אין זמן להתמהמה - אסטרטגיית היציאה כבר כאן

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי טפחות, כותב על אסטרטגיית היציאה בה יש לנקוט בעקבות האירועים שפקדו את מדינות העולם
 | 

הכלכלה העולמית ניצבת לפני צומת דרכים. בצל ההתרחשויות המדיניות - ביטחוניות באזורים כמו המזרח התיכון וצפון אפריקה, התייקרות הסחורות בכלל, הנפט והדלקים בפרט ומשבר החוב הריבוני בגוש האירו (שילווה אותנו תקופה ארוכה קדימה), הולכת ומתגבשת הכרעה חשובה אחת, לה המתינו צרכנים, חברות ומשקיעים זמן רב - הגיע הזמן לאסטרטגיית יציאה.

מדובר בהכרה בכך שאין מקום להוסיף להתמהמה עם ההחלטות החשובות שצריכות להתקבל בנושא המדיניות הפיסיקלית והמוניטארית - יש להדק ולרסן את שתיהן. יש למצוא את שביל הזהב בו ניתן להצעיד יחדיו מדיניות צנע תקציבית ומדיניות מצמצמת מוניטארית - קרי העלאת , סיום תוכניות של רכישת נכסים וכו'.

ההחלטה נופלת בגושי מטבע חשובים ובראשם גוש האירו, בו עלתה הריבית בפעם הראשונה לאחר כמעט שנתיים. אמנם, מדובר בצעד ראשון בלבד והשלכותיו המעשיות אינן כה גדולות (בהתחשב בקצב האינפלציה בגוש האירו, שהסתכם ב-2.6% ב-12 החודשים האחרונים, הריבית הריאלית עדיין שלילית). אולם, המהלך המסודר בו הדבר נעשה (ראש ECB אותת עליו חודש קודם לכן) וההערכות שזו תחילתו של תהליך לנרמול הריבית (לא צעד חד פעמי של נחכה ונראה כיצד ישפיע) מקנים לו חשיבות גבוהה בהרבה.

לרבים אצה הדרך, אך אני טוען שאין להקל ראש בעצם קבלת ההחלטה. אסטרטגיית היציאה חייבת להיעשות בצורה הדרגתית ואיטית, עם בחינה מדוקדקת ונכונות לחזור אחורנית, אם צריך, תוך כדי התהליך.

אנו נמצאים בתקופה בה משבר החוב הריבוני באירופה מראה, אם כבר, סימני הרעה, לא רגיעה. המשימה הכרוכה בהעלאת ריבית חזקה, שתיאלץ מספר מדינות באירופה לגייס הון יקר בעודן נוקטות מדיניות צנע ומנסות לחלץ את כלכלותיהן מהבוץ בו הן שקועות מסובכת מאוד והצלחתה רחוקה מלהיות מובטחת.

הבעיות לא מוגבלות לשטחה של אירופה כמובן. לא בטוח שהכלכלה העולמית ערוכה להשקה של אסטרטגיית יציאה חוצת גבולות. אביא מספר דוגמאות:

- זה עתה הודיעה קרן המטבע הבינלאומית על הפחתת תחזית הצמיחה של התוצר האמריקאי ב-2011; שני בכירים בפד העריכו אתמול במפתיע שכלכלת ארה"ב עדיין לא בשלה ללחיצה על דוושת הבלם והראו בכך שהמחלוקת בנושא בתוככי מוסד גדולים.
- ארגון OECD קובע שאין ביכולתו להעריך כעת מה יקרה לפעילות הכלכלית ביפן - הכלכלה השלישית בגודלה בעולם - בגלל האסונות שפוקדים אותה שוב ושוב והבעיות הקשות בכורים הגרעיניים שלה.
- בשקט בשקט, גם בסין הגדולה, שבשנה שעברה חלפה על פניה של יפן, מסתמן איפוק כלכלי בהמשך השנה. המדד המשולב של ארגון OECD שפורסם השבוע מראה זאת היטב.

במצב דברים זה, כלל לא בטוח שההתאוששות הכלכלית בעולם הגיעה לנקודת האל חזור מבחינת היכולת לעמוד כעת באסטרטגיית יציאה אגרסיבית:

- לא ברור אם מדיניות צנע, הגם שהיא הכרחית כדי להקטין את הגירעונות התופחים, לא תגרום לתוצר במדינות רבות להצטמצם שנית (תרחיש ה- Double dip ממנו חוששים רבים מאיתנו).
- לא בטוח שהעלאת הריבית תהיה אפקטיבית מספיק על מנת לבלום את ההתפרצות האינפלציונית בעולם, לפני שהתייקרות ההון תגביל את המגזר העסקי והיצרני (ממנו מצפים כולם ליטול את ההובלה).
- לא ברור אם צריך לתת להעלאות הריבית שכבר היו לעשות את שלהן, או להכות בברזל בעודו חם.
- אסור שמהירות תגרום למחלוקות וחוסר תיאום בין הרשויות הפיסיקליות (הממשלות), המוניטאריות (הבנקים המרכזיים) והרגלואטוריות. אסטרטגיית היציאה מסובכת גם כך, ואם הגורמים הללו יפתיעו זה את זה, או יתחרו אחד בשני, נזקה יהיה רב מתועלתה ואנו נחוש זאת די מהר.
- מחירי הסחורות פרצו קדימה בשנה האחרונה וצריך להבטיח שאם הזינוק ייבלם לפתע (ויש כמה סיבות טובות שזה יקרה במהלך השנה), העלאות הריבית שתתבצענה בינתיים לא תהיינה חדות מדי.

לכן, חייבים להבין שאם כבר הולכים למהלך של אסטרטגיית יציאה:
- זהו צעד של אין ברירה, ולא יציאה מעמדה של תנאי מעבדה
- אם השד האינפלציוני לא היה מאיים כל כך, היינו נוקטים מדיניות הדרגתית יותר
- התוצאות לוטות בערפל, גורמי הסיכון רבים ועם חלקם לא התמודדנו בעבר

בשורה התחתונה, אם טרישה נחוש לכיוון אחד, ברננקי סבלני בכיוון השני, כדאי לכלכלת העולם (ולשווקים) למצוא היום את שביל הביניים.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(13):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    ...ויתכן שזה מגולם נכון להיום
    tamir 14/04/2011 09:49
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ומי יוכל לדעת עד כמה ?? לא פשוט !
    סגור
  • 9.
    שאלה לרונן מנחם
    דור 14/04/2011 09:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש נקודה אחת שלא ברורה לי בסקירתך ובסקירות כלכלנים אחרים. העובדות בארה" ב מראות כי - ארה" ב מגייסת כ- 150 מיליארד דולר בחודש חוב חדש (מעבר לגלגול חוב ישן), חוץ מזה ברננקי מדפיס כ 100 מיליארד דולר בחודש. כלומר יש לך גידול חוב של 250 מיליארד דולר בחודש, כאשר הצמיחה בארה" ב היא בערך 40 מיליארד דולר בחודש. איך לפי הנתונים האלו כלכלן מדבר על התאוששות כלכלית ? ואיך " ההתאוששות הכלכלית" יכולה להחזיק מעמד אפילו עם נסיגה איטית מתוכניות ההרחבות למניהם ?
    סגור
  • דור, 9
    רונן מנחם 14/04/2011 11:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. כדבריך, האתגר הינו שהמגזר העסקי יוביל את הצמיחה הכלכלית ואז הממשלה תוכל להקטין את הגירעון ולהעלות את נטל המס. בדרך צריך למצוא פיתרון לשוק הדיור המדורדר ולהבטיח שההתאוששות בתעסוקה מתבססת. עד אז לא ניתן יהיה לקבוע שארה" ב חזרה לפעילות שוק נורמאלית. בהקשר זה - ראה את הביקורת המאוד לא שגרתית של IMF בנושא. בברכה, רונן. (במקרה שתשובתי הקודמת לא נקלטה.)
    סגור
  • 8.
    לפני שנתיים גם לרוביני הייתה משנה סדורה
    tamir 14/04/2011 09:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ביחס לתחתית הכפולה ...
    סגור
  • 7.
    אסטרטגית יציאה
    אריה 13/04/2011 23:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מאמר חד משמעי קולע נהניתי לקרא
    סגור
  • טען עוד
  • תודה להבורר 5, מוטקה 6 ואריה 7 (ל"ת)
    רונן מנחם 14/04/2011 06:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    אחלה של מאמר (ל"ת)
    מוטקה 13/04/2011 19:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    כל מילה ברזל!
    הבורר 13/04/2011 19:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מראים לנו בכתבה הנל את המדניות של הגדולים(הממשלות)חלק מאתנו פשוט לא יכול להבין למה התכוון המשורר...אז תקראו שוב ובסוף תבינו כל מילה סלע !!אחלה כתבה !!!הבורר.
    סגור
  • 4.
    לא ברור..לא בטוח....אולי..יתכן
    קליפת השום 13/04/2011 17:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הבעת דיעה דורשת עמוד שידרה....יש בה סיכון.אגבבסוף כולם מתים מה הפחד?
    סגור
  • 3.
    בלה בלה בלה.מה יציאה?ממניות?תגיד זאת בפירוש! (ל"ת)
    אבו בלב בלה 13/04/2011 13:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • אבו בלב בלה
    רונן מנחם 13/04/2011 14:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    צהריים טובים. הכוונה ליציאה מהמדיניות הכלכלית המרחיבה - הן של ממשלות והן של בנקים מרכזיים. בברכה, רונן.
    סגור
  • 2.
    יפה מאד. הרבה מילים דו-משמעיות... יש המלצה??? (ל"ת)
    דן 13/04/2011 13:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    אתה ממליץ על מכירת ניירות ערך
    תמיר 13/04/2011 11:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הדרגתית [ מניות איגרות חוב ] ?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות