בדרך אליכם: האשראי המוגבל של דנקנר, תשובה ומשפחת עופר
במידה שטרם שמעתם על "הוראת ניהול בנקאי תקין 313" או בשמה השגור יותר: "מגבלת קבוצות לווים", זה הזמן לערוך לכם היכרות עימה ובעיקר עם ההשלכות האפשריות שלה על שוק ההון.
בשבוע החולף, עדכן בנק ישראל את ההוראה הזו ובפועל החמיר את המגבלות על הבנקים בכל הנוגע למתן אשראי ללווים גדולים. על פי העדכון, לא יוכלו הבנקים להלוות לקבוצת לווים יותר מ-25% מההון העצמי שלהם (עד כה המגבלה הייתה על עד 30% מההון העצמי) ובאופן כללי, האשראי שניתן לכל הלווים הגדולים, המהווים יותר מ-10% מהון הבנק, יוכל לעמוד על עד 120% מההון העצמי של הבנק במקום על 135% כפי שהיה עד כה.
למעשה, ההחמרה בהוראות פירושה כי שלושת הלווים הגדולים של המערכת הבנקאית: קבוצת אי.די.בי אשר בבעלות נוחי דנקנר, קבוצת דלק של תשובה והחברה לישראל של משפחת עופר, יאלצו למצוא תחלופה מחוץ לבנק עבור האשראי המוגבל. על פי ההערכות מדובר כרגע על בין 3-6 מיליארד שקל שימצאו את דרכם אל האשראי החוץ בנקאי.
אם אכן כך הם פני הדברים ויתפתח פה מומנט משמעותי בגינם, ההשלכות האפשריות של המגבלות החדשות על שוק ההון, חשובות ומשמעותיות ככל שהדבר נוגע לכספי הציבור. סביר להניח כי נראה לא מעט פניות לגיוסי הכספים האלו בשוק ההון, באמצעות הנפקות פרטיות לפרויקטים ספציפיים וגם באמצעות הנפקות מוסדיות - ציבוריות. זו תהיה שעתם הגדולה של מנהלי ההשקעות להוכיח כי הפנימו את יכולת המיקוח החדשה שניתנה להם, בהיכנסם לנעלי קציני האשראי בבנקים. אם ישכילו לממש אותה, יוכלו הגופים המוסדיים לדרוש שההנפקות האלו ילוו ברמת ביטחונות ושעבודים גבוהה יותר וברמת תשואות טובה יותר משיכלו להשיג עד כה.
לגבי השוק הקונצרני - השפעות בשני כיוונים
מבחינת שוק האג"ח הקונצרני, למהלך הזה יש השפעה שעובדת בשני כיוונים מנוגדים: מחד, עליית ההיצע באג"ח הקונצרני, עלולה להביא לעליית המרווחים מול האג"ח הממשלתי מאידך, רמת בטחונות טובה יותר יכולה לשמור על המרווחים הקיימים ואולי אף להקטין אותם.
שאלה נוספת שעולה בהקשר זה היא עד כמה יכולים אנשי שוק ההון, האנליסטים ומנהלי ההשקעות, לנהל את האשראי שיתגלגל לפתחם והאם נראה יציאה של כוח אדם מוכשר ממחלקות האשראי בבנקים אל שוק ההון, כפי שקרה לאחר יישום ועדת בכר. כמו כן, אין להתעלם מהעובדה כי מטרת המגבלות החדשות היא לשמר ולחזק את יציבות הבנקים. מה שאומר שכדאיות ההשקעה באג"ח של הבנקים עשויה לעלות על כדאיות ההשקעה במניותיהם.
בהסתכלות רחבה יותר, נפתח פה פתח להפוך את הציבור, באמצעות נציגיו, מנהלי ההשקעות, מעורב יותר במימון פרויקטים כמו תמר ולוויתן או בניית סניפי שופרסל או בתמלוגי כיל למדינה. מלחמת המשקיעים ובעלי ההון במסקנות ועדת ששינסקי על מיסוי תמלוגי הגז תהיה רק ההתחלה של מעורבות הציבור ברגולציה, בהשקעות לאומיות ופרטיות ועוד. למשקיעים במניות, שעד כה היו בעלי התמריץ החזק ביותר להלחם על האינטרס של החברה/ההשקעה יחברו עתה גם בעלי החוב שלה, מחזיקי האג"ח.
אם אכן תצלח הדרך לגיוס המיליארדים הראשונים שעל הפרק בשוק האשראי החוץ בנקאי ואם יעלה יפה הדיאלוג בין שוק ההון למנהלי החברות, עשוי להתפתח פה מהלך של קליטת מיליארדים נוספים וליווי פרויקטים ברמה מקצועית, לפחות כמו במערכת הבנקאית. זה יהיה פתח לתחרות לא מבוטלת בין המגזר הפרטי לבנקאי, על תחום שהוא הלחם והחמאה של הבנק.
הכותבת, קרן צדוק מנהלת השקעות מגדל ניהול קרנות נאמנות
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 12.מתעניין 31/03/2011 05:41הגב לתגובה זוהכתבה שופכת אור על תחום שיש לו השלכות על כספי הציבור. הפתיח מצוין. אני מצפה לכתבות דיווח תקופתיות עם עדכונים, הצעות והמלצות.
- 11.ר 22/03/2011 08:59הגב לתגובה זודוקא ידוע כי במגדל אנליסטי חוב מהשורה הראשונה, שבודקים ומשנים כל תשקיף לפני הנפקה, דורשים ועוקבים אחרי בטחונות....
- רואה רחוק 22/03/2011 11:14הגב לתגובה זואולי אתה צודק אבל רמת הביצועים של כלל המוסדיים מאד עגומה. אם במגדל יש חריגה לטובה זה מעודד, אבל איך אני בודק את זה בוודאות?
- 10.קבוצת דלק 22/03/2011 00:12הגב לתגובה זולכל עם ישראל, אני מחזיק אצבעות שב5 שנים הקרובות יצליחו להפיק גז מקידוח תמר ואחריו משדות נוספים. הקידוחים שם לא פשוטים הן בהיבט הטכני של הקידוח וכלה בבירוקטיה של תחנות הולכה לרשת הגז בארץ ומכירת הגז לתצרוכת מעבר לצרכי משק האנרגיה בישראל. קב דלק גייסה כספים כאילו הגז יצא ונמכר- נקווה לטוב.
- 9.את רצינית? (ל"ת)לעירקית מ 4 21/03/2011 22:15הגב לתגובה זו
- 8.איך פיטרתי אותה???? (ל"ת)בדלאק מותק 21/03/2011 17:03הגב לתגובה זו
- אני לקחתי אותה כשאתה פיטרת (ל"ת)רמי 22/03/2011 12:02הגב לתגובה זו
- 7.בחורה מבריקה ,כתבה מעניינת כל הכבוד (ל"ת)מנהל השקעות 21/03/2011 14:38הגב לתגובה זו
- 6.רמצ 21/03/2011 14:10הגב לתגובה זוקודם כל לא מדובר בסכום שערוריתי - 3 מליארד שקל יבלע בקלות על ידי השוק, במיוחד היום כשיש יותר ביקוש וחסרה סחורה מעבר לזה - הבנקים בארץ הם מלווה חסר משמעות. מרבית החוב של הטייקונים האלה הוא לבנקים בינלאומיים באירופה וארה" ב.
- 5.איזה תותחית! מכיר אותה (ל"ת)יוני 21/03/2011 14:06הגב לתגובה זו
- 4.גם יפה וגם אופה!תענוג של כתבה (ל"ת)עירקית 21/03/2011 14:05הגב לתגובה זו
- 3.מעניין מאוד (ל"ת)יועץ 21/03/2011 13:56הגב לתגובה זו
- 2.רואה רחוק 21/03/2011 13:47הגב לתגובה זוהביצוע יהיה כושל כי כולכם, מנהלי השקעות מוסדיים, תיפלו במלכודת הדבש של הטייקונים. אם תוכיחי שיש לך אומץ לעמוד מול הטייקונים אני מבטיח לך שאני מעביר את כל ההשקעות הקרנותיות שלי למגדל.
- 1.הם יכולים גם ללוות בחו" ל (ל"ת)jak 21/03/2011 13:42הגב לתגובה זו