פיזור השקעות לחו"ל? הנה מספר סיכונים הקשורים לעניין
לאחרונה אנו עדים להסטה הולכת וגוברת של השקעות מהשוק המקומי לשווקים בחו"ל. ההסטה לחו"ל והפיזור הגיאוגרפי בהשקעות מתבקשים במינון התואם את מצב השווקים ואת סיכוני השוק המקומי. בשנת 2009 מצבה של ישראל היה טוב בהרבה מזה של השווקים המובילים בעולם ולכן משקל השוק המקומי בתיק ההשקעות היה גבוה מאוד. מאידך, יש עתה מקום להסטה מסוימת של ההשקעות לחו"ל על רקע חששות גיאופוליטיים לקראת ספטמבר.
איני סבור שיש מקום להסטת מירב התיק לחו"ל בשל הסיכון המטבעי הנובע ממגמת התחזקותו של השקל וכמובן בשל המצב הכלכלי האיתן של ישראל. על אף הצורך בפיזור גיאוגרפי קיימים מספר שיקולים מרכזיים שיש להביא בחשבון כדי להימנע מסיכון שיעלה על התועלת המצופה. ראשית קיים סיכון המטבע, השקל מול המטבע המקומי. רכישה של ני"ע במטבע זר יוצרת חשיפה למטבע בו נסחר הנייר. הסיכון נובע מתנודתיות שער החליפין שבין השקל למטבע הרלוונטי.
נניח שבוצעה רכישה של הנסחרת בנאסד"ק בארה"ב ב-10 ד' וששער החליפין בעת הרכישה הוא 3.7 ש' לדולר, שווי ההשקעה בשקלים הוא 37 ש'. נניח כעת שכעבור חצי שנה שער המניה עלה ל-10.5 ד' ( של 5%) אך שער החליפין ירד ל-3.4 ש' לדולר. שווי ההשקעה שלנו יהיה 35.7 ש', המשקף הפסד של כ-3.5% על ההשקעה שביצענו למרות שהנייר עצמו עלה. כלומר, בהשקעה בשווקים או הניירות בחו"ל חשוב מאוד לבחון גם את המטבע המקומי מול השקל וניתן עדיפות להשקעה בנייר הנסחר במטבע חזק.
לחילופין ניתן לבצע הגנות על החשיפה המטבעית, להשקיע בתעודות סל או קרנות מנוטרלות מטבע שיבטלו את החשיפה המטבעית ויחשפו רק לנכס הבסיס. העיקרון שיש לזכור הוא שבסופו של יום רובנו בודקים את ביצועי התיק במונחים שקליים ולכן החשיפה המטבעית עשויה לשחוק את תשואת התיק במונחי שקל. שנית, ישנן עלויות המסחר - על פי רוב עמלות המסחר בני"ע זרים שגובים הבנקים והברוקרים הזרים יקרות משמעותית מעלויות המסחר בני"ע ישראלים.
בדרך כלל, מלבד הבנק ישנו גם זר הגובה עמלה נוספת שעשויה להגיע לעשרות דולרים בגין כל פעולה. העלות הגבוהה שנשלם עבור ביצוע פעולה ישירה בני"ע זרים עלולה לפגוע משמעותית בביצועי התיק וההשקעה עשויה להפוך ללא כדאית. פתרון נוח לסיכון זה הוא השקעה באמצעות קרנות נאמנות מתמחות או תעודות סל. השקעה באמצעות אחד משני מכשירים אלה מאפשרת למשקיע להשיג פיזור טוב של נכסים בעלויות נמוכות וללא מאמץ.
סיכון נוסף נובע מחוסר בנגישות למידע - בחירה של ני"ע או מדד להשקעה היא פעולה לא קלה הדורשת מיומנות וידע רב שבדרך כלל חסרים למשקיע הפרטי. ביצוע השקעה ללא בחינה מקצועית של הנכס עשויה לחשוף את המשקיע לסיכון גבוה. הדבר נכון בהשקעות בארץ ואף יותר כאשר מדובר בהשקעות בחו"ל, שם מקורות המידע פחות מוכרים ופחות זמינים ואופן הצגת הדוחות הכספיים ונתוני המאקרו עלול להיות שונה ממה שמוכר לנו בשוק המקומי. גם במקרה זה, הפיזור שנקבל באמצעות השקעה בעזרת קרנות נאמנות או תעודות סל, יעזור לצמצום הסיכון שבביצוע פעולות השקעה תחת תנאי אי וודאות גדולים מהרגיל.
