סטנלי פישר מצמצם את חלון הזמן לנרמול הריבית - מהלך נכון?

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי טפחות, כותב על דרך הפעולה של בנק ישראל והחלטותיו לגבי הריבית במשק
 | 

העלה את הריבית במשק ב-25 נקודות בסיס, אך להודעת הריבית ולדברי ההסבר שנלוו לה יש לדעתי חשיבות רבה מעבר להחלטה עצמה. מדובר באיתות שתהליך נרמול הריבית עומד להסתיים בתוך שלושה ארבעה חודשים.

הנקודה העיקרית היא שהריבית השוטפת אמנם עלתה, אך הריבית העתידית (לצורך העניין - הריבית שצפויה לשרור בעוד 12 חודשים) ירדה. בהשוואה לחודש מאי, בנק ישראל העלה את הריבית מ-3% ל-3.25%, אך הפחית את תחזית הריבית העתידית מ-4.4% ל-4.2%. כתוצאה, הפער בין השתיים הצטמצם בשיעור חד: מ-140 ל-95 נקודות בסיס.

הפחתת תחזית הבנק באה לאחר שלוש העלאות רצופות: מ-3.3% ל-4.4% בסך הכל. המשמעות ברורה, אם לפני חודש הצפי היה לחמש - שש העלאות , כלומר העלאה בממוצע מדי חודשיים, כעת אנו צפויים לשלוש ארבע העלאות, שפירושן העלאה בממוצע מדי שלושה ארבעה חודשים בלבד.

בהשוואה לחמשת החודשים הראשונים של השנה, בהם עלתה הריבית ארבע פעמים (כולל פעם אחת ב-50 נקודות בסיס), מדובר בהתמתנות של ממש. כל זאת בהנחה שבנק ישראל יעלה את הריבית במנות של 25 נקודות בסיס; עליות ריבית חדות יותר, כגון זו שהוכרז עליה בחודש מארס, עלולות ליצור זעזועים מיותרים במשק, בתקופה בה מצבנו המדיני ביטחוני לא פשוט.

בנוסף, בנק ישראל עשה עוד דבר - הוא הקדים את המועד בו הוא חוזה שהאינפלציה תיכנס לתוך היעד: מאמצע שנת 2012 לרבעון הראשון של אותה שנה. אנו נמצאים כעת באמצע 2011 ולכן מדובר בפרק זמן של 9 חודשים לכל היותר.

בשורה התחתונה, בנק ישראל מצמצם את חלון הזמן לנרמול הריבית, תהליך בו החל בספטמבר 2009. זאת לדעתי, על רקע העלייה שכבר הייתה בריבית הנומינאלית, בד בבד עם התמתנות עתידית בקצב האינפלציה - התמתנות שתקל עליו להתאים את הריבית הריאלית לצמיחה המהירה של המשק. זו לא החלטה פשוטה:

מחד, הירידות החדות בשוק הסחורות והצפי להתמתנות קרובה בעליית מחירי הדיור תומכים בה. צריך לזכור שב-12 החודשים האחרונים היה קצב האינפלציה 4%, גבוה בהרבה מהיעד, אך האינפלציה ללא סחורות ודיור עלתה רק 1.6%, נמוך מאמצע היעד.

מנגד, המשק צומח במהירות ופער התוצר הולך ונסגר - דבר המשתקף באבטלה הנמוכה. בנק ישראל הפתיע אותי כשכתב בדברי ההסבר כי נתוני הצמיחה ברבעון הראשון גבוהים מהתחזית שלו לשנת 2011. זאת בניגוד לאכזבה מסוימת בה קיבלו בשוק את הנתונים.

יחד עם זאת, אין לשלול אפשרות של ירידה בשקל כנגד הדולר, בצל המצב המדיני ביטחוני ומגבלות שהוטלו לאחרונה בשוק מטבע החוץ אצלנו, כמו גם לנוכח התחזקות הדולר בעולם. נכון שהשפעת שער החליפין על האינפלציה לא גבוהה כשהייתה, בלשון המעטה, אך ככל שהפיחות יהיה מהיר/חד יותר, האינפלציה לא תוכל "להתעלם" מכך.

אני רואה בהודעת בנק ישראל שילוב של שתי גישות מנוגדות השוררות כיום אצל בנקים מרכזיים בעולם: הסתכלות על האינפלציה הגבוהה הנוכחית כתופעה זמנית, הקשורה בטבורה לעליות החדות שהיו בשוק הסחורות (מחנה ברננקי). יחד עם מדיניות אקטיבית שבאה להבטיח שלא יצטרפו אליה לחצים פרמננטיים יותר מבית (מחנה השווקים המתעוררים).

אם תרצו יש בכך השתקפות של נושא צירוף ישראל לארגון OECD ולמדד השווקים המפותחים של MSCI בשנה שעברה: ישראל קיבלה הכרה של מדינה מפותחת, בה קצב האינפלציה נמוך יחסית, אך עדיין מושרשים בה היטב אלמנטים של מדינות מתפתחות, בהן קצבי האינפלציה גבוהים יותר.

לדעתי, זו גישה זהירה והגיונית. בנק ישראל נוקט וימשיך לנקוט מדיניות משולבת, שתכלול התכוננות להאטה עתידית, מוטית חו"ל, בקצב האינפלציה, תוך כדי בלימת לחצים מבית בהווה, העלולים להפריע לתהליך. צמצום חלון הזמן לנרמול הריבית מהווה, לדעתי, איתות לכך ששלב הבלימה עומד להסתיים (עניין של שלושה ארבעה חודשים) ושהתמתנות בלחצי המחירים מחו"ל תורגש יותר ויותר לקראת סוף השנה ובתחילת השנה הבאה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(13):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    מה עם להוריד בריבית??
    גבי 25/05/2011 21:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא חושבים על להוריד את הריבית באוברדרפט לפחות?? אני כבר כמה חודשים במסלול שאין בו ריבית באוברדרפט בבנק שלי (מזרחי) .. אבל זו בושה וחרפה!!
    סגור
  • 6.
    השפעת הריבית על שער החליפין
    המומחה הסולידי 25/05/2011 16:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רונן שלום רב בהנחה שהיבית בארה" ב לא תעלה בזמן הקרוב האם לדעתך קיים סיכוי שנראה את השקל מתחזק מול הדולר לרמות שלא ראינו בעבר
    סגור
  • המומחה הסולידי, 6
    רונן מנחם 25/05/2011 16:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. תחום שערי החליפין מסובך ביותר לחיזוי ורבים מסתפקים בהנחות עבודה. שער השקל תלוי לא רק בהפרשי הריביות בין ישראל לחו" ל בכלל וארה" ב בפרט, אלא בגורמים רבים נוספים, כגון הפרשי האינפלציה והצמיחה עם העולם, המצב המדיני ביטחוני, מצב הדולר בעולם וכו' . אם נניח לרגע שבכול אלה לא יהיה שינוי, עלייה בריבית בארץ שכנגדה לא תהייה עלייה בריבית בארה" ב תפעל להתחזקות השקל לגבי המהירות - זה תלוי בתגובת בנק ישראל (שעשוי לשוב ולרכוש דולרים בהיקפים נרחבים) או במשקיעים הזרים, שאולי יחשבו בשלב מסויים שהשקל יקר/מסוכן מדי וכדאי לעבור למטבעות אחרים. בברכה, רונן.
    סגור
  • 5.
    פישר ממשיך לנהל מדיניות אחראית, ובאותו האופן
    יוסי מזרחי 25/05/2011 15:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בו הוא נקט בזמן המשבר ומלאכתו כעת קשה מתמיד כאשר מצד אחד הכלכלה הישראלית צומחת בקצב יפה והריבית הריאלית לאט לאט מרימה ראש, ומצד שני רוחות של משבר ממשיכות לנשוב מכיוון אירופה, המצב בארה" ב לא ברור והמצב הגיאו פוליטי גם כן לא ברור. בנקודה זאת, האם בנק ישראל לוקח בחשבון, כחלק מהמדיניות שלו, את הסיכוי למשבר כלכלי חדש? האם, אולי, הוא מנצל כעת את המצב הטוב של הכלכלה הישראלית ומעלה את הריבית - העלאה שתותיר בידיו נשק טוב להמרצת הכלכלה באם אכן יהיה משבר כלל עולמי שיגלוש לכלכלה הישראלית?
    סגור
  • לדעתי ההחלטה של הנגיד נפלה בעיתוי גרוע ביותר
    z 25/05/2011 19:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    קצת לפני ההודעה על החברה לישראל.חבל שאף אחד לא מצא לנכון לידע אותו.הוא חייב להודיע כמו ברננקי שהוא לא משנה את הריבית עד סוף השנה וימצא חלופות.במצב של שוק ההון הוא חייב לקחת הכל בחשבון ולא רק אינפלציה .זה חלק מהחוסן הכלכלי של מדינת ישראל.
    סגור
  • טען עוד
  • יוסי מזרחי, 5
    רונן מנחם 25/05/2011 15:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. אכן כך - בנק ישראל עשוי לנצל חלון מצומצם שעומד לרשותו לצורך התאמת הריבית הנומינאלית והריאלית. גם OECD צופה כעת שהאינפלציה תרד מתחת ל-3% בתחילת 2012. כפי שכתבת, אם תהייה האטה גלובאלית חוזרת (גם לכך OECD מרמז) שתתגלגל לארץ, בנק ישראל יוכל לשנות כיוון ולהוריד ריבית במידת הצורך, כפי שעשה לדוגמא בשנת 2008. בברכה, רונן.
    סגור
  • 4.
    לדעתי האיפלציה לא תרד, כיון שבשוק יש הרבה כסף
    רונן 25/05/2011 12:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הרבה כסף, טרליונים שממשלת ארה" ב הזרימה לשווקים בנוסף זהוא כסף זול (ריבית נמוכה) בעתיד הלא רחוק נצפה בהתפרצות אינפלציונית במערב.
    סגור
  • 3.
    מאמר מעניין - כדאי להשקיע בריבית קבועה
    משקיע נבון 25/05/2011 12:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מעניין אם גם השוק מאריך את הורדת הריבית הצפויה? בכל אופן המהלך מגביר את הכדאיות להשקעה באגח ארוכות בריבית קבועה
    סגור
  • משקיע נבון, 3
    רונן מנחם 25/05/2011 15:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. הפחתת ריבית תהייה מנוגדת למסלול שבנק ישראל בחר בו, אך היו דברים מעולם, כולל לא מזמן ב-2008. אם, לדוגמא, במשק יש אינפלציה גבוהה, אך זאת בגלל צד העלויות, שמכביד מצידו על הצמיחה, עשויה הריבית לרדת בכול זאת, כדי לתמוך גם ביעדי הצמיחה של הבנק. רונן.
    סגור
  • הגיון מעוות, להוריד ריבית שהיא עדיין שלילית
    דן 25/05/2011 14:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    טוב שפישר הוא הנגיד ולא אתה....
    סגור
  • 2.
    בבנק ישראל קיבלה תפקיד משנה לנגיד מי שהתפקיד
    z 25/05/2011 11:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לדעתי גדול למידותיה ולא ברור אם נעשה סיעור מוחות מספק בהחלטות.המלחמה באינפלציה נועדה לחזק את המשק.להפוך מטרה לסיבה זה הפוך על הפוך. לכן זה היה משגה לדעתי להעלות את הריבית. נקווה שיתוקן בהמשך.
    סגור
  • 1.
    ריבית = נדל" ן
    משקיענית 25/05/2011 11:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    האם נכון להגיד שבנק ישראל מפנים את השפעת הריבית הנמוכה על מחירי נדל" ן הבועתיים ומתכנן להפסיק את העלאות הריבית בסימנים ראשונים של התייצבות בתחום? הרי מחירי סחורות אינן בשליטתו ואינפלציה ליבה לא גבוהה?
    סגור
  • משקיענית, 1
    רונן מנחם 25/05/2011 11:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. להערכתי, בנק ישראל החליט לטפל במחירי הנדל" ן באמצעים נקודתיים (כמו ההגבלות שהטיל על שוק המשכנתאות) ואילו בכלי הריבית, שהוא רחב יותר וכבר עלה מ-0.5% ל-3.25%, הוא אכן ישתמש פחות. זאת בדיוק מהסיבות שציינת. בברכה, רונן.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות