"השוק" חוזה מצויין את הבאות: אז מה אומר כעת?
בצל האסון ביפן, האם רכבת האינפלציה שוב תעזוב את התחנה דקה אחרי שהציבור קפץ עליה? שוק ההון עבר טלטלות רבות בשנים האחרונות, רבים דברו בגנותו, אך דבר אחד לא ניתן לקחת ממנו: לאורך זמן, השוק צופה היטב התפתחויות כלכליות.
אך מי מחולל את הציפיות הללו? מדובר בפעילי השוק השונים, כולל המקצוענים, הגופים המוסדיים ואחרונים חביבים - הציבור הרחב. הניסיון מוכיח שוב ושוב שהציבור הרחב עוקב אחר התנהגות המומחים ואנשי המקצוע ובדרך כלל עולה על הרכבת רק ברגע האחרון (אם היא בכלל נשארה בתחנה).
למרבה הצער, בדרך כלל הציבור מאחר לזהות תפניות בשוקי ההון ולכן לא מצליח להצטרף ולרדת מהרכבת בתחנות הנכונות. בימים אלו הזדמנה דוגמא טובה לכך, האינפלציה במשק מרימה ראש. שוק איגרות החוב זיהה זאת בעוד מועד: ברבע האחרון של שנת 2010 עמד קצב האינפלציה השנתי על 2.5% והיה בתוך יעד האינפלציה.
על מנת לדעת מה חשב אז שוק ההון, השוויתי את תשואת הפדיון על איגרת חוב שאינה צמודה למדד לתשואת הפדיון על איגרת חוב הצמודה למדד ונפדית בתוך שנה. מצאתי שהשוק צפה אינפלציה גבוהה הרבה יותר של3%-3.5% - גבוה אף מיעד האינפלציה. כיום עומד קצב האינפלציה על 3.6% ולכן שוק ההון זיהה מבעוד מועד את הקפיצה המתרגשת.והנה, רק עכשיו מזהה זאת ציבור המשקיעים ורץ בהמוניו להצמיד את כספו למדד; זאת כי הוא חושש שהאינפלציה תמשיך לעלות.
עד כמה הם חושש? איגרת חוב צמודת מדד מסוג גליל 5480 שתיפדה בסוף אוגוסט, נסחרה לאחרונה בתשואת פדיון שלילית חסרת תקדים של 2.5% כלומר, מי שקונה היום את הנייר הזה מוכן לשלם פרמיה גבוהה מאוד רק על מנת להיצמד למדד.
האם גם הפעם הציבור איחר את הרכבת?
כשאני בוחן את הסיבות העיקריות לעלייה הנוכחית בקצב האינפלציה, מסתבר שאחראים לה שני גורמים עיקריים: סעיף הדיור (שהוא רבע מהמדד) והזינוק במחירי המזון והדלקים בעולם. שני הגורמים האלה הם חיצונים למשק ויכולים להתהפך עד מהרה, כפי שאכן קרה בעבר. רעידת האדמה ביפן עלולה לגרום לכך שהביקוש לנפט גולמי במדינה, שהיא הצרכנית השלישית בגודלה בעולם, יקטן משמעותית, עקב סגירת בתי זיקוק. הדבר יכול להביא לירידה מהירה בקצב האינפלציה העולמי. כמו כן, די שמזג האוויר ישתפר ו/או שהמתיחות בצפון אפריקה ובמזרח התיכון תתפוגג, כדי שהמזון והדלקים ישנו כיוון.
לגבי הדיור, רק לאחרונה ראינו לפי נתוני משרד האוצר שהיקף עסקאות הנדל"ן נמצא בירידה חדה וגם המחירים החלו לרדת. בדרך כלל סבורים ההפך, כי נתוני הלמ"ס מראים דווקא על עלייה, אך מה אם יתחוור שהאוצר "צודק"? בנק ישראל החליט להיות זהיר ולכן החל לצמצם את המדיניות המוניטארית במהירות רבה יתר. אם יתברר שמחירי הדיור, הסחורות והאנרגיה נבלמים והריבית עלתה בינתיים, ציפיות האינפלציה ירדו במהירות והציבור יפסיד פעם נוספת: יתברר לו שהוא קנה אג"ח (קצרות) צמודות מדד ביוקר רב ומי שמכר לו קנה אותן בעוד מועד בזול.
כדי להימנע ככל הניתן ממצב זה, מתבקש להיות בתקופה זו במח"מ בינוני וכך אם התרחיש שתיארתי אכן יקרה - לפחות ההפסדים יהיו מוגבלים יותר.
מאת: מוטי זייד, מנהל בנקאות פרטית - תאגידים בבנק מזרחי טפחות. ***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 5.Z 16/03/2011 14:15הגב לתגובה זובגלל הנהירה של העדר לדעתי בנק ישראל צריך לפעול ביתר שאת בשוק האג" ח לביצוע צמצום מוניטרי ולא בתחום הריבית שרק מעצימה את האינפלציה(של הוצאות),ואת הספקולנטים, ובמצב בו הכלכלות שאליהן מכוון היצוא אינן מעלות ריבית העלאת ריבית חד צדדית מקשה על היצוא ופוגעת בצמיחה.אולי תחום הרגולציה של קרנות הפנסיה שצוברות כספים מהמגזר הציבורי בקצב עולה משנה לשנה צריך לעבור שינוי.
- 4.ריבאונד 16/03/2011 00:38הגב לתגובה זומוטי זייד היקר, תבדוק את עקום התשואות בטווח הבינוני, מה הוא מגלם? בגלל אפקט המינוף ייתכן ותחטוף מכה לא פשוטה ככל שתתרחק במחמ, הצמודים במחמ 3-4 שנים מגלמים אינפלציה קרוב ל-3% וכשהריבית תמשיך לעלות המשקיעים יחטפו שם מכה רצינית, אז חבל סתם לזרוק ססמאות כדי לקבל כתבה
- ריבאונד, 4 16/03/2011 10:24הגב לתגובה זושלום רב לצורך הבהרת שאלתך, נא הבט בפיסקה האחרונה בטור, שם תמצא תשובה.
- יוסי זכאים 16/03/2011 11:22נהנתי מאוד לקרוא את הניתוח שלך
- 3.מוטי קירשנבאום 15/03/2011 18:04הגב לתגובה זוהלוואי שנפסיד כמה גורשים בצמודים קצרים. שווה את הביטחון. הפסדים של עשרות אחוזים בנדל" ן בועתי או בשוק המניות זניח. אין לך על מה לכתוב ?
- 2.משה 15/03/2011 17:14הגב לתגובה זולאור המאמר שכתבת אשמח אם תנתח בקצרה את המשבר עם יפן
- משה ,2 16/03/2011 10:01הגב לתגובה זושלום רב ביחס לאינפלציה נראה כי קיטון הביקושים לסחורות ובכללם לנפט יביא לירידת מחירים , ולראייה מחירה של חבית נפט ירד ל 97.18 $ .
- אותו מחדש 16/03/2011 10:43ואם יפן נהרסה וצריכה לבנות את עצמה מחדש,זה אומר שהיא תזדקק להרבה סחורות. זה שהנפט ירד לא אומר כלום,כי כמו שעלה ע" י ספקולנטים,כך הוא יורד.
- 1.מנטליסט 15/03/2011 16:31הגב לתגובה זושלום נהניתי לקרוא את כתבתך יש לי שאלה - קראתי היום שמדד מנהלי הרכש ירד ירידה חדה איך נתון זה משפיע על המסקנה שלך, אם בכלל?
- מוטי זייד 16/03/2011 08:40הגב לתגובה זושלום רב נתון זה אם אינו חד פעמי מפחית את הלחצים האינפלציוניים.