הדו"ח של בייקר-מקינזי: החלת מס רטרואקטיבי על 'תמר' שקולה להלאמה"
המדינה לא ניתחה נכון את שיעורי המיסוי במדינות שונות בעולם, במסגרת עבודתה של ועדת ששינסקי ובמידה ותיישם את המלצות הוועדה על פרויקט "תמר" - הפגיעה בשותפות תהיה שקולה להלאמה. כך עולה מדו"ח של חברת המחקר בייקר-מקינזי (Baker-Mackenzie) שהוכן לאחרונה לבקשת חברת דלק ונמסר כחומר מקצועי לעיון לחברי הוועדה, לקראת השימוע שייערך לראשי קבוצת דלק בשבוע הבא.
קבוצת דלק הזמינה את חוות הדעת דווקא ממקינזי כיוון שעבודה שעשתה בעבר חברת המחקר הבינלאומית שימשה את ועדת ששינסקי בהחלטתה על החלת מיסוי רטרואקטיבי. בעניין זה, נכתב בחו"ד כי חברי הממצאים אליהם הגיעו חברי הוועדה בהתבסס על ניירות עמדה רשמיים של מקנזי עצמה, אינם עולים בקנה אחד עם המציאות המקומית של חברות הגז.
מקינזי מציינת כי בכל מקום שבו היה שינוי מס רטרואקטיבי הדבר נבע מעלייה דרמטית במחיר חבית הנפט, או מרצון המדינה להלאים את הפרויקט. בישראל, לעומת זאת, לא חל כל שינוי במחירי הנפט לכן נראה שהעלאת המיסוי בצורה רטרואקטיבית הינה מעין הלאמה.
אחת הטעויות הגדולות שעשתה הוועדה, טוענת מקינזי, היא שחברי הוועדה קבעו את שיעור התשואה הפנימי (IRR) הראוי בפרויקטי גז על 16%, בעוד שהממוצע העולמי ביחס לקידוחי מים עמוקים הוא כ-34%.
מקינזי בדקה גם את שיעור הפגיעה הממוצע שנגרם ל-NPV של מאגרי הגז והנפט, כתוצאה מהעלאת המיסוי עליו המליצה הוועדה ומצאה, כי במדינות מערביות כגון ארה"ב וקנדה נע שיעור הפגיעה הממוצע ב-NPV בטווח שבין 3%-18% ובמדינות אמריקה הלטינית כגון בוליביה וונצואלה, הגיע שיעור הפגיעה לכ-40%-70%.