על סיכון מול סיכוי והאפשרות לנצל את המשבר בשווקים

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי טפחות, כותב על ההחרפה האפשרית, ואיך צריך להתנהג בזמן המשברים ואף לנצלם
 | 
telegram
(7)

העליות החדות בשוקי המניות באסיה ובארצות הברית בשלושת הימים האחרונים מוכיחות פעם נוספת (למי שהיה זקוק לכך) שבמציאות בה הריביות בעולם נמוכות כל כך - זעזועים חיצוניים, קשים וכואבים, יכולים להחריף במידה ניכרת את העצבנות והתזזיתיות, אך אין בכוחם לבלום את מגמת העליות והתיאבון לסיכון.

בטור זה אני מתייחס למשברים בצורה כללית יותר ובודק איך אנו המשקיעים צריכים להתנהג בצילם ואף לנצל אותם. משברים מייצרים שנאת סיכון ומציבים תמרורי אזהרה בפני המשקיעים הפשוטים, שכמובן רוצים תמיד להגדיל את התשואה על תיק ההשקעות שלהם. במיוחד הם מונעים מהמשקיעים רכישה בלתי מבוקרת של נכסים כגון מניות, איגרות חוב שהנפיקו חברות, סחורות ומטבעות שיש להם ריביות גבוהות - נכסים שעלייתם יכולה להיות מהירה ומפתה, אך הם גם עלולים לרדת מהר לא פחות, להכאיב ולתסכל.

בכך שמשברים גורמים לנו לבצע מדי פעם אתנחתא ולשאול את עצמנו - האם לא נסחפנו? האם התיק שלנו עדיין בטוח ומאוזן מספיק? האם איננו מסכנים את עצמנו יותר מדי? - הם תורמים בסופו של דבר ליצירת תיק מאוזן והגיוני יותר, המותאם יותר לצרכים של כול אחד ואחד מאיתנו.

לכן, חשוב שנדע לנהל משברים: להפיק מהם תועלת מחד ולהיזהר מהסקת מסקנות מהירה מדי מנגד. הניסיון של השנים האחרונות לימד אותנו שני לקחים בהקשר זה:

מחד, משבר קשה שפורץ במפתיע, לאחר תקופה ארוכה של שקט, גורם למשקיעים להגיב בפאניקה ובעצבנות רבה. מנגד, משבר שפורץ לאחר התאוששות מהירה ממשבר קודם עלול להילקח בקלות יתר. יש מצב שנגיד - נו, בסרט הזה הרי היינו לא מזמן, אנו יודעים שהשווקים יחזרו עלות (הם הרי הכפילו את עצמם מאז המפולת הקודמת) ולכן לא נהיה פראיירים ולא נברח הפעם.

כלומר, החשש כאן הוא שנעבור מפאניקה מוגזמת לזחיחות ושאננות יתר.
אז מה עושים? כמו הרבה דברים בחיים - התשובה היא באמצע. צריך להמשיך לשאוף להגדיל תשואות, אך להיות תמיד עם אצבע על הדופק. משברים קורים ויקרו ולעולם לא ממש נדע מתי ובאיזו עוצמה. לכן חשוב לדעת לנהל אותם כשהם פורצים. תנאי בסיסי לכך הוא שהתגובה הראשונית לא תהיה היסטרית מדי (לדוגמא כשמשבר קורה לאחר תקופה ארוכה של שקט וצמיחה), או שאננה מדי (כשמשבר אחד בא תיכף אחרי התאוששות חזקה ממשבר אחר).

ככל שאנו המשקיעים נהיה מתוחכמים ונצבור יותר ניסיון, יהיה לנו קל ומהיר יותר להבין למה פרץ המשבר התורן, איפה הוא צריך להשפיע יותר ואיפה פחות (ואיפה כלל לא). אם נעשה זאת (בין השאר על ידי קבלת ייעוץ מקצועי) נוכל לחסוך מעצמנו הפסדים פוטנציאליים ניכרים ובדרך נתרום לכך שתגובת השווקים תהייה פחות אגרסיבית ואמוציונאלית ותפקודם הכללי יהיה רציונאלי ותקין יותר.

נכתב על ידי רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    משבר מטבעות
    משקיע סולידי 23/03/2011 06:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    משבר עתידי שחזו אותו לפני מספר שנים ומיום ליום נראה שאכן יקרה הוא משבר מטבעות בשל החובות של הכלכלות מערביות בשילוב אבטלה גבוהה ומעבר התעשיות היצרניות לסין והודו. איך יכול להגיב משקיע ישראלי במצב בו הדולר יפסיק להיות המטבע הרזרבי בעולם, מה ההשפעות הצפויות במקרה כזה על השקל והכלכלה בישראל ? בנוסף, האם התערבויות הבנקים המרכזיים לא מסכנות את יציבות המערכת הפיננסית בטווח הארוך? מה היית עושה במצב בו בנק מרכזי מאבד שליטה על המצב? תודה
    סגור
  • משקיע סולידי, 3
    רונן מנחם 23/03/2011 08:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    קצרה היריעה... אינני צופה שהדולר יפסיק להיות מטבע רזרווה כי אין חלופות - היואן מטבע מנוהל, האירו לוקה בבעיות מבניות פיסיקאליות שצריכות להיפתר והפרנק השוויצרי נתון להתערבויות. אם זה יקרה בכול זאת, אני מניח שהשקל יפוחת כנגד המטבע שיחליף את הדולר בתפקיד, במיוחד בתקופות של עלייה בשנאת הסיכוןו. התערבויות בנקים מרכזיים הם כלי חשוב להחלקת זעזועים בט" ק והבטחת יציבות בט" א, כשבט" א הם תלויים גם במדיניות פיסיקאלית נכונה. השאר - כל מקרה לגופו. נניח אם ב" י מאבד שליטה על אינפלציה, הוא יכול למתן אותה דרך מכירת מט" ח מיתרות הענק שיש לו. בברכה, רונן.
    סגור
  • הבטחת יציבות
    משקיע סולידי 23/03/2011 09:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תודה רונן. איך אפשר לסמוך על הבטחת יציבות של בנק מרכזי אחרי שהוא יצר בועת נדלן ובועת הנסדק. הבעיה היא לא בנק ישראל, הבעיה היא אם הפד בארה" ב מאבד שליטה, מה במצב כזה כדאי למשקיע לעשות כדי להגן על חסכונותיו?
    סגור
  • 2.
    כתבה מעניינת, שאלה לכותב
    אנליסטית בחופשה 22/03/2011 12:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה לדעתך יהיה הענף שיביא את ארה" ב (ואולי בעקבותיו את שאר העולם) לצמיחה מהירה ברת קיימא? לאחרונה התפרסמו נתונים מאכזבים על שוק הדיור, וגם נראה שהייצוא אינו צומח בקצב שיוכל לאושש את הכלכלה ממש.. האם רעש האדמה ביפן יוכל להוות הזדמנות לחברות אמריקאיות?
    סגור
  • אנליסטית בחופשה, 2
    רונן מנחם 22/03/2011 13:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום ותודה בארה" ב, הפיחות בדולר ישפיע חיובית בהמשך על חברות הייצוא. הבנקים, שזכו לאחרונה לעידוד מצד הפד, יכולים גם הם למשוך קדימה לבסוף, הצריכה הפרטית עולה יפה וגם הפד הודה בכך בהודעת הריבית. היא נהנית מהריבית הנמוכה ועלייה ברכוש ובשכר, בצד ירידה, הדרגתית אמנם, באבטלה. בברכה, רונן.
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    בקיצור הוא לא אמר כלום (ל"ת)
    דגיג בים של כרישים 22/03/2011 11:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • דגיג 1
    רונן מנחם 22/03/2011 13:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המסר - חשובה הבחנה בין השלכות משברים בהתאם לעיתוי. לתועלתך במידת הצורך. בברכה, רונן.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות