המעו"ף וה-1,300: זה רק פסיכולוגיה והכותרות - הן בדרך
מדד המעו"ף שבר שיא נוסף וחצה את רף 1300 הנקודות. לחציה שכזו יש מקדם פסיכולוגי אדיר בכך שהיא מאששת בעיני ציבור המשקיעים את הקביעה ששוק המניות נמצא במומנטום חיובי.
שיא נוסף, רף פסיכולוגי וכותרות נהדרות בעיתונאים אחרי כל אלה, שבירת הרף הפסיכולוגי של 1300 נקודות, היא ככל הנראה, אינו השיא האחרון שישבור בעתיד מדד המעו"ף שיאים נועדו להישבר ובחינה של הנתונים הפונדמנטאליים מאששת את ההנחות כי שוק המניות ימשיך להעניק למשקיעים תשואות חיוביות.
נראה כי מצבו של המשק הישראלי מעולם לא היה טוב יותר. ישראל שרדה את משבר האשראי העולמי באופן מעורר כבוד ומצב יחסים הפיננסיים נותר איתן. גילויי הגז בים התיכון, שצפויים להניב תקבולים נאים למדינה ולמשק מעניקים רוח גבית עתידית נוספת להמשך צמיחה מהירה של המשק הישראלי. בנוסף לנתוני המאקרו המעודדים, המשק עדיין עובד בסביבת ריבית נמוכה שמעודדת נדידת כספים בין האפיקים השונים מתוך כוונה להשיג תשואה טובה יותר.
בתחילת שנת 2009 "נדד" הכסף מפיקדונות ואג"ח ממשלתיות אל עבר האג"ח הקונצרניות. המעבר נבע מהירידה החדה בריבית שהובילה את הפיקדונות והאג"ח הממשלתי שנחשב כעוגן פיננסי להיות פחות אטרקטיביים מול אג"ח קונצרניות של חברות שנראו כ"גדולות מידי בכדי ליפול". מעבר הכספים המאסיבי גרם לירידת תשואות ולירידת פרמיית הסיכון של האג"ח הקונצרניות אל מול האג"ח הממשלתיות.
לאחר עליות דו ספרתיות הן במדדי התל בונד והן במדד המעו"ף, עומדים שני אפיקי ההשקעה האלה במצבים שונים. אפיק האג"ח הקונצרניות מיצה לפי שעה את פוטנציאל ההתחזקות שלו, בעוד האפיק המנייתי נותר כאופציית השקעה מעניינת שעשויה להניב תשואה גבוהה. יחד עם ציבור המשקיעים, ניתן להבחין בכך, שהגופים המוסדיים מגדילים בהדרגה את רכיב המניות בתיקי ההשקעות שלהם בצורה משמעותית.
ככל שכסף זורם אל אפיק מסוים, כך הולכת ונשחקת האלטרנטיבה וציבור המשקיעים מחפש אפיק השקעה תורן אחר. ברוב המקרים, מדובר על עליית מדרגה ברמת הסיכון הנתפש של המשקיעים. הצעד הבא שנוכל לראות בעתיד, הוא נדידה של כסף אל עבר חברות קטנות יותר אשר נסחרו עד היום בהיקפים קטנים על חשבון החברות הגדולות.
כעת, בהיעדר אלטרנטיבות בריבית פיקדונות, אג"ח ממשלתי ואג"ח קונצרני, נותר האפיק המנייתי כאפשרות השקעה מעניינת. אם בוחנים את שוק המניות הישראלי, חשוב לזכור שחברות המשלמות דיבידנד שנתי עשויות להיות אלטרנטיבת השקעה אטרקטיבית שתניב תשואה נאה לצד הסיכוי של רווחי הון במניה.
עלינו לזכור שאין משמעות עמוקה ברף מדד מעו"ף כזה או אחר ויש לעקוב אחר פרמטרים ברמת המשק ובכלל זה הריבית ועקום תשואות האג"ח. בנוסף לכך, יש לבחון את רמת הרווחיות המצרפית של החברות אשר יכולה לתת אינדיקציה טובה לגבי הכיוון שבו ייסחר מדד המעו"ף.
כאמור, ציבור המשקיעים הישראלי מצביע ברגליים, ומעביר את כספו לאפיקים תנודתיים יותר ויותר. משברים עולמיים הרוגשים עלינו מעת לעת כמו גם אירועים ביטחוניים ומדיניים בישראל עשויים בעתיד לתת את האות לעדר המשקיעים לממש את מניותיהם תנועת תיקון שצפויה להיות זמנית.
הפריצה הצפויה של רמת 1300 הנקודות אינה מפתיעה ברמת המאקרו ומעודדת טכנית את המשקיעים. בטווח הבינוני, ככל הנראה, התקשורת הכלכלית תזכה לכותרות נוספות שיגיעו בעקבות שיאים חדשים שצפויים להישבר באחד העם.
* מאת: גיל הוד, מנכ"ל בית ההשקעות פריקו PPM