חבות בדמי ביטוח לאומי להכנסה משכירות עסקית

השאלות: 1. אם הכנסתו מדמי השכירות חייבת במס, האם הוא חייב לשלם דמי ביטוח לאומי? 2. האם חייב הנישום לשלם דמי ביטוח לאומי במצב של הפסד מעסק בגין ההכנסות מההשכרה לשימוש משרדי?

שכיר בעל שליטה עובד בחברה שבשליטתו. כמו כן, ברשותו משרד שאותו הוא משכיר לחברה שבשליטתו. הוא מקבל על כך דמי שכירות הגבוהים ממחצית השכר הממוצע במשק והנמוכים משכרו החודשי. הוא מדווח לרשויות המס על פי שיטת הנהלת חשבונות כפולה. לנישום נגרם הפסד מעסק הנובע מפעילות ההשכרה לשימוש משרדי. ההפסד נובע מהוצאות ששימשו בייצור ההכנסה (פחת, ריבית בגין הלוואה ועוד).

רו"ח יהושע מיניביצקי משיב: אם ההפסד מההשכרה הוא הפסד הנובע מעסק, אזי יחושב חיוב דמי הביטוח הלאומי לאחר קיזוז ההפסד העסקי מהכנסתו העסקית. לאחר תיקון 103 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995 (להלן: "החוק"), מחודש ינואר 2008 אין יותר משמעות למבחני ההכנסה כפי שנקבעו בתקנה 14 לתקנות הביטוח הלאומי (הוראות מיוחדות בדבר תשלום דמי ביטוח), התשל"א-1971‏ (להלן: "התקנות"). מתאריך זה כל הכנסה פסיבית חייבת בדמי ביטוח לאומי, ללא הבחנה אם הכנסה זו גבוהה או נמוכה מהכנסות אחרות מעבודה.

שיעור דמי הביטוח הלאומי על ההכנסה מההשכרה יהיו כדלקמן: עד לסכום של 4,984 ש' - 9.61%; יותר מ-4,984 ש' ועד התקרה המקסימלית לתשלום דמי הביטוח בסך 73,422 ש' - 12%, וזאת לאחר מתן פטור שנתי בסך 24,921 ש'.

אם יפחית קיזוז ההפסד מעסק את ההכנסה מההשכרה העסקית לצורכי מס, אזי כשהמוסד לביטוח לאומי יקבל את נתוני השומה מרשות המסים (מס הכנסה), הוא יחייב את ההכנסה מההשכרה כפי שהיא מוצהרת בדוח, דהיינו לאחר קיזוז ההפסד.

מבחינת המשמעות של קיזוז הפסדים מסוגי הכנסות שונים לשם חיובן בדמי ביטוח לאומי, המוסד לביטוח לאומי יכול לטעון כי אינו חייב לקזז מההכנסה מההשכרה את ההפסד מהעסק, מפני שעל פי החוק יוטל חיוב דמי הביטוח הלאומי על הכנסה לאחר הפחתת ההוצאות, כאשר הכוונה היא להוצאות שהוצאו לצורך ייצור ההכנסה הספציפית מהעסק.

קיזוז ההפסד מההכנסה האחרת, במקרה זה הכנסה מהשכרה, פירושו המשך קיזוז ההוצאות שהיו למבוטח בעסקו מהכנסה מהשכרה, דהיינו קיזוז ההוצאות שהועברו בהפסד אשר אינן הוצאות שהיו לו מההשכרה העסקית, ולכן קיזוז הוצאות אלו באמצעות ההפסד מפעילות אחרת אינו עומד בתנאי החוק, המטיל חיוב דמי ביטוח לאומי על הכנסה לאחר הפחתת ההוצאות בגין אותה הכנסה.

כל הכותרות

לאור העובדה שההכנסה מההשכרה נקלטת במוסד לביטוח לאומי על פי נתוני השומה, למוסד לביטוח לאומי אין כלים לנטרל את ההפסד בשלב קליטת השומות, וכתוצאה מכך מחויבת ההכנסה לאחר קיזוז ההפסד. אולם, אם ידרוש המוסד לביטוח לאומי את פירוט הקיזוז, אזי הוא יוכל לחייב את ההכנסה מההשכרה לאחר הפחתת ההוצאות שהיו למבוטח מההשכרה, בנטרול ההפסד שהועבר.

המשיב - ממשרד שיף הזנפרץ ושות', רואי חשבון

**התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה