גורל 'תקרת החוב': מה צופים השווקים לקראת רגע הדד-ליין

אורי גלאי, מנכ"ל סיגמא בית השקעות, כותב על ההשלכות של החלטת ממשל אובמה לגבי תקרת החוב באמריקנית
אורי גלאי | (10)

חברי הקונגרס הרפובליקנים והדמוקרטים משחקים באש בהתמהמהות אישור תקרת חוב חדשה לכלכלה האמריקנית. תקרה חדשה נדרשת בכדי למנוע חדלות פירעון של ארה"ב וגרירת השווקים לסחרור כלכלי. במהלך השבועות האחרונים התנהל מאבק פוליטי עיקש בין הצדדים, תוך פזילה ברורה לשנת 2012, שנת הבחירות.

הרפובליקנים דורשים פתרון המלווה בצמצום ההתערבות הממשלתית בכלכלה החופשית בעוד שהדמוקרטים מצדדים בפתרון עם התערבות ממשלתית מוגברת בדרך של העלאת מיסים. 3 ימים לפני המועד הקובע והשווקים מגלמים בצורה ברורה אמונה, שתקרת החוב תעלה בסופו של דבר ותימנע חדלות פירעון אמריקנית ופגיעה בדירוג האשראי המושלם של ארה"ב.

תשואת אגרות החוב הממשלתיות בארץ נותרה ברמה יציבה וגם שוק המניות, למרות הירידות של החודשים האחרונים, נמצא מרחק של כ-6% בלבד מהשיא. גם בשווקי חו"ל המצב דומה ותרחיש של אי הגעה להסכמה, גלישה למשבר חוב וחדלות פירעון אמריקנית לא נלקחים כלל בחשבון.

מדד ה-VIX (מדד הפחד) בארץ נמוך מאוד ומשקף עסקים כרגיל באחד העם, תוך התעלמות מהסכנה שבהורדת דירוג אמריקנית. בימים האחרונים זינק המדד בארה"ב, על רקע חוסר ההצלחה להגיע להסכמות לרמה של 25%, שדווקא משקפים חשש לירידות שערים. ברור לכל שחדלות פירעון אמריקנית והורדת דירוג, יובילו לירידות שערים חדות במדדי המניות והאג"ח. אך גם אם התקרה תאושר ודירוג החוב יישאר על כנו משבר החוב האמריקני רק נדחה.

בפעם הבאה שיידרש תיקון לתקרה, מדובר יהיה בחוב גבוה בהרבה מזה הנוכחי. כלומר, דחיית משבר החובות והרחבתו עשויות להתברר בהסתכלות היסטורית כמקח טעות. העלאת תקרת החוב בלי תוכנית מגובשת להקטנה הדרגתית של היקף החוב הלאומי לא תמנע את המשבר אלא רק תדחה במעט.

כאמור, הסבירות לאישור התקרה החדשה גבוהה מאחר ולכולם ברור שזה נדרש כעת. אולם אנו נמצאים בתקופה רגישה בה מדינות מרכזיות בכלכלה העולמית פועלות ליישום תוכניות צנע. חלקן נמצאות בתהליך של הורדת דירוג אשראי והסדרי חוב, שלא לדבר על תרחיש קיצוני של חדלות פירעון אמריקנית כבר במהלך השבוע הקרוב.

בארץ המחאה החברתית תופסת תאוצה ולא ברור עדיין מה יהיו ההשלכות הכלכליות שלה, ושל החשש הביטחוני לקראת ספטמבר סביב הנושא הפלסטיני. לאור כל זה יש להמשיך לנקוט מדיניות השקעות זהירה הן באפיק המנייתי והן באפיק האג"חי. התנודתיות בשווקים עשויה להימשך לתוך ספטמבר, היסטוריית חודש שלילי בארה"ב.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(10):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    צחי 31/07/2011 22:22
    הגב לתגובה זו
    אנשים בלי טיפת ידע מנהלים לנו את הכסף - אל תיבנו על הפנסיה שלכם
  • 8.
    איתן 31/07/2011 19:07
    הגב לתגובה זו
    שבוע שעבר המלצת לקנות, היום למכור ... ככה זה כשילדים בני שלושים מקבלים החלטות תראו את הביצועים של הקרנות שלהם ותבינו לבד
  • 7.
    דנידין 31/07/2011 17:32
    הגב לתגובה זו
    בלה, בלה,בלה
  • 6.
    שוב פרסומת חינם בלי שום מלל מחכים (ל"ת)
    יאיר 31/07/2011 17:08
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    רחמים 31/07/2011 14:15
    הגב לתגובה זו
    מבין בכלכלה הייתי אוכל כל יום במסעדות אתה לא יודע לבשל אל תכנס למטבח התחזיות שלך נכשלות בזו אחר זו תפסיק לפרסם אותם!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 4.
    כתבת , ולא אמרת כלום (ל"ת)
    דוד 31/07/2011 14:14
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    רודף אחרי השוק 31/07/2011 13:53
    הגב לתגובה זו
    לא רציני לשנות עמדה כל שבוע.
  • 2.
    עופר 31/07/2011 13:17
    הגב לתגובה זו
    הם קורסים!!!!!!!
  • 1.
    עוקב ומסרב להאמין 31/07/2011 12:08
    הגב לתגובה זו
    רכיב מניות? טעות שלי או שלך?
  • אני 31/07/2011 14:16
    הגב לתגובה זו
    מי שמקשיב לילדים שמנהלים השקעות שיישא בתוצאות.