בזמן שהבורסה בת"א לא מתרוממת, לאן לפזר את הכסף?
שוק המניות ממשיך להתבסס ברמות השיא (ה-S&P נמצא בשיא מאז יוני 2008) כשהוא ממשיך לקבל חיזוקים מריבית ברמה אפסית, אינפלציה שמרימה ראש, (המשקיעים קונים מניות כאמצעי לגידור מפני אינפלציה) ואליהם התווספו לאחרונה דוחות החברות שברובם עלו על תחזיות האנליסטים (כ-80% מתוך החברות שפרסמו במדד ה-S&P עמדו או עקפו את תחזית האנליסטים).
משקיעים בכל העולם מחפשים אלטרנטיבות לדולר. למשל, רוסיה ממשיכה להגדיל את רזרבות הזהב שלה לסך 513 מיליארד דולר. סין ודרום קוריאה קונות דולר אוסטרלי כחלק ממגמת גיוון רזרבות המט"ח שלהן. בנוסף, סין הודיעה שתשקול פתיחת קרנות השקעה במתכות יקרות ונפט כחלק מהצורך לגוון את רזרבות המט"ח (הכסף למשל הוא "אלוף" התשואה הן מתחילת השנה והן בחודש אפריל כשעלה בכ-55% ו-27% בהתאמה). הכסף הוא גם "אלוף" בספקולציה כשצנח אחרי שה-CME Group הודיעו שהם מעלים את סכום המינימום שטריידרים צריכים להפקיד בהשקעות ספוקלטיביות (ירד במהלך המסחר מעל 10%).
מגמת החלשות הדולר בעולם קיבלה חיזוק נוסף אחרי שנגיד הפד, בן ברננקי, אמר שהריבית תמשיך להישאר ברמה אפסית זמן ממושך. הסיבות להחלטת הנגיד האמריקאני נובעות מאינפלציה הממשיכה להיות מונעת סחורות ולא מתגלגלת לצרכן ודריכה במקום של השכר בארה"ב. לפיכך, כל עוד שלא יתקבלו נתונים סותרים או שיפור משמעותי בשוק הדיור לא יהיה שינוי בריבית.
המצב באירופה לא "מזהיר", קצב האינפלציה בגוש האירו "מרים ראש" ועומד על 2.8% והריבית הגלומה בחוזה העתידי על ה-EURIBOR לחודש דצמבר עומדת על כ-2%, מה שמוסיף לחץ למימון החובות של מדינות "החזירים".
שווקים מפותחים
משבר החובות חוזר ליוון שם כבר די ברור שהולכים ל"תספורת" או לארגון מחדש של החובות, כאשר סימני השאלה המרכזיים שנשארו הם התנאים של ההסדר. החששות באירופה נעים סביב השאלה האם זו התחלת הידבקות ב"שפעת ה-PIIGS" האירופאית, ומדינות נוספות כמו אירלנד ופורטוגל יודיעו על הסדר דומה? פרמיית ה-CDS על יוון עלתה בחודש אפריל בכ-40%, פרמיה זו משקפת סיכוי של כ-70% שיוון תהיה ב-Default תוך 5 שנים.
התשואות של אגרות החוב ל-10 שנים של יוון, אירלנד ופורטוגל ממשיכות לשבור שיאים שלילים והתשואות שלהם עומדות על 10.3%, 9.4%, 10.0% בהתאמה.
לפי הלמ"ס האירופאית, סך החוב של כל 16 המדינות החברות בגוש האירו עלה ב-2010 ועומד על 85% מהתמ"ג (לעומת 79% ב-2009). באירלנד יחס חוב תמ"ג עומד על 96% וביוון על 148%. מדיניות הצנע של המדינות טרם מראה תוצאות משמעותיות למרות שהגירעון ביחס לתמ"ג של כל הגוש ירד ל-6% ב-2010 מ-6.3% ב-2009.
בינתיים ספרד ממשיכה להצליח להנפיק חוב ל-10 שנים כשהפעם הנפיקה 2.5 מיליארד אירו בתשואה של 5.47% (לעומת 5.16% בהנפקה האחרונה ב-17במארס). עד כה היא ממשיכה לזכות באמון המשקיעים שממשיכים לראות אותה כמדינה שאינה נמצאת בקבוצת המדינות הבעייתיות.
בסוכנות הדירוג MOODY'S טוענים שעל אף שאיכות החוב הקונצרני באירופה משתפרת, משבר החוב הממשלתי וצורך החברות למחזור החובות מאיימים על התאוששות כלכלת היבשת. הצפי שעד 2014, חברות עם דירוג Investment Grade יצטרכו למחזר מעל טריליון דולר באגרות חוב בעוד חברות High Yield יצטרכו למחזר כ-300 מיליארד דולר באגרות חוב.אנו ממשיכים להחזיק משקל חסר באירופה כשבתוך היבשת נותנים משקל עודף לגרמניה צרפת ושבדיה.
סוכנות הדירוג S&P הורידה את תחזית החוב של יפן (AA מינוס) מיציבה לשלילית. לא חסרות סיבות להורדה, כגון: העלויות בעקבות אסון רעידת האדמה, הצונאמי והכורים יעלו את הגרעון הפיסיקאלי בעוד כ-3.7% ביחס לתמ"ג. בסוכנות הדירוג ציינו שייתכן ויורידו את הדירוג במידה ועלויות השיקום יהיו גבוהות מהצפוי (כ-370 מיליארד דולר). הבנק המרכזי במדינה הנמיך את תחזית הצמיחה לשנת 2011 מ-1.6% ל-0.6%. לפיכך, אנו מחזיקים במשקל חסר בשוק היפני.
בארה"ב, סוכנות הדירוג S&P הורידה את תחזית החוב מיציבה לשלילית והשאירה את הדירוג ברמה של AAA כשיש סיכויים של 33% להורדת דירוג. הפד השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0-0.25% והמשיך להתחייב על שמירת הריבית ברמה נמוכה ולתקופה ממושכת. תוכנית ה-QE2 תסתיים כצפוי בחודש יוני ועם הכספים שיתקבלו מאגרות החוב מגובות משכנתאות שהפד קנה ב-QE1. הדולר ממשיך להיחלש אחרי נתון תמ"ג של הרבעון הראשון השנה (עלה 1.8% לעומת צפי 2%), ופער ריביות שצפוי רק לגדול בשנה הקרובה מול המטבעות של השווקים המתפתחים.
להערכתנו, מבין השווקים המפותחים, קנדה ומדינות הפסיפיק עדיין אטרקטיביות. באוסטרליה הסיכוי להעלאת ריבית 4.75% ל-5% עד סוף השנה עומד על 97% (בתחילת החודש הייתה 52%) אחרי שהאינפלציה עלתה ב-1.6%ברבעון הקודם בעוד הצפי של האנליסטים היה לעליה של 1.2%. המשק האוסטרלי הוסיף 38 אלף מקומות עבודה חדשים במארס (הצפי היה 24 אלף) ושיעור האבטלה ירד מ-5% ל-4.9%. המטבע הניו זילנדי ואוסטרלי מובילים בתשואות מכל המטבעות בעולם מתחילת החודש (עלו ב-6.9% ו-6.6% בהתאמה).
בניו זילנד ממשיכים להשאיר את הריבית על 2.5% בהתאם לצפי, במטרה לעזור לכלכלה להתאושש אחרי רעידת האדמה שפקדה את המדינה. כפי שניתן לראות מהגרף, מתחילת השנה השקל מצטרף לדולר האוסטרלי ולדולר הניו-זילנדי ורשם ביצועים מרשימים מול הדולר.
שווקים מתעוררים
בברזיל שוב מעלים את הריבית הפעם ב-0.25% ל-12.0% עקב האינפלציה הגבוהה בשיעור של 6.4% בשנה האחרונה, זה הקצב המהיר ביותר מאז דצמבר 2008. נראה שייסוף המתמשך בריאל מיתן את העלאת הריבית ב-0.25% במקום 0.5% לפי צפי האנליסטים. האינפלציה צפויה לרדת ל-5.6% ב-2011 ו-4.6% ב-2012.
סין משחררת את הרסן ונותנת למטבע שלה להתחזק כדי לעזור ב"מלחמה" נגד האינפלציה (היואן נסחר ב-6.5 מול הדולר). הבנק המרכזי במדינה העלה את יחס ההון לנכסים המינימאלי הנדרש מחמשת הבנקים הגדולים במדינה מעל 11.5% נזכיר שיחס אצל רובם כבר עומד על 12.5%. הבנק המרכזי מודאג מעלייה אפשרית בסיכון האשראי בבנקים וממשיך לנקוט בצעדים על מנת להוריד את קצב גידול האשראי.
בנוסף, הבנק המרכזי ממשיך לעלות את יחס הרזרבות ב-0.5% ל-20.5% וביקש לערוך "מבחני לחץ" על כל ההלוואות שנתנו הקשורות לנדל"ן. הצעדים לריסון האינפלציה ימשיכו גם לאור נתוני הצמיחה של הרבעון הראשון 9.7% ואינפלציה של 5.4% בחודש מארס.
אנו ממשיכים להחזיק בדעה שהשווקים המתעוררים הם המפתח לצמיחה העולמית ולפיכך ממשיכים להחזיק במשקל יתר בשווקים מתעוררים.
הכותבים, דן הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי ועומר פרל, מנהל דסק חו"ל של הלמן-אלדובי
*סקירה זו הוכנה על ידי קבוצת הלמן אלדובי ("הלמן אלדובי" או "הקבוצה") בהתבסס על מידע נגיש לכלל הציבור, נתונים שפותחו בקבוצה ומקורות אחרים שהקבוצה סבורה כי הינם מהימנים. הקבוצה ו/או מי מטעמה אינה יכולה לערוב לשלמות ו/או לדיוק הסקירה. סקירה זו אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כל העובדות הנוגעות לחברות הנסקרות ו/או לסביבתן העסקית ו/או לני"ע שלהן. דעות המובאות בסקירה, נתונות לשינויים בשוק ו/או לשינויים אחרים, ללא מתן הודעה נוספת. כמו כן, סקירה זו אינפורמטיבית בלבד, ולא נועדה לשמש הצעה או המלצה לביצוע עסקה כלשהי בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים אחרים. הסתמכות על סקירה זו הינה באחריותו הבלעדית של הקורא.
- 5.רועי 05/05/2011 09:13הגב לתגובה זוולמיטב ידיעתי כמשקיע פרטי לא ניתן להשקיע בשנחאי . תקן אותי אם אני טועה...
- 4.דובי 04/05/2011 23:44הגב לתגובה זוסין? ברזיל? שימשיך להשקיע שם ואני יודע שאת כספי לא אתן להלמן לנהל לי. הבורסה היחידה שכרגע נראית טוב היא האמרקאית. כשתתחיל התעורורות במפותחות נחזור לשם, עם הזרם, לא לפניו.
- 3.אסקימוסי 04/05/2011 20:56הגב לתגובה זועליהם לסמוך? הם לא יכולים להמליץ אם לקנות מסטיק אדום או שחור אז על מניות ושווקים טמבל מי שהולך איתם
- 2.z 04/05/2011 17:57הגב לתגובה זושיהיה לו מידע כלכלי שוטף על המשק שם וזה די חסר לישראלים אז לא בטוח שלכל אחד כדאי להשקיע שם.האתרים הכלכליים בארץ ממעטים לסקר אותם.
- 1.אין ספק שהלמן כלכלן רציני (ל"ת)z 04/05/2011 14:23הגב לתגובה זו
- רועי 04/05/2011 15:26הגב לתגובה זונמצאים בנמוך השנתי שלהם. למשל קסם סין נמצאת בנקודה הכי נמוכה השנה וגם התשואה של קסם ברזיל שלילית בשנה האחרונה לעומת מדדי השוק של המדינות המפותחות .
- דן הלמן 04/05/2011 16:51הי, סין עלתה מתחילת השנה. לגבי ברזיל הירידה מתחילת השנה כמעט כולה בגלל חברת הנפט petrobrazil שביצעה הנפקה (לא כל כך הוגנת) ולכן גררה את המדד מטה. אסור לשכוח גם את השפעת המטבע על התשואה שאתה רואה לנגד עיניך...