לסיכום, חשוב מאוד לבצע פיזור בתיק ההשקעות בין ניירות, אפיקים, סקטורים ושווקים. השימוש במכשירים פיננסים כמו קרנות נאמנות ותעודות סל עשוי להתגלות כיעיל ונוח למשקיע הפרטי. למרות זאת, השקעה בשוק או נייר זר שתעשה מבלי התייחסות לסיכוני המטבע, לעלויות המסחר ולפערי המידע עלולה להביא יותר נזק מתועלת. חשוב גם לשנות את החשיפה לשווקים ולסקטורים בהתאם להתפתחויות כלכליות בשווקים ובשערי החליפין ולא להתקבע על חשיפה קבועה או שוק ספציפי.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.גל גל .. גל גלאי איזה פלא בחייפתוח נופל רחוק מהעץ 26/06/2011 22:32הגב לתגובה זו0 0עוד אחד שהוא הבן של ולא מעברסגור
-
הרגת אותי מצחוקמישו 26/06/2011 23:19הגב לתגובה זו0 01. דווקא עכשיו, בשער היסטורי די נמוך של הדולר לעומת השקל, הסיכון לרכישת דולרים קטן ולא ההיפך. 2. העמלות במסחר בחו" ל זהות כשסוחרים בסכומים קטנים מבארץ וקטנות משמעותית כשסוחרים בסכומים גדולים. ניתן להשיג כ-10$ פיקס לפעולה בכל סכום (!!!). בסכומים גדולים זה משמעותית זול מאיזור ה-0.1% שמקבלים במסחר בארץ.סגור
-
7.אפשר לקנות דרך חשבון מט" ח ולא צריך להמיר.רקz 26/06/2011 19:36הגב לתגובה זו0 0כשמחסלים את התיק.סגור
-
6.ומה אם מניה עלתה 5 אחוז והדולר גם עלה 5 אחוז? (ל"ת)מציג רק חצי תמונה 26/06/2011 16:37הגב לתגובה זו0 0סגור
-
נקודה נכונהיוני 26/06/2011 18:10הגב לתגובה זו0 0הכתבה מצביעה על נושא מאוד חשוב כאשר באים לבחון השקעה בחול. זה כמובן לא אומר שלא צריך להשקיע שם, פשוט יש לקחת טוב בחשבון שמסגור
- טען עוד
-
5.פיייאלון 26/06/2011 16:21הגב לתגובה זו0 0פי איך לא ידעתי שברוקר חול לקוח עמלות ואם הדולר יורד אז אני מפסיד ??? פיייי סתם לכתוב שטויות בשביל למלא כתבה ברזומה יהיה רשום שכתב כתבות לאתר ביזפורטל איזה שטחיותסגור
-
4.תוספתבן 26/06/2011 16:02הגב לתגובה זו0 0חבל שלא ציינת שיש סיכון של זמני מסחר ושפהסגור
-
3.לא צריך ללכת לחול ניסיון העבר הוכיח שאצלנואביב 26/06/2011 13:05הגב לתגובה זו0 0הכי טובסגור
-
2." בחינה מקצועית" , " מיומנות וידע רב"אורן,ב" ש 26/06/2011 11:47הגב לתגובה זו0 0אז למה לרוב הקרנות יש ביצועי חסר ? לצטט מאזנים כל אחד יכול, לנבא את העתיד - הרבה יותר קשה.סגור
-
1.וואו, מסתבר שיש סיכון מטבע כשקונים מניה בדולריואל 26/06/2011 10:54הגב לתגובה זו0 0וגם שהברוקר מרוויח... ממש נפלתי מהכסא!סגור
-
אכן חדשות מסעירות, יש סיכון מטבע !! לא ידעתי (ל"ת)יאיר 26/06/2011 17:05הגב לתגובה זו0 0סגור