כיצד לפרוש לפנסיה עם מספיק כסף בכיס - 5 עצות פרקטיות

ירון שמיר, מומחה הגמל של Bizportal במספר עצות פרקטיות בעבור אלו השואפים לפשור בשלב מסוים לפניה עם מספיק כסף בכיס
 | 

אדם המגיע לגיל פרישה מחוייב לתכנן היטב את תהליך פרישתו מבחינה כלכלית. תכנון נכון חייב להתחשב בחוקי המס השונים , הפטורים הקימים וההשפעה של פטור אחד על השני. תכנון פרישה נכון יאפשר ללקוח להנות מערך כלכלי רב יותר מהכסף אותו צבר במהלך כל שנות עבודתו.תיקון 3 שעבר במהלך שנת 2008 חידד עוד יותר את הצורך בתכנון פרישה נכון.

במאמר שלפנינו איננו מתיימרים לבצע תכנון פרישה ו/או לבצע תכנון מס אלא לתת את עיקרי המושגים הרלונטים לפרישה.

צבירת תגמולים הוניים- חד פעמיים

הסכום שנצבר בתגמולים ההונים בדרך כלל פטור ממס ואינו מקוזז כתוצאה מפטורים אשר קיבלו רכיבים אחרים. חשוב לזכור כי אין חובה למשוך את הסכום ההוני וכי ניתן לבצע ממנו משיכות בהתאם לצרכי הלקוח. כפי שציינו לא פעם בעבר, הסכום ההוני פטור ממס רוחי הון ועל כן קיימת מבחינה הזו, עדיפות לשמירת הסכומים במסגרת התגמולים על פני העברתם לתוכנית אלטרנטיבית.

חשוב לזכור כי תגמולים שנצברו בפוליסות קיצבה ובקרנות פנסיה חדשות עד שנת 2000 ניתנים למשיכה או כסכום הוני או כקיצבה על פי החלטת המבוטח.

פיצויי פיטורים-

סכומים המשתלמים לעובד מכח עזיבת העבודה. פיצויי הפיטורים יכולים להיות מופקדים בתוכנית פנסיונית הונית או קיצבתית או יכולים להשתלם לעובד בצורה של מזומן על ידי מעבידו. עובד זכאי לפטור ממס על פיצויי פיטורים בגובה של שכרו האחרון, מוגבל בתקרה שכר של 11,650 (נכון לינואר 2011) וזאת בתנאי שלא נהנה מפטורים המשפיעים על הפטור לפיצויים בתקופת זמן של 15 שנה מיום קבלת המענק. חשוב לזכור כי פיצויי פיטורים המופקדים בתוכנית קיצבתית יכולים להיות מיועדים למטרת תשלום קיצבה .

קצבת פנסיה

הפנסיה לה זכאי המבוטח נהנית מפטור ממס וזאת בתנאי שאותו מבוטח לא נהנה מפטור אחר המשפיע על הפטור לפנסיה בטווח של 15 שנה מיום קבלת הפנסיה. הפטור על הפנסיה יהיה בגובה של 35% מהפנסיה אך לא יותר מ-7,990 שקלים לחודש.

ההחלטה על הפטור על פיצויי פיטורים או קיצבה או על שילוב ביניהם יהווה חלק חשוב בתהליך הפרישה. הזכאות לפטור על הרכיבים וגובהו יקבעו על ידי שימוש בנוסחה הנקראת נוסחת השילוב. נוסחה זו תקבע בכמה יפגע הפטור על רכיב מסויים , אם בכלל בהנחה שהתקבל פטור על רכיב אחר.

פריסת מס

פריסת מס מאפשרת למבוטח לשייך חלק מפיצוי הפיטורים החיבים במס לשנים קדימה או אחורה. באמצעות פעולה זו יכול המבוטח לחלק הכנסות שחיבות במס גבוה בשנה מסויימת לכמה שנים ולכאלה בהם צפויה לו הכנסה נמוכה יותר. בדיקה ותכנון נכון של פריסת המס יכולה לחסוך תשלום מס של אלפי שקלים.

מעבר בין מסלולים ורמות סיכון

כסף שנשאר בקופת התגמולים ו /או בחברת הביטוח או קרן הפנסיה ממשיך להתנהל ברמת הסיכון בו היה המבוטח טרם פרישתו. לעיתים לקוחות בגילאים המבוגרים מעדיפים להקטין את רמת הסיכון. קימות אלטרנטיבות שבהן ניתן לבצע "ניוד" בין מסלולים מסוכנים יותר למסלולים מסוכנים פחות.

לסיכום:

בדיקת רכיבים אלו ורכיבים נוספים יכולים להבדיל בין פרישה ב"עושר" או פרישה שבה הפורש אינו ממקסם את העושר הצבור שלו. חשוב לבדוק ולקבל החלטות בענין הפרישה רק אחרי התיעצות עם מומחים המכירים את תכנון הפרישה לעומק. יודגש כי תכנון פרישה נכון צריך להעשות טרם גיל הפרישה וכי לכל עזיבת עבודה בטווחי גילאים של 49 לאישה ו-52 לגבר יכול ותהיה השפעה על גובה המס שישולם


**אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו /או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעיל ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    תשובה ל-יוסי
    ירון שמיר 28/01/2011 16:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תודה על המחמאה, לגבי שאלתך סוגיית כספי הפיצויים בקופת גמל עברה שינוי בעקבות התיקון מ-2008 והשארתם בקופה תחשב כהפקדה חדשה לקיצבה, אמנם יצאה הוראת שעה המעניקה אפשרות למשיכת כספי הפיצויים בקופה עד לסוף 2011, אך כאמור יש לנהוג בזהירות ולקבל יעוץ פרטני לכל מקרה ומקרה
    סגור
  • 6.
    שאלה לירון שכיף לקרא את המדור החושב הזה
    יוסי .ד 28/01/2011 09:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כיצד ניתן להפריד בקופת הגמל את מרכיב הפיצויים ?אם בשנה האחרונה לפרישה השכר הוכפל לי במידה ואיני מושך את מרכיב ההפיצוים זה אומר שכל רוח שנותר פטור ממס ? האם כסף הוני מופרד בתוך קופת הגמל האם אני יכול בפרישה ממשיך לקבל פטור ממס תודה
    סגור
  • פשוט תענוג לקרוא כל פעם
    דודו 28/01/2011 18:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ישר כח ירון. מתי מוציאים אותך לחופש מגיע לך. כל הזמן עסוק בכתיבה. אני מת על תיקון 3 זה ישר מסקרן אותי וגורם לי להמשיך לקרוא.
    סגור
  • 5.
    הדרך הטובה ביותר לחסוך לפנסיה
    אחדות 28/01/2011 01:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא לחסוך באקסלנס אחדות ! קרן קטנה שלא מצליחה להתרומם
    סגור
  • 4.
    תשובה לפטריוט
    עוד אחד מהעם 27/01/2011 13:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אם ישנה משיכה של כספי פיצויים בתוך טווח של 15 שנה מגיל הפרישה, כלומר : בין גילאים 52 ל - 67 (לגבר) ובי ן49 - 64 (לאישה) - אזי המבוטח יכול לאבד פטורים שונים שיכול היה לקבל ממס הכנסה לגבי תשלום מס על הקצבה שהוא אמור לקבל - למשל פטור בשיעור 35% מהקצבה המזכה. ישנה נוסחת שילוב שמשלבת בין כספי הפיצויים לכספי הקצבה ועל פיה אפשר לבדוק מה הקצבה שתתקבל על פי הפטורים שהמבוטח זכאי לקבל.
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    סתם מבלבלים לאנשים את המוח
    זיו 27/01/2011 13:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מי צריך פנסיה אם אפשר לחסוך לבד
    סגור
  • 2.
    נשים פורשות בגיל 60 זכרים 67 אפלייה מרושעת? (ל"ת)
    מגן הציבור 27/01/2011 12:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • נשים בגיל 62. והן גם חיות יותר זמן. אבל -
    ודייק 29/01/2011 19:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הן גם מטפלות בילדים (בדרך כלל) ונכנסות להריון. חוצמזה שהעולם לא פייר, מה לעשות...
    סגור
  • נשים פורשות בגיל 64 גברים בגיל 67 (ל"ת)
    אין צדק בעולם 29/01/2011 21:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    שאלה , מה הקשר לגיל 52 לגבר [מה שכתוב בסוף] (ל"ת)
    פטריוט 27/01/2011 11:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות