ציבור מבוהל: ב-5 נקודות, כך הוא נוהג בימים טרופים אלו
רגע לפני סיום המחצית הראשונה של שנת 2011 מתרחשים אירועים דרמטיים של ממש בענף קרנות הנאמנות בפרט ובשוק ההון בכלל. מתחילת 2011 נפלו מדדי המניות בת"א בשיעור ניכר: בחודש יוני בלבד ירד מדד ת"א 100 בכ-6% ובכך השלים נפילה של כ-12% מתחילת השנה; מדד ת"א 75 השיל החודש 6.5% מערכו ומתחילת השנה איבד כ-16%.
ירידות השערים אינן פוסחות על שוק אגרות-החוב ומתחילת השנה איבדו הממשלתיות צמודות המדד והשקליות הארוכות כ-1% בממוצע. לעומתם, שמרו מדדי התל בונד על יציבות יחסית מתחילת השנה- עת ירדו החודש בכ-0.9%. יחד עם זאת, בבואנו לבדוק כיצד פועל הציבור בשוק ההון אין דרך טובה יותר מאשר לבחון את המתרחש בענף קרנות הנאמנות, היות וכלי פיננסי זה מהווה סוג של "דופק כללי" אם תרצו, לרחשי לבו של הציבור. להלן נתוני הגיוסים והפדיונות בקרנות הנאמנות במיליוני שקלים מתחילת חודש יוני 2011 ומתחילת שנת 2011:
* במיליוני שקלים
על אלו מגמות מצביעים הנתונים שפורטו לעיל?
1. הציבור נלחץ מאוד בחודשיים האחרונים משני גורמים עיקריים:
- מההשלכות האפשריות הנובעות מכינונה הרשמי של מדינה פלסטינית בספטמבר הקרוב
- מהאפשרות של חדלות פירעון של יוון.
בהתאם לכך פדה הציבור אג"ח קונצרניות בהיקף ענק של כ-6 מיליארד שקלים - מעין אלה לא נראו במחוזותינו מאז קריסת ליהמן-ברדרס בשנת 2008. הנקודה המעניינת היא כי מדובר באותן אג"ח אשר כיכבו בשנת 2010 על רקע עליות השערים הדו-ספרתיות במדדי התל בונד וגייסו סכום אדיר של כ-16 מיליארד שקלים.
2. בנוסף, הציבור פודה אג"ח ממשלתיות, מתחילת השנה נפדו מאפיק זה כ-5.5 מיליארד שקלים. הסיבה העיקרית לפדיונות הגדולים הינה המשך תהליך עליית הריבית במשק אשר גורם להפסדי הון באג"ח.
3. הציבור מגביר את קצב המכירות בקרנות המניות בארץ. מתחילת החודש פדה הציבור כ-650 מיליון שקלים ומתחילת השנה כ-2 מיליארד שקלים. הסיבות למכירות, הן אותן הסיבות שציינתי בסעיף 1. רק לשם השוואה, במהלך שנת 2010 גייסו קרנות המניות בארץ סכום של כ-1.7 מיליארד שקלים.
4. מניות בחו"ל - בחודשים הראשונים של השנה בחר הציבור להגדיל את ההחזקה במניות בחו"ל על חשבון ההחזקה במניות בארץ. הדבר נבע מתשואות חסר של השוק הישראלי מול שווקים מפותחים בעולם (ארה"ב ואירופה). החל מחודש יוני אנו רואים גם מגמה של פדיונות בקרנות מניות חו"ל ובשל מגמה זו נמחקו כליל הגיוסים מתחילת השנה.
5. שימו לב לקרנות הכספיות: האפיק שנהנה מהפדיונות העצומים בקרנות הנאמנות הינו הקרנות הכספיות. אותן קרנות שנהנו מעדנה במשבר הסאב -פריים בשנת 2008 והחזיקו בכ-33% מסך הנכסים בקרנות הנאמנות חוזרות השנה בגדול. ציבור המשקיעים ויועצי ההשקעות העבירו חלק ניכר מהפדיונות בקרנות לקרנות הכספיות המשמשות "חוף מבטחים" למשקיעים בתקופה של ירידות שערים. כך גייסו הקרנות הכספיות סכום מרשים של כ-2.3 מיליארד שקלים מתחילת יוני וכ-8 מיליארד שקלים מתחילת 2011.
מהו המצב נכון לרגע זה ומהי משמעותו לגבי העתיד לבוא?
פדיונות הציבור בחודשים האחרונים התמקדו בעיקר באג"ח הקונצרניות והתופעה המעניינת היא שבעוד אג"ח המדורגות גבוה (מדדי התל בונד לדוגמא) ירדו בכ-1% מתחילת החודש ושמרו על מרווחים דומים לאג"ח ממשלתיות במח"מ דומה - אנו עדים לירידות שערים חדות באג"ח בעלות הדירוג הנמוך יותר.
בנוסף, עלו המרווחים באג"ח מול אג"ח הממשלתיות במח"מ דומה. כך קפץ המרווח של אג"ח בדירוג BBB מ-3% לפני מספר חודשים ל-5% נכון להיום. הסיבה לכך היא שגופים מוסדיים קונים את אג"ח המדורגות גבוה ונמנעים מלקנות אג"ח המדורגות נמוך יותר או שאינן מדורגות כלל. מצב זה מוביל להזדמנויות קנייה מצוינות באג"ח אלה. היות ומדובר בסיטואציה שנוצרה אך ורק בשל פאניקה שאחזה במשקיעים ולא בשל הידרדרות כלשהי במצב הכלכלי במשק או במצב החברות בו. לכן, משקיעים אשר יבחרו כעת לרכוש אג"ח של חברות איכותיות בעלות דירוג נמוך או שאינן מדורגות ויש להן בטחונות מספקים עשויים להשיג רווחי הון יפים בשנה הקרובה.
הכותב, סיון ליימן, הינו יועץ השקעות פרטי ומנכ"ל כנען ייעוץ השקעות
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.ילין אגח לא מדורג פלוס 10משה 22/06/2011 07:58הגב לתגובה זו0 0כדאיסגור
-
6.סיוון , תעשה לי ילד ... (ל"ת)איציק 21/06/2011 19:44הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.למעשה העדר זה לא הציבור אלא היועצים בבנקיםחיים משקפיים 21/06/2011 16:40הגב לתגובה זו0 0הם מובילים את המהלכים ומחפשים כל סיבה לבצע פעילות בחשבונות שתעשיר את חשבון העמלות של הבנק.סגור
-
4.לדעתי אלביט פטרוכימים ואפריקה אטרקטיביים...משקיע 21/06/2011 13:26הגב לתגובה זו0 0באגחי" ם הקונצרנים במיוחד, בהמשך לדברים של ליימןסגור
-
3.צודק , נכון.... (ל"ת)יוני 21/06/2011 13:11הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
2.ממתין להמלצות חמות על אג" חרפאלו 21/06/2011 11:41הגב לתגובה זו0 0סיון, לפני שהשוק חוזר לעצמו, אשמח אם תפרסם רשימה של אג" חים ממולציםסגור
-
תשובה לרפאלוסיון ליימן 21/06/2011 20:47הגב לתגובה זו0 0אתה מוזמן לקרוא המלצות קודמות שלי לאג" ח באתר ולקרוא את המאמרים הבאים שלי.סגור
-
1.הערה לסיוןמשקיע 21/06/2011 11:27הגב לתגובה זו0 0ראשית ברצוני לציין שאני תמיד נהנה לקרוא את הניתוחים שלך, גםאלה שעוסקים במאקרו וגם אלה שעוסקים במיקרו. עם זאת אני חייב לחלוק עליך כאשר אתה כותב " הציבור נכנס" ו" הציבור יוצא" . כמי שמקבל הרבה פניות מחברים ובעיקר אמהות של חברים שמנסות לנווט בים הסוער עם קצת החסכונות שיש להן, ובטוחני שגם אתה מקבל פניות כאלה, אני משכנע שזה לא הציבור קובע אלא היועצים בבנקים ובבתי ההשקעות, ולכן אם מדובר בפאניקה אז היא של היועצים, ואם מדובר בסתם מניפולציות שמטרתן לעשות עוד עמלות קניה ומכירה גם זה בא מכיוון היועצים.סגור
-
תשובה למשקיעסיון ליימן 21/06/2011 20:45הגב לתגובה זו0 0תודה רבה על המחמאות. מנסיוני הציבור הוא זה שמקבל החלטה האם לקנות או למכור מניות ואג" ח.במצב הנוכחי הלקוחות חוששים מהשפעות ההכרזה על מדינה פלסטינאית בספטמבר והמשבר ביוון.סגור