מרתון עתרה לבית המשפט שיאסור על משרד התקשורת להעניק רישיון לגולן טלקום
ענף התקשורת שוב גועש סביב מכרז הסלולר: חברת מרתון מובייל מקבוצת התקשורת של חזי בצלאל פנתה היום (א') לבית המשפט המחוזי בירושלים בבקשה להוציא צו ביניים דחוף לבחינת התנהלות מכרז התדרים במשרד התקשורת. מרתון היא הקבוצה שזכתה במכרז למפעיל הסלולר החמישי יחד עם חברת מירס, אולם לא הצליחה להגיש בזמן ערבות מבנק ישראלי בסכום של 705 מיליון שקל, כנדרש במכרז ולכן נפסלה.
ממרתון נמסר, כי בהמשך להחלטת ועדת המכרזים, שלא להאריך את מועד הגשת הערבות של קבוצת מרתון מובייל, וסירובה להעביר לקבוצה את פרוטוקול הדיון בוועדה, פנתה היום הקבוצה לבית המשפט באמצעות עוה"ד יורם בונן, עודד רביבו, מיכל תמר ואביהו זפט ממשרד עוה"ד משרד פישר בכר חן וול אוריון ושות', במטרה לפסול את מתן רישיון המפעיל הסלולרי לחברת גולן טלקום. עד להכרעה בעתירה, ביקשה מרתון מבית המשפט להוציא צו-ביניים, שיאסור על משרד התקשורת להעניק לגולן טלקום את הרישיון.
במרכז העתירה עומדת הטענה כי "החלטות ועדת המכרזים מתעלמות מכל חלופה סבירה שעמדה בפניה, והעובדה כי בחרה בדרך פעולה נעדרת היגיון או הצדקה כלכליים, ונוכח הנזק העצום שהיא גורמת, הן כשלעצמה, והן בהשוואה לאפשרויות שעמדו בפני הוועדה לפי הוראות המכרז והדין".
אחד המכרזים החשובים
בעתירה נכתב עוד, כי "מכרז התדרים שפרסם משרד התקשורת הוא אחד המכרזים החשובים והמשמעותיים ביותר שפורסמו בישראל בשנים האחרונות. בנסיבות אלו יש לתת צו ביניים עד לבירור העתירה". עוד עולה מהעתירה, כי בשלב התיחור הכספי, שנוהל בדרך של תיחור אינטרנטי דינמי, בו זוכה במכרז המציע בעל ההצעה הגבוהה ביותר בכל רצועה, הציעה מרתון את ההצעה הגבוהה ביותר. בעקבות זאת הכריז משרד התקשורת על מרתון כזוכה במכרז ברצועה ב', ועל מירס כזוכה במכרז ברצועה א'. על פי הוראות המכרז נדרשו הזוכים להפקיד במשרד התקשורת ערבות בנקאית בסכום עתק של 700 מיליון שקל בתוך 45 יום. בקשת הערבות היתה מוגבלת לשלושה בנקים בלבד בישראל, שכבר חשופים במידה ניכרת לשוק התקשורת בישראל. למרתון מובייל היו למעשה 25 ימי עבודה בלבד להתמודד עם המורכבות הזו בשוק מצומצם.
בנסיבות שנוצרו, פנתה מרתון לוועדת המכרזים וביקשה ארכה של ימים בודדים לשם העמדת הערבות הבנקאית. במקביל, העבירה מרתון למשרד התקשורת סכום של 10 מיליון שקל, כחלק מהוראות מימוש הזכייה. העברה זו מעידה לטענתה של מרתון על כוונותיה להעמיד את הערבות הנדרשת.
אולם, ביום 31.5.2011, החליטה ועדת המכרזים לדחות את בקשת ההארכה, לפסול את הצעתה של מרתון, ולבחור בסלקט כזוכה ברצועה ב' בסכום של 705 מיליון שקל. כעת נדרשה סלקט להעמיד, בתוך 45 ימים, ערבות בנקאית בסכום של 695 מיליון שקל, וגם היא לא הצליחה להעמיד את הערבות הבנקאית עד תום המועד.
מתנגדים לבחירת גולן טלקום
"למרבה התדהמה", נטען בעתירה, "ועדת המכרזים החליטה לבחור בגולן טלקום כזוכה במכרז, אף שגולן פרשה מהליך התיחור הכספי, עוד בשלביו המוקדמים. סכום זכייתה של גולן טלקום הועמד על 360 מיליון שקל, כמחצית מהסכום שהציעו שלוש המציעות האחרות במכרז".
לטענתה של מרתון העתירה מכוונת כנגד החלטתה של ועדת המכרזים לבחור בגולן טלקום כזוכה במכרז, במחיר מגוחך זה. החלטה זו אינה סבירה נוכח מגוון אפשרויות הפעולה האחרות שעמדו בפני הוועדה. עוד טוענת מרתון מובייל, כי "עקרון העל במכרז מסוג מכרז מכירה פומבית, הוא כי יש להעדיף תמיד ובכל הנסיבות, את המציע את המחיר הגבוה ביותר".
עוה"ד ממשרד פישר בכר חן וול אוריון ושות טוענים, כי הוועדה פנתה באופן אוטומטי לכלל מיושן מדיני המכרזים הרגילים, של מעבר למציע הבא בתור, אף שכלל זה אינו ניתן להחלה מכאנית במכרז הנוכחי. בנוסף טוענת מרתון מובייל כי גם הוראות המכרז עצמן אפשרו במפורש לוועדת המכרזים שלא להפעיל אוטומטית את הכלל האמור, ולא לבחור בגולן טלקום.
עוד נאמר בעתירה, כי החלטתה של ועדת המכרזים יצרה עיוות מוחלט בתוצאות המכרז, שעה שזוכה אחד משלם מחצית מתשלום הזוכה השני על אותו רישיון. הפרשנות אותה מציעה מרתון להוראות המכרז, ולפיה היה על ועדת המכרזים להכריז על הצעתה בסכום של 700 מיליון שקל כהצעה הזוכה במכרז, ולא על הצעתה של גולן טלקום הנמוכה בכ-340 מיליון שקל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה