התפנית מתקרבת? אור בקצה מנהרת שוק הדיור האמריקני

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, כותב על שוקי הדיור והאמריקני - האם רואים התחלה של אופטימיות?
 | 

משקיעים ברחבי העולם תוהים מתי תעלה הריבית בארצות הברית, שנעה כבר שנתיים וחצי בתווך של 0%-0.25%. אין לדעת (לא בטוח של-Fed עצמו יש כרגע מושג), אך קשה להאמין שזה יקרה לפני ששווקי הדיור והעבודה המקומיים יצאו מהמשבר. על תחלואי שוק העבודה כתבתי רבות ובטור זה אתמקד בשוק הדיור, שגם מצבו לא מזהיר.

היכן שלא נזרוק אבן - נפגע במים עכורים בכל הקשור לשוק הדיור האמריקני. לפי נתוני S&P/Case-Shiller ירדו מחירי הדיור בארה"ב ב-4.2% ברבעון הראשון של השנה ונקלעו לתחתית כפולה (Double-Dip), ממנה חששו רבים. בשוק הבתים יד שנייה ירדו המחירים ב-4.5% בשנה האחרונה ובאופן כללי איבדו שליש מערכם בחמש השנים האחרונות.

התחלות הבנייה והבנייה למגורים לסוגיהן מתמעטות ובמקביל פשיטות הרגל של משלמי המשכנתאות והעיקולים ממשיכים לעלות. משבר הסב-פריים עדיין מורגש: בקרב הלווים הפחות בטוחים שיעור המשכנתאות שלא הוחזרו היה 24% ברבעון הראשון, מול 5.5% אצל לווים בטוחים יותר (לווי פריים).

בצל הנתונים הגרועים הללו, אפשר להתעודד מעט משוק הבתים החדשים, בו עלו המכירות 13.5% ומספר חודשי ההיצע (דירות שנותרו למכירה בתום חודש מאי חלקי דירות שנמכרו במהלכו) ירד ב-33% לעומת השנה שעברה. ירידה עקבית בחודשי ההיצע תייצר לבסוף לחצים לעליות מחירים.

במקביל דווח על עלייה בהתחלות הבנייה בארה"ב לרמתן הגבוהה ביותר זה 5 חודשים: בחודש שעבר הן קפצו מ-560,000 ל-629,000. זאת ועוד: מספר היתרי הבנייה - נתון המבשר על התחלות הבנייה העתידיות - רשם אף הוא עלייה מרשימה: מ-612,000 ל-642,000. מדד ביטחון הקבלנים בשוק הבתים החדשים עלה בחודש יולי וקיזז את רוב הירידה שהייתה ביוני.

עוד סימנים מעודדים ניתן למצוא במדד הישג היד של הדיור, שהשתפר ב-8.5% בשנה האחרונה, במספר הבקשות החדשות לקבלת משכנתא, שעלה 14% בחודש מאי, או באחוז אלו המתכננים לרכוש דירה חדשה/יד שנייה ב-6 החודשים הקרובים. אחוז זה עמד על 9% במשותף בחודש מאי. לשם השוואה בישראל האחוז הינו 3.5%.

גם עלות המשכנתאות בארה"ב פוחתת - הן בהלוואות ארוכות בריבית קבועה והן בהלוואות קצרות יותר בריבית משתנה. יתרת האשראי הצרכני, שירדה בין הרבעון השלישי של 2009 לאמצע 2010, שבה לגדול במחצית השנייה של השנה.

עדיין, מוקדם לשמוח: האינדיקציות חיוביות, אך טנטטיביות. שוק הבתים החדשים, שהראה שיפור, מהווה רק 10% משוק הבתים יד שנייה, בו ירדו המכירות 15.4% וחודשי ההיצע עלו 15%. גם מדד הקבלנים, שעלה כאמור, עדיין בטריטוריה שלילית ורחוק מאוד מנקודת האיזון.

יש להודות: בשוק הדיור קשה מאוד לזהות נקודות תפנית - בגלל ריבוי גורמי הביקוש, ההיצע והעלות (ישירה ועקיפה) שבו. אני לדוגמא, לא חשבתי שמחירי הדיור בארה"ב ירדו מיד אחרי גל ההתאוששות הראשון. גם לקבלנים לא קל להחליט אם גידול שנצפה בביקושים זמני או קבוע ולכן ייתכן שהתאוששות במחירים תעוכב, או שתהיינה דווקא קפיצות מחירים עודפות, תוך כדי התהליך.

למרות הכל, הנתונים שציטטתי כאן רומזים לתפנית כלשהי באופק; יש אור בקצה מנהרת הדיור האמריקאית. אינני צופה התאוששות חדה ומהירה, אך יש סיכוי טוב שמפולת השנים האחרונות תיבלם בקרוב. זו התמונה העולה מהאינדיקציות האחרונות בשוק.

שוק הדיור בארה"ב מייחל לחדשות טובות. כשהסנטימנט ישתפר, ישובו קונים לשוק (יקנו דירות חדשות ויד שנייה) והקבלנים יתחילו להגדיל בנייה, לאחר שישתכנעו כי זו לא אפיזודה חולפת. אני חושב שהתרחיש הזה מתקרב.

הכותב, רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(19):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 12.
    רונן היקר
    מאיר 21/07/2011 10:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני חושב שאתה קצת מפספס פה , כמו כלכלנים אחרים נקודה , שבעוד 5 שנים ניתן יהיה לתפוס את הראש ולהגיד איך לא ראינו את זה כזה קרה: בהשראת מהפכות האביב במדינות ערב, מתחילות לצוץ בכל רחבי העולם המערבי מהפיכות חברתיות-כלכליות בעלות פוטנציאל לשנות סדרי עולם (כן כן אני לא מגזים) - מה שמתחיל במחאת אוהלים ברוטשילד, עשוי להיהפך תוך מס' ימים/שבועות למשהו אלים הרבה יותר, שכן מעמד הביניים בארץ מרגיש שהוא נדחק לפינה ואין לו מה להפסיד, וכידוע לך ידידי - כל המהפכות הגדולות בהיסטוריה פרצו כשמעמד הביניים היה מדוכא. אי לכך - אני מציע לך , ולכלכלנים אחרים , לנסות " לחבוש" משקפיים חברתיות" ולהבין שאנחנו בנקודת זמן חשובה בהיסטוריה בישראל, ביוון , בספרד, ובקרוב גם בארה" ב לדעתי - איך ייראה העולם החדש הזה מבחינה כלכלית זו השאלה שאתם צריכים להתמודד איתה... אם אוכל לצרף את דתי הצנועה- חזרה למדיניות רווחה אגרסיבית ע" ח הפרטות , קפיטליזם חזירי וכד' ובעיקר חזרת הסולידריות החברתית על פני האגוצנטריות הקפיטליסטית -וזה כלשעצמו כבר מבורך!!!
    סגור
  • 11.
    לרונן
    יוסי 21/07/2011 10:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מדוע ההתמקדות הזאת במצב בארה" ב כשמסביבנו הבית בוער? אודה לך אם תוכל לנתח השפעות אפשריות של מחאת מעמד הביניים שנראה שהולכת וגוברת משבוע לשבוע על המשק הישראלי !!!
    סגור
  • יוסי, 11
    רונן מנחם 21/07/2011 10:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום, יוסי. אני מסכים איתך בהחלט - הנושא שציינת חשוב מאין כמוהו וראוי להתייחסות הרצינית ביותר. אין בעובדה שטור זה עסק הפעם בנושא אחר, כדי להמעיט בשום צורה מהנושא החברתי. בברכה, רונן.
    סגור
  • 10.
    לרונן היקר
    יהודאמריקאי שבא לבקר 21/07/2011 08:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חלקכם הגדול חי באשליות פה בישראל כאילו המשבר של 2008 נגמר כבר מזמן ואנחנו ב" התאוששות" - אני מזמין אותך לבוא לבקר במדינות שונות בארה" ב , לשוחח קצת עם האנשים ברחוב ולהבין שכולנו עדיין חיים את המשבר - עבודה כמעט ולא ניתן למצוא , החסכונות נשחקים והרבה אמריקאים הופכים ממעמד בינוני גבוה (טרום המשבר) למעמד בינוני נמוך (כרגע) , התהליך הזה נמשך כבר 3 שנים ללא הפסקה ואין עדיין שום אור בקצה המנהרה. ע" פ הלך הרוחות בארה" ב אולי רק אחרי סילוקו של הליצן אובמה מהשלטון והנהגת " תוכנית מרשל" לארה" ב , שתהיה על- מפלגתית , מקיפה ותטפל בכל הכשלים של העשור האחרון (הזנחת החינוך, העברת קווי ייצור למזרח וכד' ) יהיה אור בקצה המנהרה. ודבר אחרון לסיום- משיחות עם חברים בישראל , אני מבין שגם פה הסיפורים על " כלכלה חזקה" , אבטלה נמוכה וכו' הם ספינים של השלטון הנוכחי- כיון שלמעשה כוח הקנייה של הישראלי הממוצע נשחק מאוד בשנים האחרונות ונתוני האבטלה שקריים כיון שאינם לוקחים בחשבון אנשים שכבר לא נרשמים ללשכת עבודה או כאלה שעובדים משרות חלקיות... בקיצור המצב זיפת בכל העולם...
    סגור
  • ל-10
    רונן מנחם 21/07/2011 09:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בוקר טוב. תודה רבה על התייחסותך המקיפה. מכול מלמדי השכלתי. בכול מקרה, זו התמונה שעולה מהאינדיקאטורים שמקובל לעבוד איתם ואני מודה שקשה מאוד לזהות תפניות בשוק הדיור - בפרט כשהוא במשבר כה ארוך. לגבי המצב כאן - נושא לשיחה אחרת... ושוב, תודה. רונן.
    סגור
  • טען עוד
  • 9.
    האור בקצה המנהרה הוא של הקטר שבא מולך!
    אורי אור 20/07/2011 21:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא יעזור כלום גם בן דוב וגם תשובה וגם איטליה וארה" ב מתי שהוא יצטרכו לשלם. והתשלום מגיע ומהר. איך יודעים זאת תסתכל על נתוני הספנות - בירידה, ייצוא וסחר עולמי בהיי-טק בירידה, לאו-טק בצניחה. דיור - בצרה צרורה. בקיצור בפרספקטיבה רחבה הכיוון הוא דרומה.
    סגור
  • אורי אור, 9
    רונן מנחם 21/07/2011 09:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום ותודה על תגובתך. שוק הדיור, כמגזר שאינו סחיר, יכול לבלום/למתן האטה במגזרים סחירים כגון אלו שהזכרת. במידה מסוימת, זה קרה אצלנו במשבר 2008: שוק הדיור יצא מקיפאון וסייע לתוצר, בעוד במקומות אחרים הוא בא אחרי שגשוג וירד עם שאר חלקי המשק. לכן, ראוי לנתח אותו בנפרד מהחלקים הסחירים של המשק. בברכה, רונן.
    סגור
  • 8.
    שנוי
    har 20/07/2011 21:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היות ונתנו לי להבין שהלכה ההשקעה בתעודות הסל קסם של אקסלנס ןאין סיכו י להגיע לקרן גם בעוד עשר שנים היות ואני די מקורב לבנק אזי הרבה בררות לא נשארו אלה לשנות אסטרטגיה ולהגיד אקסלנס בחוב....
    סגור
  • 7.
    אין מה לחשוב על קנית נכס
    אנלייזר לכל המעוניינ 20/07/2011 19:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בארהב. למי שמאמין בהתאוששות הנדלן שם שיקנה מניות בנקים כי הן שחוטות בגלל הנדלן שם. אם תבוא התאוששות של שוק הנדלן האמריקאי היא תהיה הרבה יותר מהירה וחריפה במניות הבנקים וגם המימוש מהיר וקל
    סגור
  • 6.
    " ריבית בטווח 0-0.25 אחוז..."
    אבי 20/07/2011 14:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום רונן תודה על טור נפלא ,שתענוג קרוא אותו כל פעם, רציתי לשאול אותך האם אתה יכול להסביר בקצרה מדוע הריבית בארה" ב היא בטווח שבין 0-0.25 ולא ערך מספרי קבוע לדוגמא 0.25 או 0.15 או 0.1? האם גם אצלנו אם הריבית הייתה יורדת לתחתית כזאת היא גם היתה בטווח ולא בערך קבוע? והאם ביפן גם כך הדבר בתקופה של " מלכודת הנזילות" ?כלומר האם שם הריבית היתה בטווח ערכים או בערך קבוע ויחיד? בתודה מראש.
    סגור
  • אבי, 6
    רונן מנחם 20/07/2011 14:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    צהריים טובים ותודה. הגדרת הריבית כתחום ולא כמספר בארה" ב התרחשה כשהריבית ירדה מ-1% ל-0.25% בעיצומו של המשבר. המטרה שלה הייתה להקנות מרחב תמרון לבנק המרכזי. זכור שמטבעות עם ריבית נמוכה כמו היין והפרנק השוויצרי מממנים רכישת מטבעות עם ריבית גבוהה כמו דולר אוסטרלי/ראנד/ריאל ברזילאי אם יש למשקיעי הקארי ביטחון מלא, הסיכוי שהמטבעות המממנים יתחזקו ויפגעו ביצוא מאותן מדינות גדול יותר. לגבי יפאן, היו גם ניסיונות להנהיג ריבית נומינאלית שלילית לפרקי זמן קצרים. גם שם הריבית הייתה קודם כל קבועה. ולגבי ישראל - בהינתן קצב הצמיחה והאינפלציה אצלנו - אינני רואה סיטואציה כזו, אך היו שנים שבנק ישראל נתן לשער החליפין לרדת קצת מתחת לגבול התחתון של רצועת הניוד (שהייתה פעם) כדי להגדיל את מרחב התמרון במדיניות שלו. בברכה, רונן.
    סגור
  • 5.
    לרונן,
    אודי 20/07/2011 13:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מברוק על הטיפול בשתי הבעיות החשובות ביותר - עבודה ונדל" ן. ברשותך מס' הערות: 1. אשורי הבניה עלו לרמה של 624 ולא לרמה של 642!!! הבדל משמעותי. 2. שים לב לנתון על סיום בניה - ירידה, במיוחד מול שנה קודמת. 3 מדד הקבלנים - להגיד משהו על מדד שעלה מ-13 ל-15 זה מעליב. רק לפני חודשיים היה נתון גבוה יותר ומה גם שרק מ-50 זה נחשב כנתון חיובי . 4. האם ניתן להתערב על נתון תביעות האבטלה הראשונות השבוע? האם שוב יעדכנו את הנתון משבוע שעבר כלפי מעלה (בשבוע שעבר ב-9000) ואז " יצהלו" על ירידה ענקית ומפוברקת?? ולא לשכוח את הנתון החודשי של יצירת מקומות עבודה שתוקן אחורה ב-44 אלף עבור החודשיים הקודמים. כולנו מייחלים לקרן אור אמיתית. אני עדיין לא בטוח שזאת לא רכבת שדוהרת מולנו...
    סגור
  • אודי, 5
    רונן מנחם 20/07/2011 14:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    צהריים טובים. הערתך המספרית נכונה. אשר לנתונים האחרים - הצגתי בטור מספר אינדיקאטורים שכול אחד בפני עצמו אולי לא מרשים במיוחד, אך לכולם יחד משקל גבוה יותר. בטור הצגתי את השיקולים לכאן ולכאן (גם לגבי מדד הקבלנים) ואת המסקנה שלי בסופה. כפי שציינתי, קשה לזהות בשוק זה תפניות, אך לדעתי צריך לנסות. בברכה, רונן.
    סגור
  • שוב רונן,
    אודי 20/07/2011 17:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ואחרי הנתון שפורסם היום לגבי בתים קיימים - ירידה ופספוס עוד יותר גדול של התחזיות, האם התערער אמונך ??
    סגור
  • אודי, המשך
    רונן מנחם 20/07/2011 19:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אודי, ערב טוב. עשיתי את ההבחנה בין בתים יד שנייה לבתים חדשים בטור. גם כתבתי שמדובר בתהליך הדרגתי. בברכה, רונן.
    סגור
  • 4.
    אמת
    לבן שבעיניים 20/07/2011 13:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שטויות במיץ של פוזיציה האמריקאים זה עם נע ונד מעדיפים בכלל לא לקנות דירות האמריקאים קנו דירות לפני המשבר רק בגלל שתנאי המשכנתא היו " מופלאים" בגלל מציאות שקרית ומזויפת של הכלכלה שהוכתבה ע" י שרלטנים רודפי בצע.
    סגור
  • 3.
    כל 3 חודשים " יוצאים תוצאות טובות" כי רוצים
    punr 20/07/2011 11:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לנפח את הבועה מחדש אבל האמריקאים כבר לא טיפשים הם לא קונים יותר כי הם יודעים שמרבית הבתים נכנסים לכינוס נכסים והמחיר יורד ויורד. אתה לא גר בארה" ב ולא יודע איך העסק עובד. לשבת במשרד ולקרוא נתונים כלכליים זאת לא כלכלה. הכלכלה היא בשטח והמציאות שונה לחלוטין. דירה למשל שמהחיר שלה הוא 200K נכנסת לכינוס נכנים ונמכרת בחזה לקרוב משפחה במחיר של 85K. אותו אדם קונה את הבית של החבר שלו באותו מחיר. כולם עודים על כולם כולל הבנקאים שעושים סיבוב על כולם. חחחחחח הכל שקר כמו בישראל. אנשי הצארון הלבן וואלה אתם קומבינטורים...
    סגור
  • 2.
    כולה נתון חיובי מסכן בים של נתונים שלילייים
    **** 20/07/2011 10:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש כל כך הרבה דירות רפאים ודירות על סף עיקול שעדיין לא עוקלו , האור רחוק עדיין
    סגור
  • 1.
    אני חושב שהתרחיש הזה מתקרב????????????
    ששוני 20/07/2011 10:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הייתי צריך להגיד לאובמה שיקח אותך לנביא שלו!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות