הציבור בורח: כ-1.3 מיליארד שקל התאדו מתעשיית הקרנות מתחילת יוני
שבוע המסחר החולף היה שבוע שלילי נוסף בבורסה בתל אביב. מדד המעו"ף רשם ירידה של כ-3.7%, מדד ת"א 75 התממש בכ-4.1%, מדד היתר-50 נחתך בכ-4.7%, מדד ת"א בנקים נפל בכ-5.4% ואילו מדד ת"א נדל"ן 15 צלל בכ-6.4%.
על רקע ירידות השערים מכר הציבור הישראלי כ-1.3 מיליארד שקל מקרנות הנאמנות המסורתיות, בחמשת ימי המסחר הראשונים של יוני בלבד. בקרנות הנאמנות המנייתיות (ישראל, חו"ל וגמישות), נרשמו פדיונות גבוהים יחסית. מתחילת החודש משכו מהן המשקיעים כ-170 מיליון שקל. רוב הסכום, כ-110 מיליון שקל, יצא מהקרנות המתמחות במניות בישראל. שאר הפדיונות התחלקו בצורה שווה בין הקרנות הגמישות לקרנות המתמחות במניות בחו"ל, כך עולה מנתונים שריכז רוני אפטר האחראי על קשרי יועצים מבית השקעות מיטב.
לשם השוואה, במאי יצאו מהקרנות המנייתיות כ-570 מיליון שקל. זהו קצב פדיונות של כ-27 מיליון שקל ביום. קצב הפדיונות מתחילת יוני התגבר וכעת הוא עומד על כ-35 מיליון שקל ביום.
באפיק הקונצרני נרשמו ירידות שערים קלות מתחילת יוני: מדד אג"ח קונצרני כללי ירד בכ-0.1% ואילו כל אחד ממדדי התל-בונד, 20 ו-40 ירד בכ-0.2%. הרגיעה היחסית באפיק זה לא עצרה את הפדיונות בקרנות אג"ח חברות וכללי, שרשמו מתחילת החודש פדיונות גבוהים של כ-870 מיליון שקל, או קצב פדיון יומי של כ-170 מיליון שקל. מדובר בעלייה של כ-30% בקצב הפדיונות היומי בחודש מאי.
המשך מגמת הפידיונות והתגברותה מוסבר בירידות השערים בשוק המניות, ששוחק את תשואות הקרנות המעורבות עם מניות (10/90, 20/80 וכו').
אחת המגמות הבולטות ביוני היא ירידה בפעילות הגיוסים ברוטו של הקרנות, בדומה לירידה במחזורים בבורסה. המשמעות היא שכסף חדש כמעט אינו מוזרם לתעשיית הקרנות, ומנגד אנחנו עדים להמשך זחילת כספים החוצה, תוךף דגש על קרנות עם מרכיבי סיכון שונים: מניות ו/או אג"ח קונצרני.
ביוני נהנו איגרות החוב הממשלתיות מפתיחה חיובית, וכיום הן המובילות בתשואות החודש: מדד אג"ח ממשלתי כללי טיפס בכ-0.25%, הגלילים עלו בכ-0.4% ,השחרים הסתפקו בעלייה ממוצעת של כ-0.2%, ואילו הגילונים מפגרים גם החודש מאחור עם תשואה הנעה סביב האפס.
עם זאת, נמשכת מגמת הפדיונות מקרנות אג"ח מדינה כללי וצמוד מדד (225 מיליון שקל מתחילת החודש) ועל פי הערכות, מרכז הפדיונות מתרכזים בחלק של קרנות האג"ח מדינה כללי הגדולות, שגייסו סכומים גבוהים בשנתיים האחרונות, ושמדיניות ההשקעה שלהן גמישה יחסית, הן לגבי המח"מ בקרן והן לגבי האפשרות לתבל את השקעותיהן גם באג"ח קונצרני.
באפיק השקלי, רשמו הקרנות הכספיות בחמישה ימי המסחר הראשונים של החודש גיוסי עתק של כ-1.1 מיליארד שקל. זהו המשך מגמת הגיוסים שאפיינה אותן במאי, אז הן גייסו כ-2.5 מיליארד שקל.
יש לזכור, כי בראשית יוני נפדה מק"מ 611 ואילו הנפקת המק"מ החדש במקומו, 612, הייתה רק שבוע לאחר מכן, דבר שסייע לקרנות הכספיות לגייס סכומים גבוהים נוספים מלקוחות שחיפשו אלטרנטיבה לכסף ש"שכב" בינתיים בעו"ש.
בנוסף, הקרנות השקליות, גייסו החודש כ-260 מיליון שקל, ועל פי הערכות, מרכז הכובד של הגיוסים הוא לקרנות המק"מ של פסגות ולקרנות אחרות המתמחות בעיקר בהשקעה בחלק השקלי הקצר, תוך דגש על המק"מים, כמעין פתרון דמוי קרנות כספיות שקליות.
קרנות אגד חוץ פדו מתחילת החודש כ-20 מיליון שקל ואילו קרנות ממונפות ואסטרטגיות פדו כ-10 מיליון שקל.
מתחילת יוני ירדו נכסי תעשיית קרנות הנאמנות בכ-800 מיליון שקל. סכום זה מיוחס כולו לירידת ערך נכסי הקרנות בכ-800 מיליון שקל. זאת, על רקע ירידה של כחצי אחוז במדד מיטב לקרנות הנאמנות עד כה החודש.
תעשיית הקרנות מנהלת כ-156.7 מיליארד שקל. זהו סך הנכסים הנמוך ביותר ב-2011.
- 3.בבון 12/06/2011 16:36הגב לתגובה זוואחר כך יש גל עליות שהעדר תמיד מפספס, וחוזר לקנות כשמדדים בשיא. ההסטוריה חוזרת על עצמה במחזוריות. הקרנות יקבלו גיוסי כספים מהציבור כשהמדדים יחזרו לשיא.
- 2.אור 12/06/2011 15:54הגב לתגובה זומשמעותית לאורך זמן בשוק המניות. וזה שמחירי הנדל" ן כביכול לא ירדו עד עכשיו תמיד יש פעם ראשונה. תשאל ת' אמריקנים.
- 1.לבייב 12/06/2011 14:52הגב לתגובה זומנהלי הקרנות הפרזיטים,הוכח לאורך זמן רק נדלן לקח ובגדול.