האם קנדה תדע לנצל את עליית מחירי הסחורות?
כלכלת קנדה נמצאת בנקודת מעניינת. הנתונים המעודדים המגיעים מכיוונה של שכנתה ארה"ב לצד עליית מחירי סחורות האנרגיה, יוצרים קרקע טובה לפעילות הכלכלית במדינה.
הקשר עם ארה"ב
לאור העובדה שהן שוכנות זו לצד זו ביבשת אמריקה הצפונית, ארה"ב היא שותפת הסחר המשמעותית ביותר של קנדה. למעשה, היא קולטת כמעט 75%מהייצוא הקנדי ומנגד מספקת כמחצית מהייבוא של קנדה. הקשר החזק עם ארה"ב בא לידי ביטוי בהיבטים רבים של הכלכלה המקומית וקנדה כמובן נהנית מכך שכלכלת ארה"ב מציגה לאחרונה נתונים מעודדים. ביניהם ניתן לראות את בעיית האבטלה שמתחילה להראות ניצנים של שיפור, כאשר בחודש מרץ נוספו למשק 216 אלף משרות חדשות ורמתה הצטמצמה ל-8.8%.
כמו כן, צמיחת התוצר ברבעון הרביעי של שנת 2010 עודכנה לאחרונה כלפי מעלה לרמה של 3.1%, המכירות הקמעונאיות מציגות שיפור וכמובן ההערכות בדבר סיום מוקדם מהצפוי של תכנית התמריצים השניה (QE2). כל עוד כלכלת ארה"ב תמשיך להתאושש מהמשבר ותציג נתונים חיוביים, הכלכלה הקנדית צפויה להמשיך ולהינות מכך.
ענף האנרגיה בכותרות
גודלה הפיזי של קנדה (השניה בגודלה בעולם מבחינת השטח הגיאוגרפי), בא לידי ביטוי גם במשאבי טבע רבים. קנדה עשירה בזהב, כסף, נפט, גז טבעי ועוד. קנדה היא יצואנית הגז הטבעי השלישית בגודלה בעולם, יצרנית הנפט השישית בגודלה בעולם ובעלת כמעט 13% מסך עתודות הנפט העולמיות (כשלפניה ערב הסעודית בלבד).
הייחוד של מאגר הנפט הקנדי, זו העובדה שהוא נמצא בחולות נפט. בניגוד למאגרי נפט נפוצים אותם מגלים בעזרת קידוחים, בקנדה יש חולות נפט (הנקראים Oil sands / Tar sands). מדובר במשהו שדומה לזפת - חול מעורבב עם מים ועם נפט, שעל מנת להפיק ממנו נפט, יש צורך בתהליך בו מפרידים את החול והמים מהסחורה עצמה. מאגר הנפט האדיר הזה, נמצא ביער באלברטה - יער שגודלו דומה למדינת ניו יורק (פי 6.5 מגודלה של מדינת ישראל).
נכון להיום, כמות הנפט המוכחת במאגר מהווה כ-12% מסך מאגרי הנפט העולמיים, קצת יותר מ-170 מיליארד חביות נפט, אך ישנן הערכות שעם שיפור הטכנולוגיה, כמות הנפט באיזור צפויה לגדול משמעותית. אם צריכת הנפט הקנדית תישאר דומה לצריכתה כיום, מאגר הנפט הנוכחי יוכל לספק נפט לקנדה לתקופה של 400 שנה.
בימינו, קצב ההפקת הנפט הקנדי עומד על מיליון חביות נפט ביום, כאשר עד סוף העשור צפוי קצב ההפקה להכפיל עצמו פי 4. המצב הגיאופוליטי בא בחודשים האחרונים לידי ביטוי בהתקוממויות והפיכות בעולם הערבי שכידוע ברובו שופע נפט. אלו העלו את רמת אי הוודאות באזור המפרץ ואיתה את מחירי סחורות האנרגיה. כל עוד רמת אי הוודאות בעולם תישמר, הדבר ישפיע על מחירי הנפט ובעצם יתמוך במדינות כמו קנדה, המייצאות נפט.
רמת חיים גבוהה
כאמור, קנדה עשירה במשאבי טבע רבים. העושר של משאבי הטבע, מתחלק לכמות קטנה מאוד של אנשים - כ-33 מיליון נפשות בלבד שהם עשירית מסך אוכלוסיית ארה"ב. הדבר הזה בא לידי ביטוי ברמת חיים גבוהה יחסית ותעיד על כך העובדה שגם השנה ובפעם השלישית ברציפות, ונקובר נבחרה לעיר עם רמת החיים הגבוהה ביותר בעולם (על פי האקונומיסט), כשבחמישיה הפותחת ישנן 2 ערים קנדיות נוספות.
נתונים כלכליים
עקב עליית האינפלציה והחזרה לצמיחה במדינה, העלה הבנק המרכזי בקנדה את הריבית באמצע 2010, מרמה של 0.25% (בדומה לשכנתה ארה"ב) עד לרמה של 1% והותיר את הריבית על כנה עד היום ובמשך 7 חודשים רצופים.
בגזרת התעסוקה, הנתונים בינואר הצביעו על גידול של למעלה מ-69,000 משרות במשק, פי 2 מכמות המשרות שנוספו בארה"ב באותה תקופה, וכאמור האוכלוסיה בקנדה היא כעשירית מהאוכלוסיה בארה"ב. בזמננו, עומד שיעור האבטלה על 7.8%, כאשר טרום המשבר הוא היה סביב 6.2%.
סיכום
כלכלת קנדה מושפעת ממחירי הסחורות ובמקביל קשורה בקשר הדוק לארה"ב ותלויה בביקושים משם. לכן, כל עוד כלכלת ארה"ב תמשיך להציג שיפור והצרכן המקומי ימשיך לצרוך, הכלכלה הקנדית תהנה מכך. החשיפה למחירי הסחורות בכלל וסחורות האנרגיה בפרט, עשתה טוב לכלכלה הקנדית מתחילת השנה, כאשר מחירי האנרגיה (והנפט במיוחד) עלו עקב המהומות במזרח התיכון.
במהלך השנה יסתיימו התמריצים הפיסקליים שהונהגו במטרה להמריץ את הכלכלה ליציאה מהמשבר ובפני הממשל והסקטור העסקי יעמוד אתגר, לחזור להישענות על הצריכה הפרטית וההשקעות כתורמים לתוצר. בעיה שעשויה להתעורר החלה לפני כשבועיים, כשהממשלה הקנדית נפלה בהצבעת אי אמון וכעת נערכים במדינה לבחירות (בפעם הרביעית בשבע השנים האחרונות) שצפויות להיערך ב- 2 למאי. כך שבשלב זה, סביר להניח שהממשלה תתרכז יותר ב-"להישאר על הכיסא" מאשר לקדם את הכלכלה.
הכותב הינו עובד של תכלית בית השקעות
**הכותב הנו עובד של תכלית בית השקעות. הכותב אינו בעל רישיון יועץ השקעות על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין לראות באמור משום הצעה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ ו/או שיווק לרכישה של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים או המלצה להשקעה כלשהי. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בצרכים המיוחדים של אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על אחריותו בלבד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.חולות נפט דורשים כמויות אדירות של אנרגיה (ל"ת)לזיקוק הנפט 07/04/2011 01:37הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.תודה מענין (ל"ת)avi 06/04/2011 23:03הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.בקנדה יש יותר נפט מאשרקנדי 06/04/2011 18:32הגב לתגובה זו0 0בערב הסעודית, רק עדין לא חפרו שם מספיק. בינתיים בשנתיים האחרונות רק מוציאים נפט מהאזור באלברטה. יש שם עוד המון..סגור
-
2.אוהב את הכתיבה שלך !!!עידו 06/04/2011 16:34הגב לתגובה זו0 0ספר לנו קצת על אפריקהסגור
-
1.Canadakurkinet 06/04/2011 14:35הגב לתגובה זו0 0What exactly is your point? The data you presented is from a text book. And you forgot to mention many other relevant things: for example that oil is only 11% of Canada' s GDP, and that the country is very liberal and clean politically (all relative of course). These things have as much impact on economic performance.סגור