המדיניות של ברננקי והחשש הגדול שכרגע עומד על הפרק
מזה זמן רב אני טוען שהפחתת החוב המפלצתי של ארה"ב צריכה להיעשות דרך החלשה מדודה ועקבית של הדולר. זו הדרך היחידה של ארה"ב לצאת מן המשבר ובעצם לייצא את החוב שלה אל מחוץ לגבולותיה. עבור קובעי המדיניות שם חולשת הדולר בעת הנוכחית היא פתרון של שתי ציפורים במכה אחת: גם שוחקת את החוב החיצוני וגם מחזקת את היצוא.
כאב ראש לקולגות בחו"ל
מי שצריכים להתמודד עם תוצאות המדיניות הזו הם הקולגות של ברננקי ברחבי העולם (לא רק סטנלי פישר). במהלך סוף השבוע האחרון הודיע שר האוצר הברזילאי על שורה של צעדים נוספים שהוא הולך לנקוט בכדי לנסות למנוע את המשך התחזקות הריאל אל מול הדולר.
מתחילת השנה התחזק הריאל הברזילאי מול הדולר ביותר מ-5.5% וסך הכול, בשנתיים האחרונות הוא רושם עליה של 40% בערכו. הממשל המקומי ניצב חסר אונים מול התופעה וכל ניסיונותיו להפוך את המגמה הכל כך הרסנית ליצוא המקומי ולמאזן התשלומים עולים בתוהו. ברזיל הודיעה בתחילת השנה שהבנק המרכזי לא יסתפק עוד ברכישת דולרים בשער הספוט, אלא יתערב גם במסחר בחוזים עתידיים. בנוסף, הטיל הבנק מס של 6% על הלוואות לתקופה של עד שנה, מס מחזור של 6% על זרים שקונים ממשלתי ומס של 2% על השקעה במניות שמוטל אף הוא על הזרים.
ביום שישי האחרון הוארך המיסוי על הלוואות לתקופה של עד שנתיים, אבל צחוק הגורל, השוק שציפה למהלכים חריפים יותר רכש בתגובה את המטבע המקומי מה שגרם להתחזקות נוספת של כמעט 3% בערך הריאל. להתרחשויות האלו אפשר להוסיף גם את החוזק שמגלה האירו בחודש האחרון מול הדולר למרות משבר החוב הגדול באירופה ואת העובדה שלראשונה מזה שבע שנים דיווחה השבוע סין על גרעון מסחרי.
סין סיימה את הרבעון הראשון של השנה בגירעון של מיליארד דולר לעומת עודף של 13.9 מיליארד דולר באותה תקופה בשנה שעברה. קשה להאמין אבל העלייה המטאורית במחיר חומרי הגלם ועלויות העבודה פוגמות בכושר התחרותיות של היצואנים הסינים. לעומת זאת, בשנה האחרונה אנו עדים למגמה ברורה של עליה ביצוא של פירמות אמריקניות. אך אליה וקוץ בה. העלייה ביצוא באה על חשבון הצריכה הפרטית.
כאב ראש לקולגות מבית
החלשת המטבע יוצרת לחצים אינפלציוניים בלתי מבוטלים. האזרח האמריקני הממוצע מרגיש על בשרו כיצד הולך כוח הקניה שלו ויורד והוא נאלץ להתאים את רמת החיים שלו למציאות המשתנה. האמריקני עלה בחודש פברואר ב-2.1% ובחודש מרץ הוא צפוי לעלות בקצב שנתי של 2.6% כאשר העלייה בציפיות האינפלציוניות פירושה, כמובן, עלייה בציפיות להעלאת . ואכן, על פי מחירי החוזים העתידיים, יש סיכוי של כמעט 40% להעלאת ריבית כבר במהלך 2011, סיכוי שבתחילת השנה ניצב על כמעט אפס. והנה, בשבוע האחרון כבר התבשרנו על מחלוקת חריפה בתוך הבנק המרכזי של ארה"ב סביב השאלה אם לא הגיע הזמן לסיים את ההרחבה הכמותית.
נשיא שלוחת הפד בדאלאס, ריצ'רד פישר, יצא נגד התוכנית וקרא לקצר אותה בכדי למתן מיידית את הלחצים האינפלציוניים ועליות המחירים בשווקי הסחורות. נשאלת השאלה כמה זמן יוכלו ברננקי ועמיתיו לנפח את הבלון האינפלציוני לפני שזה יתפוצץ להם בפרצוף?
החשש הגדול הוא שחזרתה של ארה"ב למעמד של כלכלה יצרנית ויצואנית, בשילוב עם העלייה המהירה במחירי המזון והנפט תוביל אותה למיתון נוסף שיוריד את מאמצי הפד והממשל לטמיון. מה שאומר, שעל מקבלי ההחלטות לתזמן בצורה אופטימאלית את המדיניות המוניטארית כך שהעלאת הריבית לא תעשה מהר מדי ובאופן חד מדי. כך, תייצב את מחירי הסחורות ותפחית את הלחצים האינפלציוניים ולא תדרדר את הכלכלה השברירית למיתון חוזר.
הכותב, רוברט כרמלי, מנהל בכיר בקרנות חו"ל של מגדל שוקי הון
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.חוב חיצוני נשחק כאשר מטבע מקומי מתחזק, לא?gilix 12/04/2011 12:40הגב לתגובה זו0 0האם חוב חיצוני לא נשחק כאשר המטבע המקומי מתחזק. הרי להחזיר נניח חוב באירו באם הדולר יחלש, יצריך מהממשלה לגייס יותר דולרים תמורת המרתם לאירו והחזרתם למלווים.סגור
-
3.החשש הגדול הואהרואה את הנולד 12/04/2011 11:47הגב לתגובה זו0 0שברגע שיפסיקו להנשים מלאכותית את " הכלכלה הגדולה בעולם" היא תדרדר מחדש למיתון שיוריד לטימיון את מאמצי הפד וישאיר את כל הדורות הבאים עם ערימה של חובותסגור
-
2.יופי של כתבה!קצת אור על ארה" ב.עכשיו הבנתי (ל"ת)גברי 11/04/2011 21:18הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.כולם מדברים מהפוזיציה של שורט על הדולרz 11/04/2011 13:55הגב לתגובה זו0 0זה לא יעזור בבלט כזה.ארצות הברית היא שוק בפני עצמו שקודם צריך לצמוח מבפניםולא יהיה לו מנוס מלהעלות את הריבית. אז אתה רוצה מהרהורי ליבך שהדולר יחלש.סגור
-
הבנת הנקרא- הוא לא אמר שלא יעלו ריבית שםסוחר מט" ח 11/04/2011 15:43הגב לתגובה זו0 0אלא שהם נמצאים בין הפטיש לסדן : אינפלציה ופגיעה בכוח הקניה של האמריקני תמורת הפחתת החוב ועידוד הייצוא או עצירת האינפלציה והעלאת ריבית ופגיעה בצמיחה. ככה זה, אין ארוחות חינם.סגור