נכנסים לעידן הייצוא: "הגז מ'לוויתן' יהווה תשתית לפיתוח מאגרים נוספים"
תגלית 'לוויתן' תהווה בעתיד פלטפורמה עליה יתבסס כל ייצוא הגז מישראל לאירופה ואף לאסיה, כך אמר היום גדעון תדמור, מנכ"ל דלק אנרגיה בשיחה עם Bizportal לאחר ההכרזה על תגלית גז טבעי הגדולה בעולם בעשור האחרון בקידוח לוויתן בו שותפה הקבוצה.
"אנחנו נכנסים לעידן חדש - עידן הייצוא. לוויתן יהווה תשתית שעליו תפותח תשתית הייצוא של ישראל", אמר תדמור. "נצטרך לבצע בחינה מעמיקה, ביחד עם המדינה, של אופציות הייצוא הקיימות, כגון צינור גז או גז טבעי נוזלי (LNG)".
נובל אנרג'י עשתה היום היסטוריה בישראל בפעם השנייה בשנתיים האחרונות כאשר יחד עם שותפיה הישראלים הודיעה היום כי במבנה 'לוויתן' קיימות עתודות גז טבעי בגודל 453 מיליארד רגל מעוקב (16 TCF).
אורי אלדובי, יו"ר איגוד תעשיות מחפשי הנפט והגז באיגוד לשכות המסחר: "התוצאות בקידוח לוויתן הן תחילת הדרך להפיכת ישראל למעצמת אנרגיה, ולהפיכת ישראל למדינה מייצאת גז ולא מייבאת גז. יש פה הזדמנות להפוך את מדינת ישראל למעצמת אנרגיה בקנה מידה בינלאומי."
השכבה שתהפוך את ישראל למעצמת גז טבעי
מבנה 'לוויתן', הנמצא ברשיונות רציו-ים, שוכן מדרום-מערב לתגלית 'תמר' בה התגלה בתחילת 2009 מאגר גז טבעי המוערך כיום בכ-8.7 טריליון רגל מעוקב (247 BCM). כמו בתמר, בקידוח לוויתן, התגלו במספר שכבות שונות (סביב השכבה העיקרית המכונה NG10) מגיל טרצייר אוליגומיוקן חולות מאגר באיכות טובה מאוד, המכילים גז טבעי.
שתי תגלית הענק במים עמוקים, הראשונה הגדולה ביותר בעולם ב-2009 והשנייה הגדולה ביותר בעשור האחרון, נושאות עמה בשורה מרחיקת לכת באשר לפוטנציאל הטמון גם בקרקעית יתר שטחי המים הכלכליים של ישראל. שכבת ה-NG10, המתפרסת באגן המזרחי של הים התיכון, נוצרה על-פי התיאורה, בתקופת הטרצייר הקדום שבעידן הופעת היונקים (לפני עשרות מיליוני שנים) והפכה עם הזמן לשפך של נהר קדום ורווי גוויות בעלי חיים, שהתפרקו והתגבשו לכדי מצבורי נפט וגז.
"התגלית הנוכחית מחזקת לנו את האמונה שיש פוטנציאל נוסף בשטחים באזור. אנחנו מצאנו את מה שקיוונו למצוא, עכשיו השאלה היא איך הופכים את זה להכנסה טובה עבור כולם", אמר תדמור והבהיר שעתודות הגז בקידוח עומדות כרגע על 16 TCF ללא שום סיכון.
תגלית 'לוויתן', עדיין לא תגלית מסחרית (לא קיימת עבורה תוכנית פיתוח), צפויה להטיב עם כל סקטור חיפושי הנפט והגז בישראל ולא דווקא רק עם השותפות הישירות - דלק קידוחים יהש, אבנר יהש, דלק אנרגיה, כהן פיתוח ורציו יהש. האפקט צפוי לדבוק גם במניות הקשורות כגון זרח יהש (המחזיקה בהיתר הימי 'גוליבר'), מודיעין יהש והכשרה אנרגיה (השותפות ברשיונות 'מירה' ו'שרה').
ניתן אף לומר בביטחון, כי הדיווח העכשווי לא צפוי להיות סוף פסוק ואם למדנו משהו מהתנהלותה של נובל אנרג'י בקידוח 'תמר', הראלי במניות הגז לא יעצור כאן. נובל, חברה אמריקנית ותיקה הידועה במדיניות השמרנית שלה, צפויה לשחרר בשנה הקרובה עוד דיווחים רבים בנוגע להתקדמות בפרויקט - נתונים על השכבות התחתונות של הנפט, עדכון אומדן הגז, מבחני הפקה וכו'. דיווחים שכאלה, עמדו מאחורי העלייה בעתודות הגז בתמר מרמה של 3.1 TCF ל-8.7 TCF - עלייה של 180%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה