סוף מלחמת המטבעות קרוב - הדולר עשוי להגיב בעוצמה רבה

מוטי זייד, מנהל בנקאות פרטית תאגידים בבנק מזרחי טפחות, מתייחס לסיטואציה של הדולר בארץ ובעולם
מוטי זייד |

רבות דובר ונכתב על מלחמת המטבעות ועל השלכותיה. המסר העיקרי עד כה היה שהדולר נחלש, מטבעות אחרים מתחזקים והמדינות שמנפיקות את המטבעות הללו נפגעות.

במאמר זה אסביר מדוע אני צופה ש"המלחמה" תסתיים בקרוב, שכן הדולר צפוי להתחזקות מהירה בעולם, שלא תפסח גם על שוק המטבעות המקומי. כידוע , הריבית בארה"ב מצויה מאז המשבר ברמה של 0-0.25%. כמעט כולם חוזרים כמו מנטרה על כך שהריבית לא תעלה חודשים ארוכים קדימה! אך מה אם הריבית תועלה מוקדם מכפי שצופים כעת? לדעתי, מהלך כזה יגרום עד מהרה להתחזקות אגרסיבית בדולר. לא הייתי פוסל ירידה לרמות נמוכות מ-1.2 דולר לאירו בשלב ראשון.

מדוע שהדבר יקרה? בעיקר בגלל התוכנית המכונה QE2 והזרמת 600 מיליארד דולר לשוק על ידי הבנק הפדראלי, שהתחייב לה פעם נוספת רק השבוע בהודעת הריבית. לכך יש להוסיף את המשתנה החדש במשוואה הארכת הקלות המס על ידי הנשיא אובאמה. שני אלו יכולים בקלות לגרום לכך שהציפיות לאינפלציה יטוסו כלפי מעלה, מה עוד שמחירי הסחורות ממשיכים בדהרתם וסופם שיתרמו את חלקם לליבוי האינפלציה.

לא מדובר בתיאוריה בלבד! סימנים לכך ניתן לראות כבר כעת: עקום התשואה לפדיון בארה"ב נעשה לאחרונה תלול יותר: ההפרש בין תשואת הפדיון על האג"ח ל-10 שנים לבין תשואת הפדיון על האיגרת לשנתיים התרחב לאחרונה במהירות רבה והגיע לכ- 270 נ"ב. מדובר בהפרש הגבוה ביותר זה חצי שנה! מאחר שהאג"ח הללו נומינאליות, ניתן להסיק מכך שלנוכח עלייה מהירה באינפלציה ייאלץ הבנק הפדראלי להקדים ולהעלות את הריבית!

מה יקרה בארץ? להערכתי, הדולר יתחזק גם כנגד השקל ואף מהר יותר מאשר בחו"ל. זאת בעיקר בשל מעבר מעודפי פדיון גדולים בשוק איגרות החוב הממשלתיות לעודפי גיוס ניכרים בשנים הבאות. כבר כעת גופים כמו קרן המטבע ו OECD מטילים ספק גדול ביעדי העמידה בגרעון ורמז ראשון לכך קיבלנו אך אתמול, כשועדת הכספים החליטה שמס הערך המוסף יישאר ברמתו הנוכחית ולא יפחת כפי שתוכנן תחילה.

אם גם המשקיעים הזרים יחשבו כך, הם לא יהססו למכור את אגרות החוב המקומיות שהם מחזיקים. חלופות הרי לא חסרות, גם אם אירופה נראית פחות אטרקטיבית כיום.

בהתבסס על הנתון לפיו המשקיעים הזרים השקיעו בחודש אוקטובר לבדו סך של 4 מיליארד דולר במק"מ, מכירה כזו יכולה להתחולל בפתאומיות ובמהירות רבה. על המשקיעים המקומיים להביא זאת בחשבון.

וכך, יש לקחת בחשבון שעודפי גיוס ניכרים בארץ ועלייה בציפיות האינפלציוניות בארה"ב עלולים "לשתף פעולה" ולהביא בסופו של דבר ליציאת כספים מזורזת מהארץ. אם כך יקרה לא נוכל להתחמק מפיחות חד ומהיר בשקל!

כל הכותרות

מאת: מוטי זייד, מנהל בנקאות פרטית תאגידים בבנק מזרחי טפחות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה