דיווח: סין מתקרבת לרכישת ענקית האשלג בלרוסקאלי; איך יושפע מכך השוק?
השמועות על רכישת חברת האשלג בלרוסקאלי (Belaruskali) שבשליטת ממשלת בלארוס, בידי חברה בבעלות ממשלת סין, הולכות וגוברות. שמועות אלה הפתיעו את השוק משום שהמועמדות הטבעיות לרכישה הן חברות רוסיות.
החברות הסיניות שעשויות לרצות לרכוש את בלרוסקאלי הן סינופרט אחזקות (Sinofert Holdings) וצ'יינה בלוכמיקל.
ממשלת בלארוס נאלצת כיום למכור נכסים בגלל המשבר הפיננסי העמוק שהיא מתמודדת איתו. חברת אורלקלי (Uralkali) הרוסית, שלאחרונה התמזגה עם יצרנית האשלג סילביניט, היתה בראש רשימת הרוכשות הפוטנציאליות של ענקית האשלג הבלרוסית. תאגיד המשלב את בלרוסקאלי, אורלקלי וסילביניט היה עשוי לשלוט בתעשיית האשלג עם נתח של 45% מייצור האשלג העולמי.
אלא שמחיר של כ-30 מיליארד דולר, אותו דורש נשיא בלארוס, אלכסנדר לוקאשנקו, נחשב גבוה מדי, בעוד שעל פי הערכות אנליסטים, החברה שווה רק 20-25 מיליארד דולר.
ממשלת סין עלתה כרוכשת פוטנציאלית משתי סיבות עיקריות. ראשית, סין כבר הוכיחה פעמים רבות כי היא מוכנה לשלם סכומי כסף גבוהים מאוד כדי כדי להבטיח לעצמה חומרי גלם. יתרה מכך, האנליסטית לילית גבורגיאן מבית ההשקעות IHS גלובל אינסייט טוענת, כי לוקאשנקו יעדיף למכור את החברה לסין מאשר לגורם רוסי שכן לדעתו, בלארסו נמצאת כבר עמוק מדי "בכיס" של רוסיה. לוקאשנקו יהיה גם פתוח להצעה למכור רק חלק מבלרוסקאלי לחברה בבעלות ממשלת סין.
הרכישה מתיישבת עם צרכיה של סין לספק בעצמה את צריכת האשלג המקומית שלה, שכן תלותה ביבוא אשלג הולכת וגוברת. בשבועות האחרונים התברר עד כמה גדול הביקוש של סין לאשלג, עם חתימתה על חוזים עם פוטאש, BPC, חברת Canpotex, חברת Arab Potash,
איי.סי.אל
+2.8%
איי.סי.אל
1,689
+2.8%
בסיס:1,643
פתיחה:1,621
גבוה:1,689
נמוך:1,616
תמורה:62,917,511
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
וכו. כל אחד מהחוזים עמד על מאות אלפי טונות אשלג לשנה.
גלעד אלפר: " תהיה ברכה גדולה לשחקני האשלג"
"במובן מסוים, אם חברת ממשלתית סינית אכן תרכוש את בלרוסקלי זו תהיה ברכה גדולה לשחקני האשלג", אומר גלעד אלפר, הכימיה של בית ההשקעות מיטב. "היה חשש שבגלל הביקוש הגדול של סין לאשלג היא תרצה לפתח מקורות עצמיים. כלומר, תכרה מכרות אשלג בסין. מצב כזה היה עלול להיות בעייתי מבחינת חברות האשלג וכיל בתוכן, משום שזה היה מוסיף הרבה מאוד היצע לשוק. היצע גדול מדי היה מוריד את המחירים. אם סין החליטה לרכוש חברה קיימת, סך ההיצע בעולם לא יגדל, ולכן אלו חדשות טובות".
עם זאת, אלפר סבור שרכישת בלרוסקאלי על ידי חברה סינית עלולה לגרום לשינויים מסוימים בשוק, משום שסין נחשבה פעמים רבות לנקודת ההתייחסות (בנצ'מרק) עבור מחירי האשלג בעולם. "אם היא תקנה את כל מניותיה של בלרוסקאלי", הוא אומר, "יהיו עסקאות פנימיות שמחיריהן לא יפורסמו. במקרה כזה, הודו תהפוך לנקודת ההתייחסות עבור מחירי שוק האשלג".
לדבריו, כמויות האשלג שסין זקוקה להן אמנם גדלות כל הזמן. אבל ברגע שתהיה לה חברה פנימית, ירדו כמויות האשלג שהיא תרכוש מחברות אחרות.
"מאידך", אומר אלפר,"אם בלרוסקאלי תמכור את כל הכמות האשלג שלה לסין, או אף את רובה, יפתחו בפני חברות האשלג האחרות שווקים נוספים אשר להם בלרוסקלי תפסיק למכור, או תמכור להם פחות. והעיקרי שבהם הוא השוק ההודי".
יונתן קרייזמן: "סין עלולה להוריד מחירים"
יונתן קרייזמן מבית ההשקעות כלל פיננסים חושב אחרת. לדבריו, "אם וכאשר תחול התפתחות בין סין לבלרוסקאלי תהיה זו התפתחות שלילית לשוק האשלג. סין נחשבת לאחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של שוק האשלג. לכן, ברגע שהיא תגיע למצב של אספקה עצמית, היא תיבא פחות אשלג משחקנים אחרים בשוק זה. יתרה מכך, קיימת סכנה שסין תפסיק להשמע למשמעת המחירים ההדוקה בענף, ואם היא תיצא חלק מהאשלג של בלרוסקאלי למדינות אחרות היא עלולה להוריד מחירים במידה משמעותית".
בנוגע להשפעות של התפתחויות אלה על כיל אומר קרייזמן, כי "אם יווצר ואקום בשוקי היעד הנוכחיים של בלרוסקאלי, כיל תהיה בעמדה נחותה לעומת יצרניות האשלג הרוסיות והקנדיות משום שקיבולת היצור שלה נמוכה יותר".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.קונים כילברוס לי 14/07/2011 15:32הגב לתגובה זו0 0החברה לישראל תמכור את כיל לסינים !!סגור
-
1.אם סין קונה כולם אכלו אותה ובגדול (ל"ת)רפי 14/07/2011 11:37הגב לתגובה זו0 0סגור