סטנלי פישר יכול לחייך: היקף פעילותם של הזרים במט"ח בשפל של שנתיים

חובת הנזילות שהכתיב בנק ישראל מניבה פירות. בינתיים מעריכים בשוק: אם הדולר יאבד עוד 0.5%, פישר שרכש "רק" 200 מיליון דולר בחודש שעבר, יבצע רכישה נוספת
לירוי פרי | (4)

בנק ישראל מפרסם היום (ג') את נתוני המסחר במט"ח בחודש פברואר. מן הנתונים עולה כי המהלכים שהכתיב נגיד בנק ישראל הרחיקו את הספוקלנטים והזרים - היקף פעילותם במט"ח נפל לשפל של קרוב לשנתיים.

הזרים "הורידו הילוך" בפברואר כאשר היקף פעילותם ירד בלא פחות מ-11%. הדבר מביא את שיעורם מכלל עוגת המט"ח לרמה של כ-51% בלבד, לעומת כ-60% בינואר. במספרים, סך הפעילות במט"ח הסתכמה ב-110 מיליארד דולר בפברואר, לעומת כ-153 מיליארד בינואר.

צמצום פעילותם של הזרים בשוק מהווה נצחון לתקנות שהכתיב הנגיד פישר באמצע ינואר. בנק ישראל הכריז על תיקון ל'הוראות הנזילות', לפיו תוטל חובת נזילות בשיעור של 10% על התאגידים הבנקאים בעסקאות בנגזרי מט"ח של תושבי חוץ. משמעות המהלך היא שהבנקים יחוייבו לרתק הון בעסקאות מט"ח, דבר שייפגע בתשואה על ההון ויהפוך את כדאיות העסקאות לפחות אטרקטיבית מבחינתם

השקל מתחזק

השקל מתחזק היום אל מול הדולר וכנגד האירו. סל מטבעות השקל, המכונה גם מדד שערי חליפין נומינלי ובודק את שער השקל אל מול 38 מדינות סחר, עומד כיום על 88.9 נקודות - אותה רמה בה עמד במארס 2008 אז התערב הבנק המרכזי לראשונה בשוק המט"ח.

בבדיקה אחרונה, השקל מתחזק בשיעור של 0.4% אל מול הדולר לרמה של 3.584 שקלים. התייקרותו של הנפט שמגבירה את הלחץ האינפלציוני, מכבידה על כוחו של הדולר בעולם. מתחילת 2011 ועד כה הדולר-שקל נותר באותה רמה.

בימי השפל בנובמבר 2008, עמד הסל על 82 נקודות כאשר הדולר-שקל עמד על 3.72 שקלים לדולר והאירו-שקל עמד על 4.78 שקלים לאירו. מאז כמובן עבר העולם משברים והסל אף חצה את רף ה-90 נקודות. כאשר ערכו של השקל עולה, מדד שער החליפין יורד.

"השקל, אשר הוכיח עד כמה הוא חזק ויציב בתקופה האחרונה, עשוי להמשיך ולבלוט", כך כותב יפתח דרורי מ'פינקסו' שמוסיף כי "התחזקות זו של השקל יכולה להגיע עד לרמה של 3.34 שקלים לדולר."

בינתיים, בשוק קיימות הערכות כי אם הדולר יחלש בשיעור של 1% נוסף, נגיד בנק ישראל סטנלי פישר ישלוף "חבילת סיוע" שקלית למטרת רכישה נוספת של דולרים, זאת כמובן בכדי להחליש את השקל.

ב'פינקסו' מתייחסים לסל המטבעות ואומרים כי "שערים ברמות של 3.51 שקלים לדולר ו-4.9 שקלים לאירו יובילו את המדד לרמות של 86 נקודות, מה שיחייבת התערבות של בנק ישראל."

נזכיר כי בנק ישראל הודיע אתמול (ב') שיתרות המט"ח הגיעו ל-74 מיליארד דולר בפברואר - שיא כל הזמנים. בתוך כך, מדובר בשינוי קל לעומת ינואר, שכן פישר רכש "רק" כ-200 מיליון דולר, סכום נמוך בהרבה ממה שנהג לרכוש בחודשים הקודמים. הדבר רק מגביר את ההערכות בשוק כי אם הדולר יחלש כאמור בשיעור קל, פישר לא יהסס וירכוש דולרים.

באופן כללי, המטבע הישראלי שומר על יציבות יחסית לאורך התקופה האחרונה. מחד, עליית פרמית הסיכון בעקבות המשבר הגיאופוליטי במזה"ת ומדיניות רכישות הדולרים של בנק ישראל מחלישות את השקל, ומאידך - הצפי להעלאות ריבית בישראל וכן הלחצים האינפלציוניים בעולם תומכים בשקל-דולר

ומה קורה באירו?

באשר לגוש האירו, השקל מתחזק בשיעור של 1.13% לרמה של 4.992 שקלים לאירו. מתחילת השנה התחזק האירו בשיעור של כ-7% מול האירו. במורגן סטנלי מעריכים כי האירו מתחיל להתחזק בתקופה הנוכחית.

"אנו מתאימים את תחזיות הצמיחה בהתאם להודעתו של נשיא הבנק המרכזי (ECB) שהודיע כי בקרוב יעלו שיעורי הריביות באירופה על מנת להלחם באינפלציה", כך כתבו במורגן סטנלי. להערכתם שער האירו-דולר, שנחלש כעת ב-0.3% ל-1.39, יעלה עד סוף 2011 ל-1.45 דולר לאירו.

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    למרות זאת (ל"ת)
    לא עוזר לו כלום 08/03/2011 13:58
    הגב לתגובה זו
  • מה לא עוזר? הוא זה שמוריד את הדולר כדי להסתיר (ל"ת)
    אינפלציה של 20% שנתי 08/03/2011 14:12
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    דולר מרוסק = המשך הפגנות ופיטורי עובדים (ל"ת)
    שנות ה-80 חוזרות 08/03/2011 11:34
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    העיקר הייצוא האינפלציה לא קיימת (ל"ת)
    מ 08/03/2011 11:06
    הגב לתגובה זו