קנדה - היציבות של צפון אמריקה; שימו לב לנתונים

יוסי ישראל ממחלקת המחקר של תכלית בית השקעות מסתכל על כלכלת קנדה
 | 
telegram
(9)

קנדה היא מדינה מפותחת וצומחת, והינה חברה קבועה ואקטיבית בחלק מהארגונים הגלובאליים החשובים בעולם כגון ה- G7, G20, ה- OECD וארגון הסחר העולמי ה-WTO.

קנדה היא המדינה הצפונית ביותר ביבשת אמריקה, היא מדורגת שלישית בעולם בגודלה והיא נהנית ממשאבי טבע רבים, הכוללים מרבצי זהב וכסף, מכרות נפט וגז ושדות חיטה ותירס נרחבים.

כמדינה מובילה ביבשת אמריקה, נהנית קנדה מצמיחה יציבה לאורך שנים ומהתפתחות מתמדת של כלכלתה. הסכמי הסחר החופשי של צפון אמריקה (NAFTA) עם ארה"ב ומכסיקו, הובילו לצמיחה דרמטית של הסחר והכלכלה הקנדית, אך במקביל קשרו את המשק הקנדית בקשר צמוד למקבילו בארה"ב.

הכלכלה הקנדית

בעשור האחרון הכלכלה צמחה בקצב שנתי ממוצע של 2%-3%, עם הישענות רבה על סקטור הייצוא ובעיקר ייצוא הסחורות ועל כן היא בין הנהנות העיקריות מעליית מחירי הסחורות בשנים האחרונות. קנדה היא אחת הייצואניות הגדולות בעולם של חיטה, ובשנה האחרונה היא נהנית משגשוג בענף, על רקע עלייה מתמדת בביקושים בעיקר ממדינות מתפתחות והיצע עולמי מרוסן עקב משבר החיטה ברוסיה.

תרבות הצריכה בקנדה זהה במאפייניה למשק האמריקאי, ובהתאם, מהווה הצריכה הפרטית במדינה חלק משמעותי מהתוצר המקומי. חשוב לציין, שהכלכלה הקנדית קשורה בקשר ישיר לכלכלתה של ארה"ב ותלויה בביקושים משם, כאשר נכון להיום, כ- 75% מהייצוא הקנדי מופנה לארה"ב.

שוק העבודה

רמת האבטלה במשק הקנדי יורדת בעקביות ועומדת כיום על רמה של 7.6%. למעשה, המשק הקנדי כבר הספיק להחזיר את כל 400 אלף המשרות שאבדו בעקבות המשבר של 2008, וקנדה היא הראשונה ממדינות ה- G7 שעושה זאת. זהו נתון חזק ומעודד לקנדה, בייחוד בהשוואה למשקים מתפתחים מקבילים כגון ארה"ב ומדינות רבות באירופה, שם עומד שיעור האבטלה על רמה של כ- 10%. העלייה המתמדת בשיעור המועסקים והשיפור ברמת השכר במשק, מהווים כמובן גורם תומך נוסף בצריכה הפרטית במשק.

המטבע המקומי

המטבע המקומי נקרא דולר קנדי או "לוני" בשמו הלא רשמי. כאמור, הייצוא הקנדי מהווה מנוע צמיחה משמעותי של הכלכלה, ולכן המשק הקנדי רגיש לשינויים במטבע המקומי בעיקר מול הדולר ארה"ב. בשנתיים האחרונות, חווה ה- "לוני" התחזקות משמעותית וכיום הוא נסחר ברמה קרובה ל- 1:1 מול הדולר ארה"ב. למרות חוזקו של המטבע בשנה האחרונה, כלכלנים מרכזיים בקנדה מעריכים כי ה- "לוני" צפוי להיחלש מול הדולר ארה"ב ב- 2011, התפתחות הצפויה כמובן לתמוך בייצואנים המקומיים.

מה קרה ב-2010?

