מדינה בעמדת מוצא: קיימים תנאים לשיפור משמעותי בשוק הרוסי
רוסיה היא אחת ממדינות ה-BRIC, אך יש שאומרים שהיא החלשה מביניהם ושצריך להוציא אותה מהמונח ולהוריד את ה-R. במכתב למשקיעים, כתב ג'ים אוניל (מאגף המחקר של גולדמן זאקס ומי שהמציא את המושג BRIC) מענה בדיוק לטענה זו, ובו הוא ציין מספר פרמטרים כלכליים בהם ניתן לראות שרוסיה לא ממוקמת במקום האחרון, והוסיף כי כנראה שבפיפ"א יודעים משהו שאנחנו לא. זאת כמובן לאור הבחירה ברוסיה כמארחת של מונדיאל 2018 (מי שמארחת ב-2014 אגב, היא ברזיל. מה שאומר ששני גביעי העולם של העשור הקרוב יערכו במדינות ה-BRIC). כדי להבין עד כמה רוסיה היא חלק אינטגרלי וחיוני ל-BRIC, כדאי לכם לקרוא את המשך הכתבה.
הכלכלה הרוסית
רוסיה היא המדינה הגדולה בעולם מבחינת שטחה ובעלת כמות האוכלוסיה הגדולה באירופה, עם 140 מיליון תושבים. רוסיה חברה בארגוני ה-G8 וה-G20 וצפויה להצטרף בקרוב כחברה מלאה בארגון הסחר העולמי (WTO) ובארגון ה-OECD.
בחלוקה הפנימית של מדינות ה-BRIC, נמצאת רוסיה בצד של ספקיות חומרי הגלם יחד עם ברזיל, כאשר בצד של צרכניות חומרי הגלם, נמצאות כמובן ברזיל והודו. עובדה זו באה לידי ביטוי בכלכלה הרוסית שהינה מוטת סחורות אנרגיה - רוסיה היא מפיקת הנפט הגדולה בעולם, יצואנית הגז הטבעי הגדולה בעולם ויצואנית המתכות השלישית בגודלה בעולם. היא מחזיקה ב- 10% מסך מאגרי הנפט העולמיים, ב-30% מעתודות הגז הטבעי ועשירה במשאבי טבע נוספים, כגון: אלומיניום, נחושת, זהב וכסף (סילבר).
למעשה, מופרד המשק המקומי בין סקטור הפקת המשאבים שהינו מוצלח ותחרותי ונמצא בידיים ממשלתיות, לבין סקטורים אחרים, חלשים יחסית והתלויים במידה רבה בסובסידיות וברמת ביקושים מקומית.
סיכוי מול סיכון
החשיפה של רוסיה לענף האנרגיה מהווה הן סיכוי והן סיכון. במסגרת התקציב השנתי ל-2011, קובעי המדיניות ברוסיה נשענו על מחיר חבית נפט ממוצע של 75 דולר. כלומר במחיר כזה, הצמיחה במשק תעמוד ביעד והגרעון התקציבי יצטמצם בהתאם למתווה הממשלתי לייצוב המשק. לעומת זאת, לפי הערכות של הבנק המרכזי של רוסיה, מחיר חבית נפט ממוצע של 90 דולר, צפוי להוביל לצמיחה שנתית גבוהה מהציפיות.
לרוסיה יש חוזקות נוספות. ראשית, כמות רזרבות המט"ח האדירה. רוסיה ממוקמת במקום השלישי בעולם מבחינת היקפן, עם קרוב ל-500 מיליארד דולר. כמו כן, קיים גם פוטנציאל של הצרכן המקומי. כמות התושבים ברוסיה היא הגבוהה באירופה, עם 140 מיליון נפשות (לעומת גרמניה הממוקמת במקום השני, עם כ-82 מיליון) וזה כמובן פוטנציאל צריכה משמעותי. המשך התפתחות המדינה והתקרבותה למערב, צפוי כמובן לתרום לעלייה ברמת הביקושים המקומית.
בצד החולשות אציין כמובן את רמת השחיתות, את בעיית הממשל וכמובן את הצורך בשיפור רמת התשתיות הירודה, ממנה סובלת המדינה. השקעה בתשתיות, תעזור לרוסיה להאיץ את הצמיחה הכלכלית בשנים הבאות.
הצטרפות לארגון הסחר העולמי
במהלך דצמבר האחרון, הודיע האיחוד האירופאי כי הוא מצטרף לתמיכתה של ארה"ב, לשילובה של רוסיה בארגון הסחר העולמי - מה שסולל את דרכה להצטרף השנה. רוסיה הינה המדינה הגדולה ביותר כיום, אשר עדין נמצאת מחוץ לארגון המונה 153 מדינות חברות. תהליך ההצטרפות של רוסיה לארגון הנו הארוך ביותר שהיה מעולם ונמשך כ-17 שנים, כאשר סין למשל, שבה במשך שנים היתה סגירות למערב, הצטרפה לארגון בשנת 2001, לאחר 15 שנים.
ההצטרפות של רוסיה לארגון צפויה לתרום בפתיחת שווקים חדשים לייצוא הסחורות הרוסיות, כאשר לפי ההערכות של הבנק העולמי, הדבר יתרום לעליה של כ-3.3% לתוצר הרוסי בטווח הבינוני וכ-11% בטווח הארוך.
לדעתנו, ההצטרפות לארגון עשויה לתרום גם לצמצום המכסות על הסחורות הרוסיות, לחזק את האינטגרציה של המדינה עם המערב ואף להוביל לעליה בכמות ההשקעות הזרות במדינה.
סיכום
הכלכלה הרוסית נמצאת היום בנקודת מוצא מעניינת, בעיקר כיוון שהמשק נמצא עדיין בשלבי התאוששות וחזרה לצמיחה, בניגוד למשקים אחרים כמו שאר מדינות הבריק. כמו כן, היא זוכה לרוח גבית מהקהילה העולמית המעוניינת להתקרב אליה, דבר שבא לידי ביטוי גם בבחירתה של רוסיה לאירוח משחקי אולמפיאדת החורף ב-2014 והמונדיאל ב-2018. ארועים אלה צפויים כמובן להתניע את תהליך ההשקעה בתשתיות במדינה.
לאחרונה העלתה קרן המטבע העולמית את תחזית הצמיחה לרוסיה לשנת 2011 לרמה של 4.5%. עובדה זו, יחד עם המשך מגמת עליית הסחורות, יובילו לדעתנו לשיפור משמעותי במשק המקומי.
מאת: יוסי ישראל ממחלקת המחקר של תכלית בית השקעות
*הכותב הינו עובד של תכלית בית השקעות. הכותב אינו בעל רישיון יועץ השקעות על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין לראות באמור בהודעותיו של הכותב הנ"ל משום הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.גם סקירה יפה וגם בחור נאה ! (ל"ת)סמדר 03/02/2011 10:05הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.בקיצור, אתה אומר לרכוש תכלית רוסיה :)גונזלס 02/02/2011 20:01הגב לתגובה זו0 0שמתי שם מנה, אני מקווה בשבילך שהיא לא תרד !סגור
-
5.כתבה מעניינת מאוד, אכן שווה בדיקהנועם 02/02/2011 14:49הגב לתגובה זו0 0תודה רבה יוסי, החכמתי. מסכים איתך בקשר לציפיות לצמיחה במדינות הBRIC וברוסיה בפרט. אין ספק שאירוח המשחקים האולימפיים יעשה טוב לכלכלה ויזרים משאבים רבים לצורך פיתוח תשתיות מה שיעשה טוב לכלכלה ברוסיה, נוסף על כך כמעצמה בתחום הסחורות ומשאבי הטבע התפתחויות כמו אלו שראינו במצריים ימשיכו לעלות את מחירי הסחורות וכך גם את ריווחיות המדינה (רוסיה). כך שאני אישית תומך בדעתך.סגור
-
4.בהחלט מעניין תודה (ל"ת)אסף 02/02/2011 13:55הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.איך ספונסר ויתר עליך? היית מעלה את הרמהקרמבו 02/02/2011 13:44הגב לתגובה זו0 0אחלה כתבה ! מחכה לקרוא גם את המאמרים שעוד יבואו...סגור
- טען עוד
-
2.מעניין מאוד. תודה (ל"ת)ר.מ רעננה 02/02/2011 13:03הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.ודה.שכחת דבר חשוב:פרפר כחול מאתר ס 02/02/2011 11:49הגב לתגובה זו0 0היכולת האינטלקטואלית הגבוהה.סגור