמיחה השנתית החזויה של קוריאה, היא כפולה מהממוצע במדינות ה- OECD.

אנו מאמינים כי כל עוד לא תפתיע שכנתה הצפונית ותגרור את האזור לעימות, וכל עוד תמשיך מגמת ההתאוששות בכלכלה הגלובאלית, תציג דרום קוריאה צמיחה עדיפה ותהווה השקעה אטרקטיבית.

הכותב הוא יוסי ישראל, מחלקת המחקר של תכלית בית השקעות

*** : הכותב הינו עובד של תכלית בית השקעות. הכותב אינו בעל רישיון יועץ השקעות על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין לראות באמור בהודעותיו של הכותב הנ"ל משום הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות