האם המשבר של 2008 יחזור על עצמו בשנית גם ב-2011-2012?
בכלכלה העולמית ניכרת האטה והדבר אינו מפתיע, הגיוני כי ההתאוששות המהירה מהמשבר ברביעים האחרונים תיעצר לבסוף. השאלה היא אם זו הפוגה זמנית, או שאנו נכנסים לתקופה של דשדוש? הכלכלנים ושוקי ההון בעולם מתקשים להכריע והדבר משתקף בהתנהלותם התנודתית.
יש החוששים כי המצב כעת גרוע יותר וכי משבר 2008 עלול להתרחש שנית. זה לא התרחיש הבסיסי שלנו, אך אין להקל בו ראש: משבר 2008 הוגדר משבר של פעם במאה ואם יישנה תוך פרק זמן קצר כל כך - לא ברור כמה שפנים נוכל לשלוף מהשרוול.
לנוכח הטראומה הגדולה, שלא במהרה תישכח, השוואה בין ההאטה הנוכחית למשבר 2008 מפתה ודי טבעית - אך דווקא בשל כך רצוי להיזהר ממנה. יש, להערכתי, שני הבדלים גדולים בין שתי התקופות - אחד לטובה ואחד לרעה:
ההבדל לטובה - המשבר הקודם תפס מדינות רבות לא מוכנות והתגובה האגרסיבית שלהן (ניפוח גירעונות בתקציבי הממשלות והורדת ריביות לרמות שפל) באה לאחר שהתברר גודל הצרה. הפעם, הן לא מחכות, אלא נוקטות פעולות מנע לקראת הסתבכויות עתידיות.
שתי דוגמאות מהחודשים האחרונים, הבנקים המרכזיים בעולם בצעד נדיר שיתפו פעולה כדי לבלום את הזינוק שהיה ביין היפני לאחר רעידות האדמה שם. לחילופין, סוכנת האנרגיה הבינ"ל הגדילה את היצע הנפט על מנת לפצות בגין שיבושי ההיצע בלוב.
לטובה, אמרנו? ובכן, הבה נסייג זאת מעט. המשקיעים אכן מאמינים כי הממשלות, הבנקים המרכזיים והרגולאטורים לא יאפשרו למשבר הקשה לחזור. הם מקווים כי הופקו הלקחים ממשבר 2008. אולם, דווקא הרשויות עלולות לראות צל הרים כהרים ולאמץ גישה שאח"כ תתברר מתירנית מדי.
ייתכן כי בחששן מהאטה חוזרת (Double-Dip) לא יקטינו את גירעונות העתק בתקציביהן, לא ישיבו את הריביות לרמות נורמאליות ולא יצמצמו תמריצים אחרים למגזר העסקי. או לפחות, לא ישכילו לעשות זאת מהר מספיק.
בנוסף, קיים סיכוי כי רשמי המשבר יוצרים רגולציה אינטנסיבית מדי.
המחלוקת בין בנקים גדולים כמו ג'יי פי מורגן וברקליס לבין ועדת באזל, שמציעה כי בנקים המוגדרים גדולים מכדי ליפול יחזיקו הון נוסף בגובה 1%-2.5% מנכסיהם כדי להתמודד עם משברים עתידיים, מהווה דוגמא מצוינת לכך. במצב חסר התקדים בו אנו נמצאים כעת, קשה לדעת לאן נושבת הרוח.
ההבדל לרעה - כשפרץ המשבר הקודם, היו למדינות המתקדמות די כלים לטיפול בו: הריביות ברובן היו גבוהות (הן יכלו לרדת), היה להן עודף ממוצע קטן בתקציבים הממשלתיים וחובן הציבורי היה גבוה אך מעט מ-70% מהתמ"ג. בנוסף, הן גילו יצירתיות מרשימה ורכשו הרבה ניירות ערך ממשלתיים בשוק הפתוח.
כעת הן בבעיה, הגירעון הפיסיקלי הממוצע גבוה מ-6% מהתמ"ג, החוב הציבורי תפח כמעט ל-100% מהתמ"ג ובנקים מרכזיים רבים נפחו ללא הכר את המאזנים שלהם. אז הן יכלו לנקוט צעדים נמרצים ויצירתיים ששיקמו את אמון המשקיעים - תנאי הכרחי לפתרון המשבר - כעת לא ברור אם יש להן די כלים ודמיון מפותח מספיק.
הבדל זה ממחיש היטב את הדילמה המרכזית שיצר המשבר: בגלל רשמיו החזקים, מהססות הרשויות לנרמל את הריביות והגירעונות התקציביים, מחשש כי ההתאוששות הנוכחית עדיין לא מבוססת, אך בעשותן כן הן עלולות למצוא עצמן ללא פתרונות למשבר חדש, אם יתחולל.
בשלב זה, קשה לדעת מי משני ההבדלים דומיננטי. משום שההשלכות בשטח העולות מהם שונות כל כך, למשקיעים כדאי להיות ערים לשניהם. עלינו להבין כי לפחות בתקופה הקרובה הנתונים, הכותרות ומצבי הרוח בשוקי ההון ינועו כמטוטלת עד שהכף תוכרע. התנהלותנו היומיומית בשוקי ההון חייבת להסתגל לתנודתיות הגבוהה שתשקף זאת.
נכתב על ידי רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.לרונן מנחם יש את הכתבות הכי מענינות!הבורר 30/06/2011 02:59הגב לתגובה זו0 0הבחור היחידי שאני קורא את הכתבות שלו ונהנה..!לרונן יש לי שאלה מה המצב בארץ ?האם גם פה יש סיכוי למשבר?והאם פעולותיו של פישר(הריבית הנמוכה)באמת עזרה לכלכלה המקומית?כי לי נראה שהוא פתר בעיה אחת אבל יצר שלוש...תודה הבורר.סגור
-
הבורר, 2רונן מנחם 30/06/2011 09:22הגב לתגובה זו0 0בוקר טוב ותודה. במידה וכלכלת העולם תיכנס להאטה חדשה, ישראל תחוש בכך, כשם שחשה בכך (אומנם במידה מוגבלת) במשבר הקודם. זאת משום שמרכיב סחר החוץ שלנו בתוצר גבוה, יחסית, וכן משום שאנו עדיין מקבלים יחס של משק מתעורר (למרות שצורפנו למדד MSCI של המדיניות המפותחות) ולכן אם שנאת הסיכון של המשקיעים הזרים תגדל, הם יוציאו גם מכאן כספים ויתבצרו באג" ח אמריקאיות ונכסים דומים הנחשבים בטוחים. לגבי הריבית, בנק ישראל הגיב באופן דינאמי הן לחשש ממשבר (הריבית ירדה ל-0.5%) והן להתאוששות המהירה במשק (הריבית הקדימה לעלות) ובסך הכול הוא פועל באופן משביע רצון במציאות המורכבת בה אנו נתונים. בברכה, רונן.סגור
-
1.מאיפה הקריצו אותך - אתה סתם פרובוקטוראריאל שרון 30/06/2011 00:41הגב לתגובה זו0 0האם אתה מנסה להלהיב את עצמך בכתיבה שנונה? כנראה שנסיונך בשווקים מועט . לצערי ביזפורטל נותן במה לכל ארחי פרחיסגור