חזר אל מתחת ל-1,300 נק': מדד המעו"ף איבד 0.5%, חברה לישראל צנחה 3.8%
מדד המעו"ף חזר היום אל מתחת לרף 1,300 הנקודות לאחר יום של ירידות שערים בהשפעת לחצי החוב ביבשת אירופה, שעלו שוב לכותרות. אחרי יוון ואירלנד, היום הייתה זו ספרד שנמצאת על הכוונת לאחר שסוכנות מודי'ס הודיעה כי היא בוחנת להפחית את דירוג החוב של המדינה. הודעה זו הביאה ללחץ בבורסות אירופה והכבידה על החוזים העתידיים בוול סטריט.
עם סגירת המסחר, מדד המעו"ף איבד 0.53% לרמה של 1,297 נקודות, מדד ת"א 75 השיל 0.37% ומניות הבנקים ירדו בממוצע 0.3%. מחזור המסחר בבורסה הסתכם היום ב-1.786 מיליון שקל.
בשוק המניות בלטה היום לשלילה מניית חברה לישראל בירידה של 3.8% במחזור השני במסחר ברקע להפצת המניות. מניית טבע איבדה 2.5% ורציו יהש צנחה ב-4% לאחר זינוק של 7% אתמול. מימושים של 7% נרשמו במניית מג'יק ברקע למהלך העליות החד שרשמה בתקופה האחרונה.
היום לאחר סגירת המסחר יתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל. לאחר שרשם עלייה קלה של 0.3% באוקטובר, צופים הכלכלנים כי המדד לנובמבר יציג עלייה קלה בלבד, אם בכלל.
המסחר מסביב לעולם
עם סגירת המסחר בתל אביב, המדדים המובילים באירופה רשמו ירידות שערים, ברקע לבעיות החוב באירופה. מדד הפוטסי איבד 0.2% בלונדון, הקאק ירד 0.6% בפריז והדאקס איבד 0.5% בפרנקפורט. החוזים על המדדים בוול סטריט רשמו ירידה של כ-0.2% בסגירה.
לאחר הסתבכותן של אירלנד ויוון אשר קיבלו חבילת חילוץ מנופחת, נראה כי ספרד הינה הבאה בתור. הבוקר (ד') הודיעה סוכנות הדירוג 'מודיס' כי דירוג ה-Aa1 של ספרד עשוי להחתך בקרוב, עקב מצבה הכלכלי הרעוע של המדינה.
באסיה, המסחר התאפיין הבוקר בירידות שערים. מדד הניקיי ביפן ננעל ביציבות עם נטייה קלה לירידות, ההאנג סנג שבהונג קונג צנח קרוב ל-2%, הקוספי בדרום קוריאה עלה 0.42% והבורסה בשנחאי ירדה 0.54%.
אמש בוול סטריט, המדדים המובילים סגרו את יום המסחר בעליות מתונות. נתוני המאקרו סיפקו בתחילה רוח גבית, אולם חלק מהעליות נמחקו לאחר החלטת הריבית של ה'פד', שהותיר את שיעור הריבית בארה"ב ללא שינוי. בנוסף, הנגיד בן ברננקי הודיע כי תוכנית רכישות האג"ח תימשך כמתוכנן. בסגירת המסחר, מדד הדאו ג'ונס הוסיף 0.42%, מדד הנאסד"ק טיפס 0.11% ומדד ה-S&P 500 עלה 0.09%.
סקטור חיפושי הגז והנפט
אירועים רבים התרחשו היום בתחום הגז, מהתבטאות חריפה של ח"כ שלי יחימוביץ' כנגד יצחק תשובה ושותפויות הגז ועד איום בהתפטרות של נציגי משרד התשתיות בוועדת ששינסקי הבוחנת את מדיניות התמלוגים בענף.
במכתב ששיגרו היום נציגי מנכ"ל משרד התשתיות והממונה על ענייני הנפט, החברים בוועדת ששינסקי, איימו השניים לפרוש במידה והוועדה לא תתייחס לפיתוח שדה הגז 'תמר'.
במקביל ח"כ שלי יחימוביץ' תקפה את חברות ושותפויות חיפושי הנפט והגז והאשימה אותם בניהול "קמפיין אלים ומאיים". יחימוביץ' טענה כי החברות "יוצרות פאניקה מזויפת" והוסיפה כי הן השתמשו בהודעה כל רכישת הגז של חברה לישראל ממצרים באופן מניפולטיבי לצרכיהן, למרות שהיא הייתה ידועה ומתוכננת מראש.
בתוך כך, החברה הקנדית בונטאן ובעלת השליטה ב-IPC חזרה הלילה (ד') על התנגדותה לעסקת מיזוג מחצית מפעילות חיפושי הגז והנפט של IPC לתוך השלד הבורסאי שלדיאלי והודיעה כי שכרה משרדי עו"ד בארץ ובחו"ל על מנת שיגנו על החזקותיה בחברה.
חברת אדירה אנרגיה, השותפה הקנדית של שותפות חיפושי הנפט מודיעין יהש ברשיון הימי 'גבריאלה', דיווחה אמש (ג') כי היא החלה בביצוע סקרים סייסמים 3D בשטח הרשיון. כמו כן, היא הכריזה על תחילת העבודה ברשיון היבשתי 'איתן' בעמק החולה ועל ביצוע סקר תלת מימד ברשיון 'יצחק' בו היא מחזיקה ב-100%.
מניות במרכז
יום אחרי עסקת הגז הגדולה של החברה לישראל עם EMG, נודע ל-Bizportal כי עידן עופר השאיל כ-1.2% ממניות החברה לישראל למורגן סטנלי. המניות הופצו על ידי הבנק ובתמורה הוענקה הלוואה בסך של 100 מיליון דולר שתשמש את עופר בעסקיו הפרטיים. ל-Bizportal נודע כי המוסדיים דרשו דיסקאונט של כ-4%.
חברת אלביט מערכות הודיעה היום על רכישת חברת האוויוניקה M7 אירוספייס האמריקנית בתמורה ל-85 מיליון דולר. העסקה תיעשה במזומן באמצעות חברת הבת אלביט מערכות ארה"ב.
בבית ההשקעות כלל פיננסים מעריכים שענקית התרופוות הגנריות טבע תעמוד ביעדים השאפתניים שהציבה בתוכניתה האסטרטגית, זאת למרות האיומים הגוברים על תרופת הדגל של החברה לטיפול בטרשת נפוצה, הקופקסון. האנליסט יונתן קרייזמן מציין כי טבע צפויה להינות ב-3 השנים הקרובות "מגל פקיעות גנריות חסר תקדים". במקביל, בברקליס הכלילו את טבע ברשימת המניות הממומלצות להשקעה בשנת 2011.
חברת איי אופטימה, חברת הבת של ביו לייט, זכתה להמלצה לקבלת אישור שיווק באירופה (CE) למוצר של החברה לניתוח לא חודרני בגלגל העין.
לאחר שמניית אסים השק צנחה במסחר בלמעלה מ-50%, הבורסה הודיעה על הפסקת המסחר במנייה וביטול כל העסקאות בה. הסיבה לביטול היא איחוד הון שבוצע במניות החברה ביחס של 1:100, שלא עודכן אצל אחד מחברי הבורסה.