בחצי הראשון של השנה, הציגה קנדה נתוני צמיחה מרשימים שעמדו ברבעון הראשון והשני על קצב מתואם שנתי של 6% ו- 3% בהתאמה. בחצי השני של השנה התמתנה רמת התוצר, בעיקר עקב ירידה בביקושים מצד ארה"ב וחולשה בסקטור הנדל"ן.

על אף נתוני הצמיחה המאכזבים יחסית בחצי השני של 2010, הסקטור העסקי והיצרני בקנדה דווקא רשם צמיחה מואצת של עשרות אחוזים החל מהרבעון השלישי של השנה. צמיחה זו, משויכות ברובה לתוכנית ההרחבה הכמותית הנוספת בארה"ב וסביבת הריבית הנמוכה, אשר מעודדת את כמות ההשקעות במדינה ובמקביל הגבירה את קצב הצריכה הפרטית.

סביבת הריבית הנמוכה אמנם תומכת בצריכה במשק, אך במקביל גם הביאה להתגברות מואצת ברמת החוב הפרטי. נתון זה מהווה גורם סיכון לכלכלה, שכבר כיום מושך את תשומת ליבם של קובעי המדיניות במשק.

לסיכום

הכלכלה הקנדית מראה סימני התאוששות וצמיחה מעודדים, הנתמכים בהאצה של הסקטור העסקי והיצרני ובעלייה בשיעור המועסקים ורמת השכר במשק. בשל קשרי המסחר ההדוקים עם ארה"ב, קנדה צפויה להיות בין המדינות העיקריות הנהנות מההתאוששות הצפויה במשק האמריקאי, והחזרה של רמת הביקושים שם, לרמות טרום המשבר.

כשהתמריצים הפיסיקאליים עומדים להסתיים במהלך 2011, המשק הקנדי צריך לחזור ולהישען על הצריכה הפרטית ועל ההשקעות כתורמים המשמעותיים לתוצר, תופעה המורגשת כבר כיום ותומכת בהמשך הצמיחה של המשק המקומי.

הכותב הוא יוסי ישראל, מחלקת המחקר של תכלית בית השקעות

* : הכותב הינו עובד של תכלית בית השקעות. הכותב אינו בעל רישיון יועץ השקעות על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין לראות באמור בהודעותיו של הכותב הנ"ל משום הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    תודה תותח !!! איך אפשר להשקיע במדינה?
    אביהו 06/01/2011 08:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    איך משקיע בארץ שלנו יכול לקנות מניות של קנדה?
    סגור
  • 4.
    יפה מאוד יוסי כתבה עיניינית ומפרה
    דובי 05/01/2011 17:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ממני ומהחברים באתר ספונסר
    סגור
  • תודה רבה (ל"ת)
    יוסי ישראל 05/01/2011 20:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • קנדה
    לרון 05/01/2011 21:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נגיד הבנק המרכזי של קנדה הזהיר לא מזמן מפני המינוף העולה במשקי הבית בקנדה ורמת חובם המתחילה להזכיר את משקי הבית בארה\"ב טרם התפוצצות בועת הסאב-פריים-נקודה למחשבה
    סגור
  • 3.
    קנדה שנייה בגודלה בעולם ולא שלישית....
    לכותב הכתבה הנ\"ל 05/01/2011 14:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אנא תבדוק את הנתונים שוב..פרט לזה תודה על שאר המידע!!
    סגור
  • טען עוד
  • פרסום עולה כסף!! באתר שלך אתה מוחק פרסום סמוי
    דובי איש קטן 09/01/2011 22:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כאן אתה מפרסם לחינם בכדי להכניס אנשים תמימים לאתרך לצורך השחלות פימפמים מניות קוקיניות ומסור דש לאחיך פאנדר שהשחילי משקעים רבים במפולת
    סגור
  • 2.
    איך משיגים גרין קארד? (ל"ת)
    אני 05/01/2011 12:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    מעניין וכתוב היטב (ל"ת)
    ר.מ רעננה 05/01/2011 11:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • תודה (ל"ת)
    יוסי ישראל 05/01/2011 20:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות