הכלכלה החזקה באירופה מקבלת כוח ממקור לא צפוי
בראיה לאחור, משבר החוב האירופי תרם לכלכלה הגרמנית שמציגה בשנה האחרונה נתונים מצויינים. התאוששות הכלכלה הושגה מהר מהצפוי, כאשר גרמניה הציגה צמיחה של 3.6% בשנת 2010 (קצב הצמיחה הגבוה מאז האיחוד בין המזרח למערב), הפכה לקטר הצמיחה של אירופה ועל פי הנתונים הנוכחיים נראה שהיא ממשיכה במומנטום החיובי.
השילוב של מטבע נחלש (אירו), עובדים מקצועיים עם מוסר עבודה גבוה וכלכלה המתבססת על ייצוא סחורות מוגמרות, הזניק את גרמניה קדימה והבליט אותה על רקע בעיות החוב של גוש האירו. מה יקרה כעת לאחר שיפן חווה האטה? האם נפתחה בפני גרמניה הזדמנות?
הכלכלה הגרמנית
כלכלת גרמניה היא הגדולה באיחוד האירופי והרביעית בגודלה בעולם. מספר התושבים בה הוא 82 מיליון נפש ועל פי נתוני תוצר לנפש, רמת החיים בה נחשבת לאחת הגבוהות באירופה ובעולם. לגרמניה כוח השפעה פוליטי רב באיחוד האירופי, ומבחינות רבות היא נתפסת כמנהיגת האיחוד. מבין הכלכלות המרכזיות בגוש האירו (צרפת, איטליה וספרד), מובילה גרמניה את ההתאוששות הכלכלית ועל פי הערכות קרן המטבע העולמי (IMF), היא צפויה לצמוח ב-2.1% בשנתיים הבאות, לעומת צפי צמיחה של 1.7% באיחוד האירופי.
קטר הצמיחה
קטר הצמיחה של גרמניה הינו הייצוא. לאחר שהיקף סחר החוץ התכווץ בשנים
2008/09, בשנה שעברה (2010) השתנתה המגמה וחל גידול של 14.2% בייצוא, לצד גידול של 13% בייבוא. גורם חשוב שתרם לייצוא הינו היחלשות האירו, שהביאה להוזלת מחירי התוצרת הגרמנית מחוץ לאיחוד האירופי. הצמיחה חלחלה מטה לתושבי המדינה, הגדילה את הכנסתם הפנויה והביאה לגידול בצריכה הפרטית בשיעור של 1.4%. גידול שתרם משמעותית לצמיחה ושצפוי להמשיך ולתרום לה בשנתיים הקרובות.
בדומה למדינות רבות בעולם, המשבר העביר את גרמניה מעודף תקציבי לגירעון. במהלך שנת 2010 הגדילה הממשלה את הגירעון, שעמד בסוף השנה על 3.3% וכתוצאה מכך, לראשונה מזה חמש שנים חרגה גרמניה מיעד הגירעון שנקבע באמנת מסטריכט. בנוסף, חל גידול ביחס החוב לתוצר לרמה של 79% (רמה נמוכה יחסית לצרפת ואיטליה, בהן יחס זה עומד על 83.5% ו-118% בהתאמה).
שוק העבודה בשיא
סממן נוסף ליציאת הכלכלה מהמשבר הינו השיפור בשיעור האבטלה, שהגיע ל-8.3% בעת המשבר אך ירד לרמה של 7.4% כיום, שיעור האבטלה הנמוך ביותר מאז תחילת שנות ה- 90. שיעור האבטלה הגרמני הינו נמוך יחסית לספרד, הסובלת משיעורי אבטלה גבוהים במיוחד (כ- 20%), אך גם נמוך יחסית לצרפת - המעצמה הכלכלית השנייה בגוש האירופי, בה שיעור האבטלה הנו כ- 10%.
עקב השיפור בביטחון הכלכלי, צפויות החברות הגרמניות לגייס עובדים נוספים במהלך השנתיים הקרובות, צעד שעשוי להוביל להמשך הקיטון בשיעור האבטלה ולהגדלת הצריכה הפרטית.
מדיניות כלכלית להתמודדות עם המשבר
גרמניה משמשת כ"הורה האחראי" של גוש האירו, בשיתוף עם צרפת, כאשר המשבר הכלכלי אף הגדיל את כוחה בכלכלה העולמית בכלל ובכלכלה האירופית בפרט. כלכלנים רבים טוענים כי עתיד האיחוד האירופי תלוי בהסכמתה לסייע למדינות הנכשלות שצברו חובות גדולים, כגון מדינות ה- PIGS (פורטוגל, אירלנד, יוון וספרד).
בניגוד למדיניותה המרחיבה של ארה"ב, טוענת גרמניה כי רמת החוב של המדינות היא סכנה גדולה, ולכן אינה מעודדת תכניות תמריצים חסרות רסן להמרצת הכלכלה. היא חוקקה חוקים פיזיקליים המגבילים את ההוצאות ומטילים יעדי גירעון וחוב, והשפיעה על מדינות אחרות באיחוד האירופי ללכת בדרכה על מנת לייצב את המערכת הכלכלית באיחוד.
חשוב לזכור שעזרתה של גרמניה למדינות אירופה אינה נובעת מנדבנות טהורה, אלא בתלות שלה בייצוא למדינות השכנות ותמריץ למנוע מהמדינות הכושלות לגרור את האיחוד האירופי והעולם כולו למיתון חוזר.
סיכום
בשלב זה נראה כי גרמניה התאוששה מאחד המשברים החמורים ביותר שפקד את העולם בשנים האחרונות. צמיחתה של כלכלת גרמניה תלויה רבות במצב הכלכלי העולמי ובמצבן של הכלכלות המרכזיות באיחוד האירופי בפרט, המהוות יעד ייצוא מרכזי. למרות זאת, שיעור הייצוא למדינות שאינן משתייכות לאיחוד האירופי הולך וגדל, והגידול בייצוא למדינות המזרח מהווה יעד חשוב בתוכניות הכלכליות של המדינה. יעד זה עשוי לבוא לידי ביטוי כעת - כשיפן חווה האטה בייצור (וגם היא מתאפיינת בייצור וייצוא מוצרים מוגמרים) ולגרמניה יש הזדמנות לתפוס חלק מנתח השוק שיתפנה באסיה.
גרמניה הינה המדינה היציבה ביותר באירופה ובעלת פוטנציאל צמיחה גבוה לעומת כלכלות מרכזיות אחרות באיחוד, כאשר התוכנית לנצל את הצמיחה לצמצום הגרעון אף תוסיף ליציבות המדינה.
הכותב הינו עובד של תכלית בית השקעות
**אין לראות באמור משום הצעה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ ו/או שיווק לרכישה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים או המלצה להשקעה כלשהי. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בצרכים המיוחדים של אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על אחריותו בלבד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.תודה גבר!!נהנתיfixrfixr 24/03/2011 10:06הגב לתגובה זו0 0תבוא לבקר!:)סגור
-
האם הכלכלות הנכשלות הן בעצם נחשלות? (ל"ת)GG 24/03/2011 16:09הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6." היא חוקקה חוקים פיזיקליים"דימה 23/03/2011 22:59הגב לתגובה זו0 0קצת קשה לחוקק חוקים פיזיקליים בימינו...הייתכן שהכלכלן אינו מבדיל בין פיזיקלי לפיסקאלי?סגור
-
5.אהבתי מאודרמי 23/03/2011 21:24הגב לתגובה זו0 0תותח אתה ישראל !סגור
-
4.אוהב את המאמרים שלך בחור ! (ל"ת)סטנלי 23/03/2011 21:07הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
3.כתבה מעניינת ואף נכונה במידה רבה (ל"ת)לני 23/03/2011 20:15הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.מעניין - תודה (ל"ת)עמרי 23/03/2011 12:32הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.תותח !!! (ל"ת)גרמניה 23/03/2011 12:11הגב לתגובה זו0 0סגור