מחריף משבר האמון בין המשקיעים לנגיד האמריקני
תכנית החילוץ השנייה של הפד' נכשלה כבר על הנייר. המשקיעים נוטשים את האג"ח הממשלתי . ההערכות ל-2011 : רצף הנתונים הטובים לא יימשך. הריבית הקצרה לא צפויה לעלות. על רקע נתונים מעט מעודדים שהגיעו מהפרסומים בימים האחרונים לפיהם מדד אמון הצרכנים בארה"ב עלה זה החודש השני ברציפות יש לסייג את ההתלהבות מנתונים נוספים המלמדים כי המשק האמריקאי עדיין מדשדש עמוק בבוץ המשבר הכלכלי וספק אם שנת 2011 תהיה שנת המפנה אלא אם פעולות החילוץ שהכריז עליהם הממשל יתבצעו בפועל. הכוונה לתכנית החילוץ השנייה לרכישות אג"ח בהיקף של כ- 600 מיליארד דולר עליה הכריז הבנק המרכזי.
בכדי להבחין בשינוי מגמה חיובי למשק האמריקאי נחוצים לנו לפחות שישה חודשים של נתונים חיוביים ורצופים. חרף העלייה במדד אמון הצרכנים הרי שדו"ח התעסוקה האחרון היה מאכזב ביותר לאחר שבישר על גידול של 39 אלף משרות בלבד לעומת צפי לגידול של 155 אלף משרות ובנוסף, שיעור האבטלה טיפס ל-9.8% לעומת הציפיות להתייצבות ברמה של 9.6%. המשמעות: שוק העבודה בארה"ב עדיין מקרטע. אותות המשבר הכלכלי הולכים ומתרחבים לאחר שהמשקיעים נוכחו שהפד' אינו מיישם את תוכניות החילוץ עליהם הוא הכריז. בתכנית החילוץ הראשונה מימן הממשל האמריקאי רק כרבע מהיקף רכישות האג"ח עליהן הכריז. קרי, כ- 175 מיליארד דולר מתוך ה-700 מיליארד עפ"י התוכנית המקורית.
המשך רכישות האג"ח הופסקו לאחר שחל שיפור מה בנתוני המאקרו. ואילו תכנית החילוץ השנייה שדיברה על רכישות אג"ח בהיקף של כ-600 מיליארד דולר נחלה כישלון חרוץ כבר על הנייר עוד טרם הוצא דולר אחד לרכישת אג"ח. זאת, לאחר שהמשקיעים נוכחו שכנראה אין בכוונת הממשל ליישם את תוכניותיו והן נשארות ברובן כתכניות מגירה במיוחד כאשר מתחילים להתפרסם נתוני מאקרו מעודדים. עלייה בתשואות האג"ח הממשלתי מלמדת כי המשקיעים חדלו להאמין להכרזות החילוץ של ממשלת ארה"ב ונטשו את האפיק הסולידי לטובת האפיק המנייתי. זהו משבר אמון מאוד משמעותי המתחולל עתה בין המשקיעים לבין הבנק המרכזי הפדרלי ומעידה על כך העלייה החדה בתשואות האג"ח הממשלתי שחצתה השבוע את רף 3% . כשלון של הפד': התשואות על האג"ח לא יורדות וגם המשכנתא מתייקרת התשואה על אג"ח ממשלת ארה"ב ל- 10 שנים לא רק שלא ירדה אלא אף זינקה ב-14 נקודות בסיס לרמה של 3.01% ואילו אגרות החוב לתקופה של 30 שנה הציגו עלייה של 11 נקודות בסיס ונמצאות ברמה של 4.31%. תשואות גבוהות אלו מצביעות כי תכנית החילוץ השנייה עליה הכריז הפד' אכן נחלה כישלון חרוץ עוד טרם יצאה אל הפועל.
באמצעות תכנית החילוץ שהתווה הבנק המרכזי (הפדרל ריזרב) התכוון הממשל האמריקאי להוריד את הריביות על המשכנתאות בכדי לעודד רכישה של בתים חדשים ומחזור של משכנתאות בקרב הרוכשים שנקלעו לקשיים דבר שעשוי היה לחמם את שוק הנדל"ן ומטבע
הדברים למשוך אחריו סקטורים נוספים של צריכה . הפד' לא הצליח במשימתו והראייה: גם הריביות על המשכנתאות עלו לאחרונה בצורה ניכרת: ריבית משכנתאות ל -15 שנה עומדת היום על 4.05% לעומת 3.93% בשבוע שעבר. משכנתא ל- 30 שנה עומדת היום על 4.7% לעומת 4.55% בשבוע שעבר. רוכשי הדירות הפוטנציאליים ייאלצו להמתין לזמנים טובים יותר וגם אותם אלה שיעדיפו למחזר את המשכנתא בריבית זולה מזו הקיימת היום.
הצפי ל 2011 : סכנת דפלציה אם הממשל לא יפעיל את תכנית החילוץ
להערכתנו רצף הנתונים הטובים לא יימשך. הצפי להעלאת ריבית לא יתקצר קרי, תימשך המגמה של ריבית אפס. בשלב זה בו התשואות על האג"ח עולות חזק מידי ומהר מידי - תימשך מגמת הנטישה של המשקיעים. אם וכאשר הפד' יאותת על כוונתו האמיתית להוציא לפועל את תכנית החילוץ השנייה ייתכן ונראה ירידת תשואות באג"ח ממשלת ארה"ב וגם ירידה בריבית על המשכנתאות. הורדת הריבית על המשכנתאות וחימום סקטור הנדל"ן היא פעולת חירום של הפד' כיוון שכיום ארה"ב נמצאת קרובה מאוד לדפלציה עם שיעור אינפלציה שנתי סביב 1%.
דפלציה מוכרזת בסביבת אינפלציה אפס
במידה ותכנית החילוץ השנייה לא תיושם ואו לא תצליח והתשואות על האג"ח הממשלתי יעלו במקום לרדת על כל המשתמע מכך - אזי הצרכן האמריקאי יתקשה להגדיל את הביקוש הפרטי למוצרי צריכה וכתוצאה מכך לא רק שלא תהייה עליית מחירים אלא תיתכן מגמה הפוכה של ירידת מחירים מה שאכן עלול להוביל את המשק האמריקאי לדפלציה בטווח הקרוב של שנתיים שלוש - תרחיש שיש להימנע ממנו עקב הקושי ליישם בו פתרונות כלכליים ללא תופעות לוואי קשות.
מאת: צחי ליבוביץ' מנהל השקעות ראשי באימפקט ניהול תיקי השקעות
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.