ד"ר שראל: "המשבר באירופה יותר פוליטי מאשר כלכלי לא תהיה להם ברירה אלא לסייע"

מטבע האירו תחת לחץ כבד - צנח ב-5% מול השקל תוך פחות מחודש וב-6% מול הדולר. הרקע - משבר החוב באירלנד והחשש כי הוא לא יגמר רק בה
 | 
telegram

משבר החוב בגוש האירו - החששות לגבי מצבה של אירלנד והפניית המבט קדימה אל עבר ספרד ואיטליה - ממשיך להדאיג את המשקיעים, כאשר המטבע האירופי נופל בהתאם. במהלך השבועיים האחרונים איבד האירו כ-5% מול השקל ובעולם צלל האירו בשיעור חד יותר של מעל ל-6% מול הדולר.

החששות בימים אלה הם כי החילוץ שכבר גיבשו בעבר קרן המטבע הבינלאומית והאיחוד האירופי, בהיקף של 750 מיליארד אירו, לא יספיק על מנת לסייע, במקרה ובעקבות אירלנה גם מדינות נוספות כמו ספרד, פורטוגל ואיטליה יציגו קשיים. תוקפה של הקרן פג בשנת 2013.

בזירה המקומית, האירו נסחר מול השקל בירידה של 0.27% ושערו היציג נקבע על 4.8624 שקלים. בעולם המטבע האירופי נסחר בירידה קלה של 0.07, סביב מחיר של 1.3325 דולר.

משבר שכזה, מסביר ד"ר מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל, משפיע על אגרות החוב, אך גם על המטבע. זאת מכיוון שהוא מעלה חשש כי יתכן ואירופה תזדקק לנקוט בפעולות להרחבה מוניטארית בהמשך. עם זאת, שראל טוען כי לפחות כעת, לא מדובר ממש במשבר כלכלי.

"לדעתי המשבר יותר פוליטי מאשר כלכלי", אמר היום שראל בשיחה עם Bizportal. לדבריו, המצב באירלנד ובמדינות דרום אירופה החמיר בתקופה האחרונה, אך מדובר בעיקר בשינוי היחס במישור הפוליטי.

"הגרמנים נחושים שלא להאריך את קרן ה-750 מיליארד אירו והם מעוניינים להקים מנגנון חדש שבין היתר יעשה תספורת במקרה של מתן סיוע", הסביר שראל. "העניין הוא שהם הצליחו לשכנע מנהיגים אחרים". לדברי שראל, יתכן והחלטה זו טובה לטווח הארוך, אך היא מעלה את רמת אי-הוודאות בטווח הקצר. "כנראה שהבעיה תיפתר", העריך, משום שככל הנראה ממשלת אירלנד מסכימה לבצע את קיצוצי התקציב הנדרשים ממנה.

"כשממשלה מוכנה לבצע את הצעדים הנדרשים, לא תהיה ברירה אלא לסייע. רק במקרה שמדינה לא מסכימה לבצע את מה שנדרש, כמו שראינו במקרה של ארגנטינה, נותנים לה ליפול". שראל ציין כי הוא מעריך שהאיחוד יבוא גם לעזרתן של פורטוגל וספרד במידה ויזדקקו, אך עם זאת מציין כי במקרה של ספרד - מדובר כבר על סכומים גדולים הרבה יותר.

שראל לא מסכים עם הטענה כי המשבר באירופה שהביא לחולשת האירו הרס לפדרל ריזרב את התוכניות. הבנק המרכזי בארה"ב הודיע לאחרונה על תוכנית אג"ח בהיקף של 600 מיליארד דולר. עם זאת, לדברי שראל, החלשת המטבע האמריקני לא הייתה היעד המרכזי של התוכנית, אלא העלאת ציפיות האינפלציה, שאכן עלו בצורה משמעותית. "האירו נחלש מול כל המטבעות. אבל נכון, אם הדולר מתחזק מול האירו זה פוגע ביצוא, בצמיחה ואולי הפדרל ריזרב יצטרך בעתיד לנקוט במדיניות מרחיבה יותר".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות