איך לפזר כיום את ההשקעות בחו"ל? להלן תיק לאפריל 2011
השוק מפגין חוזקה בתקופה החולפת והעליות האחרונות ביטלו את הירידות שהגיעו בעקבות האסונות ביפן. שוק ההון בארה"ב סגר את הרבעון הראשון בתשואה של 5.4% שהיא תשואת רבעון ראשון הטובה ביותר מאז 1998.
קשה למצוא הסברים לעוצמת השוק לאור אי הוודאות הגבוהה בשווקים לאור אירועים כגון: ההשלכות של בעיית הכורים האטומיים והקרינה ביפן וסביבתה, משבר החובות באירופה שנראה רחוק למציאת פתרון, מלחמה בלוב ותסיסה במדינות נוספות במזרח התיכון. מחיר הנפט "מרגיש בנוח" מעל ה-110 דולר לחבית, עליות ומאמצי הידוק מוניטאריים נוספים בשווקים מתעוררים במטרה להלחם באינפלציה.
לדעתנו, אחד ההסברים לעוצמת שווקי המניות היא הריבית האפסית במדינות המפותחות כאשר ההערכות שהריביות בשווקים מפותחים כמו ארה"ב ואירופה יעלו השנה, הדבר המגביר את החשש מהשקעה באג"ח ארוכות. במקביל ללחצים אינפלציוניים שמתפתחים ועולים בכל העולם מעודדים השקעה בשווקי המניות בטווח הקצר.
שווקים מפותחים
הבנק המרכזי ביבשת העלה את הריבית ב-0.25% ל-1.25% בהתאם לצפי וזאת במטרה להוריד את לחצי האינפלציה (האינפלציה השנתית עומדת על 2.6% שזה מעל היעד 2% ). היו"ר ז'אן קלוד טרישה אמר שטרם החליט אם זו העלאה ראשונה בסדרת העלאות ריבית. השוק חוזר להתמקד בפער הריביות שבין האירו לדולר שעומד על כ-1% ומסביר חלק מהמהלך של האירו בזמן האחרון (התחזק בכ-5% מתחילת מארס).
הממשלה החדשה של אירלנד מתכוונת להטיל "תספורת" על מחזיקי "חוב בכיר" של הבנקים האיריים וזאת במידה והם יגיעו לארגון מחדש או לחדלות פירעון (מ-2008 ועד היום המדינה הזרימה למערכת הבנקאית כ 46 מיליארד אירו). האיחוד האירופי, כמובן , מתנגד למהלך כיוון שקיים חשש שהדבר ייתן לגיטימציה למדינות נוספות באיחוד "ללכת למעצב השיער". להערכתנו, הדיבורים על "התספורת" האירית נראים כמו ניסיון "לסחוט" את האיחוד בכדי שיוריד את הריבית על כספי החילוץ. כתוצאה ממבחני הלחץ של המערכת הבנקאית האירית, קבע , הרגולאטור האירי שעל ארבעה בנקים להגדיל את הונם ב-24 מיליארד אירו ( הבנקים יתבקשו למכור נכסים בנוסף ל-35 מיליארד אירו מכספי ה-BAILOUT שמיועדים להצלת הבנקים).
משבר החובות לקח "אתנחתא", לאחר שראש הממשלה היוצא של פורטוגל הודיע שהמדינה תפנה ל-EU ול-IMF בבקשה לחילוץ. נזכיר שפורטוגל עומדת בפני פירעון חובות בסך הכול של 9 מיליארד אירו 4.5 מיליארד אירו ב-15 אפריל ו-4.5 מיליארד נוסף ב-15 ביוני. בינתיים נמשכת העלייה בתשואות של ממשלת פורטוגל כאשר, תשואת אג"ח ל-10 שנים עברה את ה-8%.
במקביל סוכנות הדירוג S&P, הורידה את דירוג החוב של פורטוגל מ-A מינוס ל-BBB מינוס (רמה אחת מעל דירוג "זבל"). ב-S&P ציינו שלפי התנאים החדשים (שעדיין לא נסגרו סופית) לקבלת תמיכה מגוש האירו (שייכנסו לתוקף ב-2013), מדינה שתפנה בבקשה לחילוץ תיאלץ לארגן מחדש את חובה.
החשש הבא בשווקים, שטרם התעורר זה חדלות פירעון של ספרד אשר הינה אחת הכלכלות הגדולות באירופה ומשבר חוב בה, עלול לגרור את כל אירופה למשבר ואולי אף את העולם כולו.
שרי האוצר של מדינות אירופה הסכימו על מבנה ה-European Stability Mechanism, קרן ההצלה האירופאית הקבועה, שיתחיל לפעול ב-2013. מדינות אירופה יפקידו 80 מיליארד אירו ויתחייבו להפקיד עוד 620 מיליארד אירו לפי הצורך, כך שיהיה לקרן יכולת הלוואה בסך של 500 מיליארד אירו (200 מיליארד אירו יישארו בקרן "ככרית בטחון" כדי לשמור על דירוג של AAA). בינתיים הקרן לא תהיה רשאית לקנות אג"ח ממשלתיות של מדינות במצוקה, אלא רק תממן Bailouts (בריביות נמוכות מהקרן הפעילה היום) לפי הצורך. אנו ממשיכים להחזיק משקל חסר באירופה כשבתוך היבשת נותנים משקל עודף לגרמניה צרפת ושבדיה.
יפן מנסה להתאושש מהאסון שפקד אותה, המדינה שזקוקה למימון על מנת לשקם ולבנות מחדש, אינה פוסלת העלאות מיסים או ביטול תוכנית הקטנת שיוסיפו להוות נטל של הצרכנים בנוסף לנזק שכבר נגרם לאמון שלהם ולפעילותם. נזכיר שיפן סובלת מחוב של מעל 200% מהתמ"ג שאת רובו מחזיקים היפנים אשר בנוסף לכל הינם עם אוכלוסייה זקנה גבוהה אשר מתחילה לפדות את חסכונותיה. לפיכך, המלצתנו להחזיק במשקל חסר ביפן.
בארה"ב, אל אף הכותרות החיוביות מדוחות התעסוקה שפורסמו בחודשיים האחרונים (230 אלף משרות נטו התווספו במרץ ו-240 אלף בפברואר) , עדיין לא נכרתה עלייה משמעותית בשכר הממוצע. כך שעד שהשכר הממוצע לא יעלה באופן חד הסבירות להעלאת ריבית נשארת נמוכה. בינתיים ממשיכים לדון באפשרות שהפד ימשיך במדיניות ההקלה, לתוכנית הקלה נוספת (QE3) שמקבלת תמיכה מנתוני מחירי בתים חלשים במיוחד ואפשרות שייקח זמן רב עד שהאבטלה תחזור לרמה נורמלית. קרן המטבע הורידה את תחזית הצמיחה לכלכלת ארה"ב מ-3% ל-2.8%.
חברת פימקו (מנהלת קרנות אג"ח הגדולה בעולם) חיסלה בקרן "הדגל" את השקעתה באג"ח ממשלתי בטענה שהתשואות אינם אטרקטיביות, ורכיב המזומן עלה מ-23% ל-31% (הגבוהה מזה 4 שנים) יו"ר ומייסד הקרן ביל גרוס הסביר שהחוב האמריקאי (כולל אג"ח וגירעונות בביטוח לאומי ובסובסידיות לביטוח לאומי) עומד על כ-75 טריליון דולר שזה 500% מהתמ"ג, גרוס הזהיר כי במידה וארה"ב לא תיישם שינויים במערכת הסובסידיות שלה, ארה"ב תעמוד בפני תקופה של , שחיקת ערך הדולר וריביות ריאליות שליליות ב-Treasuries.
סך פוזיציות ה"לונג" של הספקולנטים בנגזרות (אופציות וחוזים עתידיים ב-CME) על אג"ח ממשלתיות של ארה"ב הגיע לשיא של חמישה חודשים. מבחינה היסטורית, הספקולנטים הם ברוב המקרים "בצד הלא נכון" של השוק, ולפעמים, הצטברות של פוזיציה משמעותית מסמנת נקודת מפנה. יחד עם זאת, להערכתנו ישנם שווקים מפותחים אשר כדאיות ההשקעה בהם גבוהה ביניהם ניתן למנות את קנדה ומדינות הפסיפיק.
קנדה השאירה את הריבית על 1%, השוק מתאושש קצת יותר מהר מהצפי. המדינה ממשיכה ליהנות מהביקוש העולמי לסחורות ומעליית מחירם (בהיותה יצואנית של נפט וזהב). ארגון ה-OECD מעריך שהתמ"ג גדל בכ-4% בשנת 2010 ויגדל בכ-3.2% בשנת 2011. כמו כן קנדה נהנית מזרימת כספים על רקע העלייה בסחורות במיוחד נפט וכן נתפסת ע"י המשקיעים כמקום בטוח יחסית להשקעות במיוחד על רקע המשך אי היציבות באירופה ובמזרח התיכון.
באוסטרליה השאירו את הריבית על 4.75% בהתאם לצפי,נתוני תעסוקה חזקים שפורסמו לחודש מארס מצביעים על עלייה של 38 אלף מקומות עבודה (הצפי היה ל-24 אלף) כך שהצפי שהריבית תעלה עד סוף השנה עלו בכמעט פי שניים (54%).
למרות שהבנייה מחדש של יפן אמורה להגדיל את הביקושים לסחורות של אוסטרליה (יפן קונה כ-70% מהגז הנוזלי וכ-50% מהפחם שאוסטרליה מייצאת). בטווח הקצר, סגירת המפעלים ביפן וירידה באמון הצרכנים היפני יכולה לפגוע במשק האוסטרלי. הבנק המרכזי באוסטרליה מעריך שהתמ"ג ב-2011 יצמח ב-4.25% הקצב המהיר ביותר מאז 1999. בניו זילנד הורידו ריבית ב-0.5% ל-2.5% בהתאם לצפי במטרה למתן את השפעת רעידת האדמה במדינה על המשק.
שווקים מתעוררים
ברזיל קבלה העלאת דירוג מסוכנות FITCH מ-BBB מינוס ל-BBB. בנוסף העלו את הריבית לפי הצפי ב-0.5% ל-11.75%. ממשיכים על מנת להילחם באינפלציה שעלתה בשיעור של 6.1% בשנה החולפת, הקצב המהיר ביותר מאז דצמבר 2008. מצד שני ישנם סימנים שההעלאות הריבית הקודמות ועלייה ברזרבות מתחילות להשפיע של המשק המקומי כשסך האשראי במשק עלה ב-0.5% בינואר,הקצב האיטי ביותר מאז אפריל. המכירות הקמעונאיות בדצמבר היו נמוכות מהצפוי. המדינה הודיעה שתטיל מס של 6% על חברות שלוות כסף בחו"ל כמו כן, שר האוצר הברזילאי ייפגש בימים הקרובים עם בכירים בממשלה ובבנק המרכזי כדי לשקול צעדים נוספים במטרה לרסן את הייסוף בריאל.
בסין ממשיכים לעלות את הריבית (הפעם ב-0.25% ל-6.31%) אחרי שנתוני המקרו במדינה ממשיכים להצביע על עלייה באינפלציה ובצמיחה ראש ממשלת סין חזר ואמר כי ריסון עליית האינפלציה ומחירי הנדל"ן עומדים בראש סדר העדיפויות של המדינה. בנוסף מעוניינים להקטין את תלות המשק בייצוא, ולחזק את הביקוש של הצרכן המקומי. הממשלה מתכוונת לסגור את הפער שבין העשירים לעניים ותעלה את שכר המינימום וכן את רף ההכנסות עליו משלמים מס הכנסה.
רוסיה שממשיכה ליהנות "מהריצה" במחירי הנפט ממשיכה להגדיל את רזרבות המט"ח במדינה ל-504 מיליארד דולר כשהערכות של משרד האוצר שהגרעון בתקציב יעמוד על כ 1% בשנת 2011 לאחר גרעון של 4% בשנת 2010.
בדרום קוריאה העלו ריבית בפעם השנייה השנה ב 0.25% ל 3% בשל עליית הלחצים האינפלציוניים. אנו ממשיכים להחזיק בדעה שהשווקים המתעוררים הם המפתח לצמיחה העולמית ולפיכך ממשיכים להחזיק במשקל יתר בשווקים מתעוררים.
הכותבים, דן הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות בע"מ ועומר פרל, מנהל דסק חו"ל בהלמן-אלדובי
*סקירה זו אינפורמטיבית בלבד, ולא נועדה לשמש הצעה או המלצה לביצוע עסקה כלשהי בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים אחרים. סקירה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המותאם לצרכיו המיוחדים של כל אדם. הקורא סקירה זו אינו יכול להניח כי הסתמכות על הדעות וההמלצות המובאות בה תיצור עבורו רווחים והסתמכות כאמור הינה באחריותו הבלעדית של הקורא.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.תמשיכו להביא כתבות מקצועיות ברמה כזו. (ל"ת)z 12/04/2011 10:22הגב לתגובה זו0 0סגור