להעלות ריביות: ה-BIS דורש מהבנקים המרכזיים במדינות מפותחות לשלוט באינפלציה
האם הבנקים המרכזיים במדינות המערב לוקחים סיכונים מיותרים ביחס לאינפלציה בכך שאינם מעלים ריביות? בדו"ח השנתי שפירסם הבוקר (ב') בנק ה-International Settlements) BIS) המתפקד כבנק-על מרכזי מעל כל הבנקים המרכזיים בעולם הוא מתריע, כי הבנקים המרכזיים במדינות המפותחות יצטרכו להתחיל להעלות ריביות כדי לשלוט ברמת האינפלציה. לדברי הבנק, יתכן שהם יצטרכו לפעול כיום מהר יותר מאשר בתקופות בעבר, בהן היה צורך במדיניות מוניטרית מצמצמת.
ה-BIS סבור שמדיניות מוניטרית גלובלית מהודקת יותר הינה חיונית כיום כדי לשלוט בלחצים האינפלציוניים ולהקטין את הסיכונים ליציבות הפיננסית.
לדברי הבנק, בעוד מחוקקים באסיה ובאמריקה הלאטינית מייקרים את ההלוואות כדי לנטרל לחצים לעליות מחירים, הרי שבמדינות המפותחות הגדולות בעולם נותרו שיעורי הריבית בשיא השפל.
יתר על כן, הבנקים המרכזיים של ארה"ב, בריטניה ויפן מסמנים שבכוונתם להמשיך בקו זה עוד זמן רב, כאשר רק הבנקים המרכזיים באירופה נוקטים צעדים לקראת הידוק האשראי במטרה לשלוט בגידול הסיכון לאינפלציה.
עוד טוען הבנק, כי הלחצים האינפלציוניים בעולם גדלים במהירות עם הנסיקה במחירי הקומודיטי וככל שההתאוששות העולמית מגיעה למיצוי קיבולת ההיצע. עליות מחירים אלו מגבירות את הסיכונים לאינפלציה ומחייבים העלאת ריביות.
לדברי הבנק, האינפלציה בבריטניה כבר מגיעה לכ-4.5%, שיעור הגבוה ביותר מפי שניים מיעד האינפלציה של הבנק המרכזי. אנחנו תוהים עד מתי תוכל המדיניות המוניטרית של בריטניה להחזיק מעמד.
נזכיר, כי בסוף השבוע החליטה ועדת באזל לפיקוח על הבנקים, כי בנקים המוגדרים כגדולים מכדי ליפול יחזיקו יתרות הון נוספות כדי לבטח את יציבותם ולהמנע ממשבר פיננסי נוסף. הועדה הציעה שהבנקים הגדולים ביותר יחזיקו רזרבות הון של 1%-2.5% מנכסיהם. בנוסף, נדרשים כל הבנקים המקיימים פעילות בינלאומית, להחזיק ביתרות הון המהוות כ-7% מהנכסים (משוקללי סיכון).
בשורה התחתונה יחזיקו הבנקים בין 1%-2.5% על פי גודלם, מורכבותם וקרבתם לגופי מסחר עסקיים בעולם. הוועדה העלתה דרישות לקריטריונים נוספים על פי קצב הצמיחה של הבנק וקצב פריסת הסיכון. במקרים מסוימים ידרשו בנקים להחזיק בהון של עד 3.5% מהנכסים.
הנוסח הסופי של ועדת באזל יפורסם ביולי והבנקים ידרשו להתחיל ליישם את הכללים החדשים בין ינואר 2016 לינואר 2019.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה