צמא לריבית? הנה 4 מטבעות עם סיכוי גם לרווח הון נאה

גיא מזרחי, מנהל השקעות בקרנות הנאמנות של מגדל שוקי הון, סוקר את שוק מטבע החוץ לטובת המעוניינים בריביות
גיא מזרחי | (9)

מה עושים משקיעים כאשר מטבעות הרזרבה העיקריים מייצגים ממשלות בחובות וכלכלות בקשיים? מה עושים משקיעים כאשר הריביות הנמוכות בגוש האירו, בארה"ב, בבריטניה וביפן צפויות להישאר עמנו עוד זמן רב? מחפשים.

מחפשים בשווקים השונים אחר שקלול של ריביות נאות, דירוגים גבוהים, חשיפה מגוונת של מרכיבי הייצוא וכן פיזור גיאוגרפי. אז לטובת מי שחלקו המט"חי של תיק ההשקעות שלו צמא לריביות הנה 4 מטבעות שנושאים ריבית נאה שלרוב גם רווח הון בצידה.

1. דולר אוסטרלי - אחת ההשקעות הטובות בשנה האחרונה. תשואה של 21%, הדולר האוסטרלי הוכיח את עצמו כאחת ההשקעות הטובות בשנה האחרונה. ב-12 החודשים האחרונים הוא התחזק ב-21% מול הדולר האמריקני, למרות אסונות הטבע שפגעו במדינה בראשית 2011 והורידו את קצב צמיחת התמ"ג .

ריבית של 5% - שיעור הריבית באוסטרליה עומד על 4.75%. מחזיקי האג"ח הממשלתי ל-10 שנים נהנים מתשואה של כ-5% לשנה (לשם השוואה, האג"ח האמריקני המקביל נסחר בתשואה נמוכה מ-3%), דירוג AA+, גירעון נמוך ביחס לתוצר (2.43%) ויחס חוב תוצר נמוך מ-50%.

2. דולר ניו זילנדי - יחס חוב תוצר מהנמוכים בעולם המערבי, תשואה של 20%, גם הדולר הניו זילנדי נהנה במהלך השנה האחרונה מתשואה גבוהה של כ-20% מול הדולר האמריקני וגם זאת, למרות אסונות טבע ופגיעה לא מבוטלת בתמ"ג. קצב צמיחת התוצר במדינה ירד מ-1.5% ב-2010 לכ-0.5% בלבד ב-2011 אך הצפי הוא כי בעקבות מאמצי השיקום תרשום ניו-זילנד צמיחה של 4% בשנת 2012. ריבית של 2.5% - הריבית בניו זילנד עומדת על 2.5% לאחר הורדה של 50 נ"ב בעקבות רעש האדמה בקרייסטצ'רץ', והעלאת ריבית אינה נראית כרגע באופק. האג"ח הממשלתי ל-10 שנים נסחר בתשואה של כ-5% לשנה ומדורג AA+. כמו כן, נהנית המדינה מיחס חוב תוצר מהנמוכים בעולם המערבי, 25%.

3. ריאל ברזילאי - להיחשף דרך אג"חים של סוכנויות בינלאומיות. תשואה של 13%, הריאל הברזילאי רשם בשנה האחרונה תשואה של 13% מול הדולר האמריקני. עם זאת, בטרם נרוץ לרכוש אג"ח ברזילאי יש לקחת בחשבון כי כמו בישראל גם בברזיל, הממשל איננו מרוצה מנהירת הכספים למדינה ונוקט באמצעים כדי להגבילה.

אחד הצעדים המשמעותיים הינו מיסוי האג"ח (מתוך המחזור ולא מתוך רווחי ההון) ב-6%. אך יש איך לעקוף את הבעיה הזו ועל הדרך להתמודד גם עם דירוג האשראי הבעייתי של הכלכלה הברזילאית. הדרך המומלצת להיחשף לאג"ח ברזילאי היא באמצעות אג"חים בדירוג AAA נקובות בריאל ברזילאי של סוכנויות בינלאומיות, כמו European Investment Bank או של ה- European Bank for Reconstruction and Development או ה- International Bank for Reconstruction and Development. רכישת האג"חים מהסוכנויות האלה מאפשרת ליהנות מריבית גבוהה בדירוג גבוה, לחסוך את מס המחזור וכמובן להיחשף למטבע.

ריבית של 12.5% - עיקר מעייניו של הבנק המרכזי בברזיל היום נתונים למלחמה באינפלציה הגבוהה במדינה, אשר הגיעה כבר לשיעור של 8.3%. בשבוע האחרון, לאחר העלאת ריבית נוספת שהביאה את שיעור הריבית במדינה ל-12.5% עושה רושם כי קצב עליית המחירים המהיר מאט. 4. פזו מקסיקני - חשיפה גבוהה לארה"ב. תשואה של 8%, מטבע נוסף שהציג תשואה נאה מול הדולר האמריקני הינו הפזו המקסיקני שעלה ב-12 החודשים האחרונים כ-8%.

