בתי ההשקעות מלבים את הפדיונות בקרנות ויוצרים הזדמנויות

רביב רזניק, מנהל השקעות בכיר בטאלנט בית השקעות, כותב על השפעת העולם על שוקי ההון ועל רגשות המשקיעים
 | 

בחודשים האחרונים אנו עדים לעליה בפחד המשקיעים בשוקי ההון. רצף של אירועים שליליים ביניהם ניתן למנות את רעידת האדמה ביפן, המהומות בעולם הערבי ועליית מחירי הנפט שבאה בעקבותיה, לצד חששות מהאטה בצמיחה בארה"ב והחמרה במשבר החובות באירופה.

המשקיעים בישראל יכולים להוסיף לכל אלה גם את ספטמבר ההולך וקרב, בו צפויה הכרזה על הקמתה של מדינה פלסטינית והנה קיבלנו מתכון בטוח לירידות שערים. ההוכחה הטובה ביותר לחששות היא הפדיונות הכבדים מקרנות הנאמנות.

רבים מהמודלים הכלכליים מתבססים בהנחותיהם על כך שבני האדם יקבלו החלטות בצורה רציונאלית על מנת למקסם את תועלתם, אך מחקרים רבים (בראשם מחקרם של דניאל כהנמן ועמוס טברסקי זוכי פרס נובל) הוכיחו כי כאשר בני אדם נדרשים לקבל החלטות בסביבה של אי וודאות (כמו זו הקיימת בשוק ההון) הם נוטים להכניס שיקולים אמוציונלים כגון פחד, הריגוש שבהימור, תאוות בצע, שנאת הפסד ועוד לתהליך קבלת ההחלטות שלהם, ובשל כך בוחרים באלטרנטיבות הפחות טובות בעבורם.

סטודנטים לכלכלה לומדים כבר בשיעורים הראשונים על עקומת הביקוש ועל צורתה היורדת משמאל לימין. הרעיון אשר עומד מאחורי עקומת הביקוש הוא ההנחה, שככל שמחיר של מוצר מסויים יורד, כך גדל הביקוש לאותו המוצר, ולהפך. אם נרצה להדגים זאת בעזרת דוגמה אקטואלית, נראה כיצד כאשר מחירו של הקוטג' עלה, הביקוש אליו ירד.

מניות ואגרות חוב הינן מוצר מוזר מהבחינה הזו, כיוון שהביקוש אליהן עולה ככל שהן יקרות יותר, ויורד כאשר הן זולות. ניתן להוכיח טענה זו בקלות ע"י ניתוח זרימת הכסף של הציבור אל קרנות הנאמנות. קשה לבוא בטענות אל ציבור המשקיעים על התנהגותם הלא רציונאלית ועל ההחלטות השגויות שהם מקבלים פעם אחר פעם, כיוון שכפי שהוכח, טבע האדם מכתיב לו התנהגות כזו.

אלו שהיינו מצפים מהם להתנהגות שונה, הם מנהלי ההשקעות ובתי ההשקעות בהם הם עובדים. בשבועות האחרונים לא יכולתי שלא לשים לב כיצד התחלפו להן מודעות הפרסום של קרנות הנאמנות בדפי העיתונים ואתרי האינטרנט הכלכליים. בתחילת השנה, באווירת האופטימיות ששררה לאחר העליות המרשימות בשווקים בשנת 2010, התמלאו העיתונים במודעות פרסום של קרנות מעורבות (קרנות המחזיקות ומניות) תוך הדגשת התוצאות הנפלאות שהשיגו בשנה החולפת.

באותה התקופה, זרם כספו של הציבור לקרנות המדוברות ומנהלי הקרנות נאלצו לרכוש מניות ואג"ח במחירים גבוהים. מאידך, בתקופה האחרונה, על אף הירידות והמחירים הנוחים בהם ניתן לרכוש אגרות חוב ומניות, בוחרים בבתי ההשקעות לפרסם את הקרנות הסולידיות ביותר שלהן (קרנות כספיות וקרנות ), והכסף של הציבור כמובן זורם לקרנות הללו.

בתי ההשקעות סופגים כבדים בקרנות המעורבות. מכיוון שהם נלחמים ביניהם על נתחי השוק, הם מנסים לנתב את כספי הציבור לקרנות אחרות בניהולם. הבעיה עם פרסום הקרנות הכספיות בתקופה הנוכחית, שהוא נתפס כנקיטת עמדה וכהמלצה שזהו האפיק הרצוי עבור כספנו בעת הזו ולדעתי לא כך הוא הדבר.אלו אשר מנהלים את כספם של אחרים נדרשים בימים אלה לגלות מקצועיות ואחריות.

אחריות, פירושה לא רק למכור בבהלה בכל פעם שרמת החששות עולה, אלא גם לנצל הזדמנויות כאשר הן קיימות. לדעתי, ירידות השערים בשווקי המניות ואגרות החוב הקונצרניות (במיוחד אלו המדורגות נמוך) מהוות הזדמנות רכישה במחירים נוחים. תפקידם של בתי ההשקעות הוא לנצל את הידע והנסיון אשר מצויים ברשותם על מנת להוביל את הציבור לפעול בתבונה ולא רק לספק לו את "חוף המבטחים" אותו הוא מחפש.

הכותב, רביב רזניק, מנהל השקעות בכיר ב טאלנט בית השקעות

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(17):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 13.
    בתי השקעות קטנים
    בעלים של חברה קטנה 05/07/2011 11:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בבתי השקעות הגדולים נשארים המתמחים ומנהלי ההשקעות הותיקים והטובים פותחים בתי השקעות. אתם תחליטו איפה אתם רוצים להיות.
    סגור
  • 12.
    פנייה אישית לרביב
    מלצר חנוך 04/07/2011 15:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני הולך להכניס לך 100 אלף שח בשבוע הבא לקרן בוא נראה מה אתה שווה
    סגור
  • 11.
    תגובה
    ערן 04/07/2011 12:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כתבה לעניין, נושא ידוע אך אם זאת כתוב באופן מאד מעניין
    סגור
  • 10.
    רביב רזניק
    אלי 04/07/2011 10:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רביב בהצלחה
    סגור
  • 9.
    רוב חברי הפורום מפסידים קבועים באופציות פוט
    אופטימיסט 03/07/2011 22:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    למי שלא הפנים 75 אחוז מהזמן השוק נמצא במגמת עלייה,הפחדנים מפחדים ממפולת כפי שחוו אותה לא אחת שכן שורטיסט נשבר וקונה שנייה לפני נפילה ...ודי לחכימא ברמיזה...
    סגור
  • טען עוד
  • 8.
    10 מליארד ש" ח
    טלי 03/07/2011 21:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שברחו כמו עכברים יחזרו כשהמעוף יהיה ב 1400
    סגור
  • 7.
    כתבה לעניין אבל...
    כריש אדום 03/07/2011 19:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מנהלי הקרנות חייבים למכור כשהציבור מוכר ועדיף להם לתת להם אלטרנטיבה לשמירת נתח השוק. אני משוכנע ששום בית השקעות לא מעוניין בגל הפדיונות מהקרנות שגובות 2-3 אחוז לשנה והכסף הולך לאותו בית השקעות ב0 עגול לשנה
    סגור
  • 6.
    הבעיה היא הציבור שמוכר בלחץ כמו עדר טיפשים!!! (ל"ת)
    דני 03/07/2011 19:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    טאלנט בית השקעות?!
    התוהה 03/07/2011 19:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מי זה ל.... טאלנאט בית השקעות? ביזפורטל, ראוי להציג את הגוף ה" מדבר" , לא נראה לי שמישהו שמע עליהם אי פעם?
    סגור
  • " מנהל בכיר בטאלנט השקעות" ?? מי זה בכלל?
    פנימאי 03/07/2011 22:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מי שמע על החברה הזו? כל זב חוטם שפותח עסק נקרא -מנהל בכיר? מה עם סטפק, מעוז, וכד' . אני רוצה לשמוע אותם
    סגור
  • תמשיך לקנות את הלוקשים שסטפק ומעוז מוכרים לך
    יועצת 04/07/2011 09:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    והם ימשיכו להתעשר על חשבון סאקרים כמוך
    סגור
  • 4.
    אין לו מושג מהחיים שלו נא לפתוח
    יוסי 03/07/2011 16:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אם אותו גוף יגיד שזה הזמן לקנות יגיד המשורר שמדובר בהמלצה מפוזיציה תמיד תדמיין את סבתא שלך מקבלת המלצה ואז תחשוב מה הייתה ממליץ נוד
    סגור
  • כבוד והגינות
    אורן כ. 03/07/2011 20:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יוסי- מה שתית? האם אתה בכלל מבין מה אמרת? יש גם מנהלי השקעות מקצועיים ומקצוענים ואפילו יש כמה , נכון הודדים, שהם גם הגונים וישרים. אז תפרגן ותתייחס ברצינות.
    סגור
  • 3.
    השוק מחייב לפעול כמו אינדיאנים
    דוד ל. 03/07/2011 15:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בתי השקעות אינם חופשיים לפעול כאוות נפשם. כשיש פידיונות הם חייבים להכין מספיק כסף והם מוכרים כמעט בכל מחיר. וכשיש יצירות הם מחוייבים לקמות כי- 1 אחרת ידוללו באחוזי האחזקה, דבר שהינו בדר" כ אסור רגולטורית 20יפגרו בתחרות מול אחרים. נכון שה נשמע כמו ניהול אינדיאני אך כך פועלת המערכת. הללואי והציהור היה רגוע יותר ולא מוכר בהסטריה בירידות ולא נכנס בפאניקה בעליות. הפתרון- יצירת קרנות השקעה מיוחדות לציבור ה" רגיל" וקרנות השקעה אלטרנטיביות שבהן הסחירות הינה פעם ברבעון. הקרנות ה" רגילות" יושפעו מאד מתנודתיות השוק, הקרנות האלטרנטיביות יושפעו הרבה פחות. לאחת מבתי ההשקעות יש קרן נאמנות כזו שמאפשרת כניסה ויציאה פעם בחודש והתוצאות שלה בכלל לא רעות ביחס לשוק. פרט לזה הכותב העלה דברים מדוייקים, נכונים ומשכילים. תודה.
    סגור
  • באיזו קרן מדובר? (ל"ת)
    ערן 04/07/2011 15:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    הפוך, גוטה. הפוך...
    מנהל השקעות 03/07/2011 14:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מנהלי הקרנות מוכרים מוצרים קמעונאיים בעיקר דרך יועצי הבנקים. כשהמחירים עולים ויש ביקוש לנכסי סיכון, היועצים מפנים את הלקוחות לקרנות מסוכנות יותר. כשהפחד מחלחל ופיק הברכיים נשמע למרחוק, הם פודים אותן בבהלה וממליצים על נכסים סולידיים. מה אשמתם של מנהלי הקרנות בכל זה? הם אמורים לפרסם מוצרים שכלל אינם מבוקשים? כמה פרסומות לקוטג' ראית לאחרונה?
    סגור
  • 1.
    למה לא כתבת את הכתבה בתקופת הירידות?
    משה 03/07/2011 14:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גם את זה צריך לחקור
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות