דעה

"האם 'האח הגדול' מייצגת את התרבות הישראלית?

חוקר התקשורת, ד"ר ארן ליביו מנסה לפענח את הצלחת העונה האחרונה של האח הגדול בקרב הקהל - למרות (ואולי בגלל?) הביקורת הקשה שהוטחה בה
ארן ליביו | (2)

יש מידה מסוימת של שעשוע במבוכה שתקפה לאחרונה את מבקרי הטלוויזיה והתרבות לנוכח הפער הבלתי נתפס, לכאורה, בין תהומות הריקנות והשעמום שאליה צנחה העונה השלישית של "האח הגדול" לבין מידת ההצלחה המתמשכת ואף גוברת של התוכנית כפי שהיא באה לידי ביטוי בנתוני הרייטינג; כאילו בימים כתיקונם מתקיים מתאם מושלם בין מידת הערכתם של המבקרים לבין טעם הקהל.

אבל המבוכה הזאת מבטאת גם מצוקה אמיתית: אם דומה היה עד היום כי קל לפענח את סוד הצלחתה של "האח הגדול" בשל יכולתם של המפיקים לפצח את הקוד הגנטי המניע את החברה הישראלית ולתפעל אותה באופן יעיל על ידי זיהוי שסע תרבותי כאוב החוצה אותה לאורכה, הרי שבעונה הנוכחית, למרות ניסיונות חוזרים ונשנים, לא נמצא שסע כזה, והבחירות שבהן התלבטו הצופים היו בעלות אופי יומיומי וביתי יותר: מי מהדיירים "אותנטי" יותר, מי ראוי להערכה מוסרית אוהדת יותר, מי מעורר חיבה והזדהות רבות יותר ורלוונטיות יותר למציאות חיינו.

הצלחתן של תוכניות מסוגן של "האח הגדול" טמונה בכוחן האימפריאליסטי. במידה שבה הן מצליחות להנכיח את עצמן בכל פינה של חיינו ולפלג את החברה על בסיס מפתח אפקטיבי כלשהו. ביכולתן לאלץ רבים ככל האפשר, בין אם הם צופים בתוכנית ובין אם לאו, לנקוט עמדה ברורה ובשאיפתן לזקק סוג של "ישראליות" מדומה, שגם אם אנו מזהים את טבעה המזויף והמניפולטיבי, אנו מתמסרים אליה מתוקף הכמיהה שלנו לייצר מחדש אותה תחושה של קהילתיות וקולקטיביות שאנו חוששים שאבדה בעידן של ניכור הולך וגובר, של הסתגרות ובדלנות מתחזקות, ושל ההפרטה ההולכת ונמשכת של מערכת היחסים בין המדינה לאזרחיה.

"האח הגדול" של העונה הנוכחית אולי כשלה בניסיונה לייצר את אותו מתח מפלג שאפיין את העונות הקודמות, אבל היא הצליחה להמשיך ולהתסיס מעצם קיומה. במקום לכונן את החברה דרך השסעים העדתיים והאידיאולוגיים שסומנו כדילמות "שפרה/בובליל" או "אלירז/סער" בעונות הקודמות, היא כוננה את הישראליות דרך ההתייחסות הרפלקסיבית לה עצמה: מי צופה ב"האח הגדול" ומי לא?

האם "האח הגדול" מייצגת את התרבות הישראלית או מחריבה אותה? אפילו הקיטורים הבלתי פוסקים על איכותה הירודה של התוכנית הם, בסופו של דבר, ביטוי שגור של הישראליות. זו איננה נוסחה שאפשר יהיה להתמיד בה לאורך זמן וגם בהפקה יודעים זאת היטב אבל לעונה אחת, הנשענת גם על כוחן של האינרציה והפלטפורמה היציבה של "קשת", נראה שזה מספיק.

הכותב הוא חוקר תקשורת במחלקה לסוציולוגיה, מדע המדינה ותקשורת באוניברסיטה הפתוחה.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    ג'רי 28/03/2011 13:22
    הגב לתגובה זו
    ארבעים אחוזי רייטינג לזבל הזה יכולים להתקיים רק בחברה שבה נשיא המדינה אנס,שר האוצר גנב,שר הרווחה לוקח שוחד וראש הממשלה, לשעבר, אוטוטו מצטרף אליהם לכלא.ראש הממשלה המכהן הוא נהנתן חסר תקנה ושר הביטחון הקיבוצניק לא סופר אף אחד ממטר. חברה שאזרחיה הם שיאני הקשקשנים, בעולם, בסלולרי,שעומדים בתורים אין סופיים לקנות דירות על הנייר, ולהבדיל לקבל הנחה על קציצת בורגר רנץ'.מדינה שאזרחיה קולניים אלימים ושובינסטים.מדינה שצופי הטלביזיה שלה צופים בהמוניהם בתחרויות בישול ומיני ריאליטי אחרים, המוסקיה המזרחית(הערבית)השתלטה על חיינו ואין לאן לברוח ממנה.בקיצור האח הגדול שהיא לא תוכנית ישראלית מקורית,אבל זוכה כאן לצפייה מטורפת מתאימה לנו כמו כפפה ליד.מסממים ומסמאים את הציבור המסכן והנבער בעיניים.
  • קח איזה מרגיעון 28/03/2011 14:18
    הגב לתגובה זו
    עובר עליך יום קשה?