סלקט תגיש צ'ק דחוי על 700 מ' ש' במקום ערבות: האם ועדת המכרזים תאשר?

גורמים בשוק ההון: "זה הזוי". תנאי המכרז מחייבים ערבות בנקאית מבנק ישראלי; אישור הקבוצה בתנאים אלה עלול לגרור ערעורים, תביעות משפטיות ועתירות לבג"צ
 | 
telegram
(5)

קבוצת סלקט תקשורת בראשות מייקל גלפנד ולואיס מייברג מתכוונת להגיש לוועדת המכרזים צ'ק דחוי על 700 מיליון שקל. בנוסף, קיבלה הקבוצה את נכונותו של בנק ההשקעות גולדמן זאקס להעניק לה ערבות בנקאית בסכום זהה. הקבוצה היתה אמורה להגיש ערבות מבנק ישראלי עד מחר (ו') אולם לא הצליחה לגייס את הערבות מבנק ישראלי.

גורמים בשוק ההון אמרו היום: "זה הזוי. יש תנאי מכרז וצריך לעמוד בהם. כל אחרת תגרור תביעות משפטיות". להערכת גורמים אלה, המתמודד הבא בתור - קבוצת גולן טלקום, תצליח לעמוד בתנאי המכרז ולגייס ערבות בנקאית מבנק ישראלי, משום שבניגוד למתמודדים שזכו עד היום, שהתחייבו ל-700 מיליון שקל, גולן טלקום הגישה הצעת מחיר של 360 מיליון שקל בלבד.

גורמים אחרים בשוק אמרו, כי אם הצ'ק הדחוי יציב, מה מונע מקבוצת סלקט להפקיד אותו בבנק ולקבל כנגדו ערבות בנקאית? ואם הבנקים לא מוכנים לתת במצב זה ערבות בנקאית, למה שמשרד התקשורת יקבל את הצ'ק הזה כערבות?

את תגובתו של משרד התקשורת לא היה ניתן לקבל היום, ולא במקרה. על פי תנאי המכרז, המתמודדים חייבים לגייס את הערבות מבנק ישראלי בלבד. כך היה עם מירס שהיתה בין שני הזוכים הראשונים במכרז וכך היו הדרישות מחזי בצלאל, היזם של קבוצת התקשורת מרתון מובייל אקס, שבסופו של דבר לא הצליח לגייס את הערבות מבנק ישראלי.

כעת נותר להמתין ולראות האם ועדת המכרזים תהיה מוכנה לעצום חצי עין ולקבל צ'ק דחוי בתוספת ערבות מבנק זר, על אף תנאי המכרז. צעד כזה עלול לגרור בעקבותיו ערעורים על ההחלטה ואף עתירות לבג"צ, שעלולים להגיש מירס (שעמדה בכל תנאי המכרז טבין ותקילין), חזי בצלאל שעמד בראש קבוצת מרתון מובייל אקס, וקבוצת גולן טלקום שהיתה אמורה לזכות במקרה שסלקט לא היתה מצליחה להשיג את הערבות מבנק ישראלי.

מצד שני, אם ועדת המכרזים לא תקבל את הערבות, ותעביר את הזכייה לגולן טלקום, יעלה הדבר את השאלה האם משרד התקשורת לא יצר תנאי מכרז שקשה מאוד (עד בלתי אפשרי) לעמוד בהם (שכן שתי קבוצות לא הצליחו לעמוד בתנאים).

בנוסף, כשלון של שתי קבוצות בזו אחר זו להשיג ערבות מבנקים ישראלים הביא גורמים בשוק התקשורת למתוח ביקורת על ועדת המכרזים שלא בדקה את החוסן הפיננסי של המועמדים שעלו לשלב הסופי. אחרי הכול,
הסכום שהם נדרשו להביא כערבות הוא רק ההפקדה הראשונית.

כעת יש להשקיע סכומים של 1-1.5 מיליארד שקל בתשתיות, במערכות שיווק ועוד. אם מתמודדים מסוימים לא מסוגלים להעמיד ערבות של 700 מיליון שקל, איך יממנו את הקמת התשתיות.

כך או כך, בשוק התקשורת לא יהיה משעמם הקיץ. עוד לפני שהמתחרים החדשים יוצאים לדרך נוצרה קרקע פוריה למאבקים משפטיים. וזה עוד לפני שהמתחרים החדשים החלו לקחת נתחי שוק מהמפעילים הקיימים, פרטנר, סלקום ופלאפון.

אם ועדת המכרזים תחליט בכל זאת לפסול את הערבות הבנקאית מבנק זר, המתמודדת הבאה בתור היא קבוצת גולן טלקום בראשות מיכאל גולן, שהינו היזם והמנכ"ל, ומחזיק בכ-50% מהמיזם. נביה ניאל, שהינו בעל השליטה בחברת התקשורת הצרפתית איליאד, מחברות התקשורת הגדולות בצרפת מחזיק בכ-30% מהמיזם, והבעלים לשעבר של חברת האופנה נפנף מחזיק בכ-20%. אורן מוסט הוא הנשיא הקבוצה ומנהל התפעול הראשי.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    כל המכרז היה מטופש
    ראש יהויד 15/07/2011 10:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מדובר על מכרז הימורים, שבו החברות צריכות להמר על גובה הערבות שימליחו להשיג המתחרים שלהם, כדי להחליט האם להמשיך במכרז או להפסיק. גולן היהו החכמים ביות ר ופרשו בשלב מוקדם החאירם המשיכו עד למצב שגובה ההערבות הוא סכום שהבנקים הישראלים יתקשו מאוד לתת אותו בגלל מגבלת לווה בודד. למעשה כדי לקבל את הערבות יש צורך בהעמדת םקדון בגובה מרבית הערבות שיהיה משועבד לערבת. מאחר ומדובר בערבות לתקופה של חמש שני0 מדובר בריתוק מיותר של כסף הנדרש לפיתוח התשתית. במקום מכרז מטופש על הגעה לכמות צרכנים מסוימת. היה צריך לקבוע שהזוכים במכרז יוכלו לספק רק שוק סיטונאי בשבע השנים הראשונות. את המכרז היה אפשר לעשות על סל מחירים סיטונאיים מקסימאליים ,בשילוב עם משך הקמת רשת שתכסה את כל המדינה, כאשר מראש תקבע ערבות שפויה לעמידה בהתחיבות שקבע לעצמו הספק באשר להעמדת הרשת. הקמת שוק סיטונאי ע" י שני ספקים היה פותח את השוק לעשרות מפעילי MVNO שהיו מצטמצמים במשך הזמן לסדר גודל של 10 ומהווים תחרות חזקה לשלושת המפעילים הישירים. לאחר 7 שנים ניתן היה לאפשר למפעילים החדשים גם לספק שרות ישיר לצרכן, אם כי אני מניח שהם היו מחליטים לא להתחרות בלקוחות שלהם, קרי ספקי MVNO
    סגור
  • 3.
    הטייקונים הישראלים לא יתנו דריסת רגל לזרים@
    אחד העם 14/07/2011 20:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    " " מכיוון שאותם טייקונים המבקשים את ההלוואות וההשקעות הם האנשים השולטים בגופים המוסדיים שמלווים להם את הכסף. שרי אריסון שולטת בבנק הפועלים, מלווה גדול. משפחת עופר שולט בבנק מזרחי טפחות. נוחי דנקנר שולט בקבוצת כלל ביטוח ובכלל פיננסים. צדיק בינו שולט בקבוצת הבינלאומי. יצחק תשובה שולט בחברת הפניקס ובבית ההשקעות אקסלנס. כשמודדים את סך תיק הנכסים הפיננסיים של הציבור, מתברר שהוא הגיע ב-2010 לסכום של 2.5 טריליון שקל וש 40% מהם נשלטים על ידי שמונה בעלי קבוצות עסקיות, או בשמן האחר " הטייקונים הישראלים" . האם יש שכיר, אובייקטיבי ועצמאי ככל שיהיה, שיכול לעמוד בפני לחצים של בעל הבית? וגם אם השכיר אינו עובד אצל מי שמבקש את ההלוואה, מצבו לא פשוט: שוק ההון הישראלי הוא מקום ריכוזי שבו הכסף הגדול נשלט על ידי לא יותר מעשרה גופים, ואין הרבה אנשים שמוכנים להסתכסך עם מחצית מהמעסיקים הפוטנציאליים. וזו התוצאה: מוסדיים שנותנים כספים לטייקונים ושותקים גם כאשר אינם חושבים שזו השקעה טובה, טייקונים שלא מחזירים חובות ולא נענשים על ידי שוק ההון, וציבור חוסכים שמשלם על כל וההרפתקאות העסקיות האלה ובתמורה מקבל עמלות גבוהות ותשואה נמוכה."
    סגור
  • זו כנראה האמת , מנסים למנוע תחרות !!!! (ל"ת)
    אל" י 15/07/2011 08:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    גולן יכו גם בשלשת החזירים...כמו בצרפת (ל"ת)
    קורא בעיתון 14/07/2011 17:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    גולן היו הכי שפויים ! יצליחו לעמוד בכך (ל"ת)
    קורא בעיתון 14/07/2011 17:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות