מחקר של IHS: "דו"ח ששינסקי יערער את היציבות הפיסקלית, ידרשו שנים לצבור מוניטין מחדש"
יישום המלצות ועדת ששינסקי עלול לעכב ואפילו למנוע פרוייקטים של קידוח גז ונפט ואילו הפעלת הרטרואקטיביות עשויה לפגוע ביציבות המשטר הפיסקלי. כך עולה מחוות דעת של חברת הייעוץ האמריקנית IHS, אותה שכרה נובל אנרג'י, השותפה במאגרי הגז הטבעי "תמר" ו"לוויתן" לצורך בחינת מסקנות ועדת ששינסקי.
העניין האירוני הוא שבדיוק לפני כעשור מדינת ישראל שכרה את חברת המחקר והיעוץ IHS במטרה שתמליץ על שינוי במדיניות הפיסקלית שתונקט על אוצרות טבע הכוללים שדות גז ונפט. בעקבות הדו"ח שהוגש דאז החליטה הממשלה להעלות את שיעור התמלוגים מהכנסות הקשורות באוצרות גז טבעי ולשנות את החוק המקורי שעמד בתוקף משנת 1952.
הסיכון בהשקעה בישראל שווה לסיכון בהשקעה בסודאן
בדו"ח שהגישה IHS, הנמנית עם קבוצת CERA העולמית, מציינים כי שינוי רטרואקטיבי בתמלוגי הגז עשוי לפגוע בהשקעה עתידית במדינת ישראל בשתי דרכים: 1. הדבר עשוי להאט ואפילו למנוע השקעה בתגליות עתידיות. 2. הפעולה תערער את ביטחון המשקיעים במשטר הפיסקלי בישראל.
עוד מציינים כי שינויים רטרואקטיבים על רשיונות קיימים יובילו בהכרח להורדת האטרקטיביות של ההשקעה בישראל, בדיוק בעת בה המשק הישראלי נתפס כמושך במונחים של תשואה על ההון.
בבדיקה כלל עולמית של יעדי השקעה אטרקטיביים, ישראל ממוקמת במקום ה-113 מתוך 125 מדינות ונמצאת לצד מדינות כגון סודאן, בוליבי, בורמה וסיירה ליאון. ב-IHS מציינים כי שינוי רטרואקטיבי כמובן שלא יוביל לעלייה של ישראל בדירוג ההשקעה.
ללמוד מנסיון העבר
בחברת המחקר IHS מציינים כי זה יהיה חבל לפגוע בערך של שדות הגז מנקודת המבט של ישראל, מאשר ללמוד מנסיון העבר שפגע במדינות ברחבי העולם. "לאפקט של שינוי רטרואקטיבי במדיניות הפיסקלית תהיינה השלכות ארוכות טווח. ידרשו שנים כדי לצבור מחדש את המוניטין הפיסקלי, אך דרושים חודשים בודדים בכדי להרוסו".
בהמשך לכך מונים רשימה של מדינות שביצעו שינויים פיסקליים שגגרו ירידה חדה בביקושים ובזרימת ההון. מבין המדינות שמוצגות נכללת רוסיה שהעלתה את מס היצוא על משאבים מינרלים - פעולה שגרמה להאטה משמעותית בייצור ובצמיחה בסקטור המדובר.
בתוך כך מציינים כי "מחלוקת" על תמלוגי הגז בניגריה כבר עתה גורמת להאטה משמעותית בהון הנכנס למדינה שמוקצה לאקספלורציה של שדות גז ונפט.
ה"ניו יורק טיימס": תמלוגי הגז יעמדו על 55%-60%
אתמול חשף המגזין האמריקני ה"ניו יורק טיימס" כי דו"ח ששינסקי צפוי להתפרסם ביום ב' והוא אושר עד כה על ידי נגיד בנק ישראל,סטנלי פישר, קרן המטבע העולמית וה-OECD. בראיון לעיתון ציין יו"ר הוועדה לקביעת רמת התמלוגים, פרופ' איתן ששינסקי, כי שיעור המס ינוע בין 55% ל-60%, רמה הנמוכה משיעור התמלוגים במדינות המתועשות - 62%.
העניינים התלהטו והסערה גברה אחרי שענקית האנרגיה האמריקנית, נובל אנרג'י, הכריזה יחד עם שותפיה הישראלים בצהרי יום רביעי כי במבנה "לוויתן" קיימות עתודות גז טבעי בגודל 16 טריליון רגל מעוקב (16 TCF). מדובר בתגלית הגז הגדולה ביותר אי-פעם של חברת נובל אנרג'י והתגלית הגדולה ביותר בעולם במהלך העשור האחרון.
- 7.T 01/01/2011 22:09הגב לתגובה זובעבר אמרתי שהליכוד נחשב לימני רק מבחינה כלכלית אך עכשיו אחרי שאני רואה שהיהודונים של ה-,NIF- הקרן לישראל החדשה- שולטים על נתניהו והוא הפך לשמאלני בהכל תוך ותור מוחלט הגז הישראלי לטובת מדינה הרואה בנו אויב עיקרי למרות פיסת נייר מסריח שניקרה הסכם שלום לאור כל זאת אני מבקש לא לתמוך בחברות הנשענות על הגז המצרי בזכות \"ידידנו שישינסקי\" ולהתפקד לליכוד ולזרוק את שטייניץ ונתניהו החלש.
- 6.הראל 01/01/2011 15:20הגב לתגובה זומהטוקטקיסטים בתלום שיושבים כאן ןבכל האתרים ורק מציפים שטויות. 99% מהם קנו את המניות בנתיים בשנתיים האחרונות רק שידעו שיש תגלית. חלקם לא נולדו בכלל שהיו חיפושי נפט בארץ לפני 25 שנה. פתאום כולם נהיו משקיעים ששמו את כספם שנים על גבי שנים בחיפושים. מספיק עם הדמגוגיה הזו בשקל! אוצרות הטבע הן של כ-ו-ל-נ-ו ולא ניתן רק לחבורה של פרזיטים שרוצים לעשות כסף ממניות להנות ממנה. לכו לעבוד!!!
- אתה אידיוט (ל"ת)tom 02/01/2011 08:27הגב לתגובה זו
- 5.עוד דוח מטעם תשובה וחבריו - שלא בוחלים בדבר (ל"ת)המס היום לא ריאלי 01/01/2011 10:28הגב לתגובה זו
- 4.חן 01/01/2011 08:41הגב לתגובה זוהממשל בהחלט צודק, למרות האיומים איפה שיש פוטנציאל לכסף חברות יגיעו, הם כבר ימצאו את תכנוני המס להקטין את התשלום. מעניין עם התגובות תוצרת של משרד יחסי ציבור?
- 3.אזרח שמתבייש 01/01/2011 05:12הגב לתגובה זובוא נראה את השלטון מחזיר כספים לכל מפסידי הבורסה בקידוחי העבר הכושלים.
- 2.bn 01/01/2011 05:06הגב לתגובה זושם נעשא סדר
- 1.יאיר 01/01/2011 04:31הגב לתגובה זולכם.