ריבית מדינה של 4.5% - ריבית הבנק המרכזי לא השתנתה מיולי 2009, היא עומדת על 4.5% ולא צפויה להשתנות במהלך השנה הקרובה. גם במקרה של הפזו המקסיקני נמנע מרכישה ישירה של אג"חים ממשלתיים בשל דירוג האשראי הנמוך של המדינה באמצעות אותו פתרון שהוצג לגביי הריאל הברזילאי. נקודת התורפה של המשק המקסיקני הוא שיעור החשיפה הגבוה לארה"ב. לקצב צמיחת הכלכלה האמריקנית, השפעה מהותית על הגידול הייצוא המקסיקני.

חשוב לציין כי לשוק האג"ח הבינלאומי מבנה עלויות אחר מזה של שוק האג"ח המקומי. לכן, בבואנו לרכוש אג"חים בחו"ל חשוב לבדוק בטרם הרכישה את עלויות העסקה (בעיקר האם קיימת עמלת מינימום לעסקה).

דרך נוספת (מלבד רכישה ישירה של אג"חים) שבה יכול המשקיע הישראלי להיחשף למטבעות היא באמצעות קרנות נאמנות מקומיות (יש שתיים כאלו בקטגוריית אג"ח חו"ל) או באמצעות קרנות סל (ETF) שנסחרות בבורסה האמריקנית. לדוגמה: fxa - דולר אוסטרלי, bnz - דולר ניו זילנדי, bzf - ריאל ברזילאי ו-fxm - פזו מקסיקני. קרנות אלו צוברות ריבית וכמובן משתנות בהתאם לשינוי בשער המטבע.

*יובהר כי לכותב ו/או לחברה שבה הוא מועסק ו/או לחברות קשורות אליה עשוי להיות עניין אישי ו/או החזקות בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים ו/או באפיקי ההשקעה המוזכרים בכתבה. אין הכתוב מהווה ייעוץ/שיווק להשקעות ו/או למס והוא אינו בא להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הקורא ו/או מתן ייעוץ מקצועי, לרבות ייעוץ מקצועי על ידי יועץ/משווק השקעות מוסמך, בהתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של הקורא.

תגובות לכתבה(9):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    שלמה 13/07/2012 14:55
    הגב לתגובה זו
    מה דעתך עליו , גיא
  • 6.
    משקיע ותיק 04/08/2011 06:44
    הגב לתגובה זו
    אומנם יש סיכונים במטבעות הנל אבל אפשר להשקיע אחוז קטן במטבעות הל לו כחלק מהתיק . לא הייתי משקיע בניוזילנדי לדעתי עדיפה לירה טורקית וכמובן - שקל !
  • 5.
    שי 03/08/2011 20:28
    הגב לתגובה זו
    אבל אחלה המלצה
  • 4.
    רוס 03/08/2011 18:48
    הגב לתגובה זו
    נכון מאוד לשלב בחסכונות את מרכיב המט" ח , זה אמנם עשוי להעלות את הסיכון של התיק אבל בחיים חלק מהותי מהצריכה הוא של מוצרים שמחיריהם נקובים בדולרים או מטבעות אחרים, כך שגם אם ניפגע מהמט" ח סביר להניח שכוח הקנייה שלנו יעלה אז בתכלס צמצמנו סיכון. אני בריאל הברזילאי ושיהיה בהצלחה
  • 3.
    משקיען 03/08/2011 18:38
    הגב לתגובה זו
    יפה , מעניין מאוד, יש למישהו רעיונות נוספים בנושא? לירה טורקית??
  • 2.
    סוחר מט" ח 03/08/2011 10:29
    הגב לתגובה זו
    כתבת רק את התרחיש החיובי,הסיכוי לרווח.מי מבטיח שהאוזי והקיווי ימשיכו להתחזק מול הדולר? אתה מצפה שאנשים ידעו בעצמם איך לגדר השקעה כזו? קצת אחריות!
  • 1.
    איפה היית לפני שנה??????????? (ל"ת)
    שי 03/08/2011 09:02
    הגב לתגובה זו
  • ברוקר 03/08/2011 11:08
    הגב לתגובה זו
    חוסר מקצועיות מוחלט לא לציין את חשיפת שער החליפין הנוצרת, הפער בין הריביות ייתכן ויהיה בטל בשישים ביחס להפסד שייוצר אם המטבעות יפסיקו להתחזק. מכיוון שאנו בישראל יש להשוות זאת לשקל. אוזי שקל בשיא! מי אמר שזה ימשיך.
  • סוחר מט" ח 03/08/2011 15:42
    אתה לא יכול לקנות אוזי ולמכור דולר?