הבורסה תעלה? הנה שני הגורמים שעלולים להמשיך לגרור מטה

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, כותב על בעייתיות התלות בהתאוששות הכלכלה העולמית
 | 

אחד השירים הלועזיים שמצאו חן בעיני בשנים האחרונות - Bitter Sweet Symphony של להקת The Verve. מי שצפה בסרטון של השיר הזה ראה את סולן הלהקה צועד בנחישות ומתעלם מכל המכשולים הנקרים בדרכו. בשלב מסוים מנסה גברת אחת לבלום את הליכתו - אך לשווא. לקראת הסוף מצטרפים אליו חבריו.

עד מהרה מצאתי את הקשר לתחום עיסוקי. למעשה, ניתן לתאר כך את שוקי ההון בעולם בשנתיים האחרונות - הם עלו ועלו והתעלמו מנתונים כגון הרפיון בשוקי העבודה והדיור בארה"ב, משבר החוב הריבוני ביבשת אירופה, לחצי המחירים שהתהוו במספר מדינות מתפתחות ועוד. הגברת הזכירה לי את התחזיות השליליות השונות שהיו בדרך, שצפו מעצורים, אך לשווא. דומה היה כי ארה"ב וסין (הסולניות) מתאוששות והתקווה הייתה כי מדינות מפתח נוספות (באירופה, לדוגמא) תצטרפנה אליהן.

נזכרתי בשיר הזה גם כשעיינתי בתחזית שהתפרסמה ב-01.06.2011. היו בה גזר מתוק ושני מקלות מרירים. הגזר המתוק - תחזית הגידול בתוצר בשנת 2011 הוקפצה מ-4.5% ל-5.2% והציגה באור שונה לחלוטין את תחזית ה-OECD התקופתית, שהתפרסמה מספר ימים קודם לכן והרעישה את כולנו באופטימיות שלה.

המקלות המרירים, שחסו תחילה בצל הגזר המתוק:

- התחזית עודכנה כלפי מעלה לאחר שהתוצר גדל ברבעון הראשון של השנה בקצב מהיר מההערכות המוקדמות, אך גולם בה קצב גידול איטי יותר ברבעונים הבאים.

- התחזית הותנתה בכך שהמצב המדיני ביטחוני של מדינת ישראל לא יתערער ושהכלכלה העולמית תתאושש ללא משברים תקציביים ומימוניים.

נדון תחילה במקל השני. מקובל להתנות תחזיות כלכליות בכך שהסביבות החיצוניות - זו הקשורה למצב באזורנו וזו המשקפת את המצב בחו"ל - לא תתערערנה. הפעם עם זאת, דומה כי בשני המקרים מדובר בהנחות קשות למדי:

- המצב בחו"ל - הנתונים האחרונים בארצות הברית, משבר החוב הריבוני ביבשת אירופה ולחצי המחירים במדינות המתפתחות - הופכים את ההתניה שלא תירשם התערערות כלכלית גלובאלית כמעט למשאלת לב. אין צורך בהגעה לתחתית כפולה (Double-Dip) כדי להכביד על הכלכלה הישראלית; די בהאטה מדודה יותר. גם העלייה בשער השקל לא מוסיפה בריאות בהקשר זה.

- המצב המדיני - ביטחוני באזורנו - התרחישים וההסתברויות מתרבים והולכים, וכך גם מוקדי המתיחות וסימני השאלה. המהלכים המדיניים באו"ם בואך חודש ספטמבר יוזכרו שוב ושוב בהקשר זה.

- אשר למקל הראשון - אכן ניתן להצביע על מספר מדדים מקדימים, המאותתים על האטה בקצב הגידול בפעילות הכלכלית ברבעונים הבאים. לא מדובר דווקא בהאטה הכרוכה בקרבת המשק לתעסוקה מלאה, דבר המודגש על ידי בנק ישראל בהודעותיו האחרונות. אלא בהאטה בביקושים לתוצר המקומי.

להלן שתי דוגמאות:
- מדדי אמון הצרכנים מאותתים על האטה בהוצאות משקי הבית. מדדי חודש מאי, שהראו ירידה בסעיפים השוטפים ובאלה הצופים קדימה (פרט לסעיף התעסוקה השוטף) מחייבים זהירות, ומנהליהם תולים זאת בעלייה במחיר המזון, בירידות בשערי המניות ובחששות המדיניים - ביטחוניים.
- מדד מנהלי הרכש מצביע זה שלושה חודשים על התכווצות במגזר הייצור, תוך האטה בולטת בעלייה בהזמנות מחו"ל והמשך ירידה בהזמנות בארץ.
המדדים בארץ לא חורגים לרעה בהיבט העולמי:
- מדדי מנהלי הרכש בארה"ב, יבשת אירופה, סין ומקומות נוספים עדיין משקפים התרחבות במגזרי הייצור, אך הקצב שלה איטי בהרבה בהשוואה לחודשי ההתאוששות הראשונים מהמשבר הכלכלי שהיה בשנת 2008 ובראשית שנת 2009.
- בארצות הברית, מדד אמון הצרכנים המחושב על ידי Conference Board ירד חדות בחודש שעבר.

במצב דברים זה, אנו שבים ורואים מה מאתגרת ובעייתית תלותנו בהתאוששות הכלכלית בעולם. ונוכחים, כיצד שני המקלות שהזכרנו משתלבים זה בזה. לעת עתה, בעוד השיר Bitter Sweet Symphony מתנגן לו, רשאי כל אחד לבחור באיזה חצי של הכוס להתמקד - המלא, או הריק. המטוטלת נראית כעת מאוזנת, אך עלינו לקחת בחשבון כי בהינתן מכלול הגורמים שפורטו כאן ואחרים, לא נופתע אם במחצית השנייה של השנה היא תיטה במידת מה לכיוון המריר.

הכותב, רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(14):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    איזה יופי להגיד את מה שכבר כולם אומרים
    אריאל שרון 18/06/2011 10:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני בד" כ לא מגיב לכתבות של אנישים שלא אומרים בפה מלא את מה שהם חושבים אלה מצטרפים לדיעת העדר. בתחושה שלי ואת זה יודעים כולם השוק יתהפך (למורת רוחם של הפסימיים) ויתן ריצה משמעותית כלפי מעלה. מי שזוכר את המפולות הקודמות השוק עצר לתקופות של מס חודשים והמשיך הלאה ושבר שיאים חדשים. לכן אני לוקח את מילותיו של המשורר שצויין בכתבה ועושה בדיוק הפוך, לא שומע ליועצי האחיתופל וממשיך בלונג ארוך על השוק, העליות עוד יבואו באגרסיביות, דווקה הורדת הציפיות הם אלו שיתדלקו את העליות הבאות. תחשבו על זה.
    סגור
  • לקנות במנות בירידות-זו השיטה!!!
    פנימאי 19/06/2011 00:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הרי השוק יעלה בסופו של דבר ואני אהיה שם אחרי שאספתי כלפעם קצת מניות של אפריקה ישראל. משער 2,000 אני רק קונה. יש ירידות,אני קונה, יש עליות- לא נוגע. בסופו של יום כשהיא תגיע לשער 3,500 והרי זה יקרה בשנים הקרובות, אוכל לפרוש מהעבודה....
    סגור
  • 7.
    רונן מנחם
    דני 16/06/2011 11:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני זוכר (ולא שוכח) שרונן מנחם כתב (לפני כשלוש שנים) שלא הולך להיות מיתון בארה" ב. אם היה צודק היה יוצא ענק (אז ,כבר כולם אמרו שככל הנראה הולכים למיתון - אף אחד כמובן לא ידע להעריך את גודלו ועוצמתו). אם היה טועה - מי היה זוכר לו את זה. אז רונן, אני זוכר. אולי הגיע העת (ובמיוחד אחרי המשבר האחרון) שכל האנליסטים והכלכלנים למיניהם יפסיקו עם התחזיות המגוחכות שלהם. באמת, זה כבר פתאטי... אגב, אני בתחום שלך, אבל הבנתי שהתחזיות האלו פשוט נהיו בדיחה עצובה...
    סגור
  • דני, 7
    רונן מנחם 16/06/2011 13:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ארה" ב מתרחבת כבר 7 רביעים ברציפות מאז כתבתי זאת! מיתון הינו ירידה רצופה בת שני רביעים בתמ" ג. נא דייק בנתונים. בברכה, רונן.
    סגור
  • 6.
    סוף סוף מישהו עם ראש על הכתפיים (ל"ת)
    פוקושימה 16/06/2011 00:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    בורסה
    ! 15/06/2011 19:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ?
    סגור
  • 4.
    אינפלציה ?
    המומחה הסולידי 15/06/2011 15:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רונן שלום רב האם אתה רואה במשק הישראלי ירידה בקצב האינפלציה ?
    סגור
  • המומחה הסולידי, 4
    רונן מנחם 15/06/2011 16:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. בישראל, יש גורמים התומכים באינפלציה גבוהה, במיוחד התעסוקה הגבוהה והקרבה לתעסוקה מלאה. מולם, במידה מוגבלת, העלאות הריבית שהיו עד כה וירידת הדולר כנגד השקל מקזזים זאת. סעיף הדיור הוא ה-wild card שכן הוא מהווה רבע מהמדד ויש סימנים להאטה מסויימת במחירים (נתוני האוצר לדוגמא). לכן, התשובה מורכבת, אך להערכתי לקראת סוף 2011 תחילת 2012 המדד יחזור בכול זאת לתוך היעד. בברכה, רונן.
    סגור
  • 3.
    בעית זיכרון?
    יאיר 15/06/2011 12:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני לא זוכר מתי הכותב הזה כתב אי פעם רשימה אופטימית על השוק.
    סגור
  • יאיר, 3
    רונן מנחם 15/06/2011 14:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היו גם כאלה... יום נהדר.
    סגור
  • 2.
    כתבה מצוינת, שאלה לכותב
    אנליסטית בחופשה 15/06/2011 12:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום רונן, תמיד מעניין לקרוא את הגיגיך. ברצוני לשאול: מה יכולות להיות השלכות הגברת הרגולציה על הבנקים בארה" ב על הצמיחה של האשראי שם ומה עשויות להיות השלכות הרגולציה הזו על ישראל? כמדומני הבנקים שוב נדרשים להגדיל את כריות ההון שלהם. האם המשמעות היא פחות אשראי? והאם אתה נוטה יותר לתרחיש הפסימי של הכלכלה העולמית?
    סגור
  • אנליסטית בחופשה, 2
    רונן מנחם 15/06/2011 14:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום ותודה. אכן עשוי להיות טרייד אוף בין מידת הרגולציה לבין האשראי שניתן לתת, דבר שהבנקים עצמם בארה" ב מלינים עליו לאחרונה. עם זאת, ברמה המשקית, יש חלופות אשראי נוספות. בכול מקרה, ההשלכות על ישראל כרגע נמוכות יחסית, בין השאר משום שהביקושים המקומיים, ובראשם ההשקעות בנכסים קבועים בענפי המשק, נותנים את הטון. אני נטוה כרגע להפוגה מסוימת בצמיחה המהירה שאפיינה חלק ניכר מהמדינות (במיוחד המתעוררות) מאז שהמשבר הגלובאלי הגיע לשיאו, בעוד שבמדינות המפותחות, שגם כך צמחו לאט יותר, ההאטה תורגש פחות. בברכה, רונן.
    סגור
  • 1.
    מדד מנהלי הרכש
    הערה 15/06/2011 10:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מדד מנהלי הרכש הוא פונקציה של מחירים. כשיש עליית מחירים כמו שקורה עכשיו יש עלייה במדד מנהלי הרכש וזה ממש לא מעיד על התרחבות בייצור.
    סגור
  • הערה, 1
    רונן מנחם 15/06/2011 14:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום במדדי מנהלי הרכש סעיפים רבים - הזמנות חדשות מהארץ ומחו" ל, רכישות למלאי, תעסוקה, זמני אספקה בארץ ובחו" ל וכו' . אחד מהסעיפים הוא מחירי חומרי גלם. לעיתים, כשהם עולים מהר מדי, התפוקה דווקא נפגעת ולכן המדד עצמו וסעיף מחירי חומרי הגלם יכולים לנוע בכיוונים מנוגדים. בברכה, רונן.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות