החזר כספי פיצויים למעסיק

השאלה: אם העובד מתפטר בנסיבות שאינן מזכות בפיצויי פיטורים, האם יכול המעסיק לתבוע החזר כספי פיצויים, שהופקדו מעבר לשיעור המתחייב עפ"י צו ההרחבה?

מעסיק מפקיד לעובד עפ"י צו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף במשק (פנסיה חובה). לרכיב הפיצויים הוא הפקיד את השיעור המלא - 8.33%. על ההפרש שבין ההפקדה המלאה ובין חובתו עפ"י צו ההרחבה לא הוחל סעיף 14.

עו"ד אלון זילברשץ משיב: כן. המעסיק יכול לתבוע את כספי הפיצויים שהופקדו מעבר לחובתו עפ"י צו ההרחבה. סעיף 26 לחוק פיצויי פיטורים מאפשר החזר כספים למעביד מקופת גמל לקצבה בנסיבות סיום עבודה שאינן מזכות בפיצויים, אם הסכם קיבוצי או הסכם אחר קובע כך.

צו הרחבה מרחיב את ההוראות של הסכם קיבוצי גם על מעבידים ועובדים אחרים. פנסיה חובה נקבעה בהסכם קיבוצי שהורחב בצו הרחבה. לפיכך התנאי של סעיף 26 מתקיים. קיים הסכם קיבוצי החל על כל המעבידים מכוח צו הרחבה, והוא מאפשר החזר כספים למעביד מקופת גמל לקצבה.

מעבר לכך, צו הרחבה הופך לחלק מהסכם העבודה או חוזה העבודה החל על המעביד והעובד, והרי לך שוב "הסכם אחר" כפי שנדרש בסעיף 26. גם אם הסכם עבודה בעניין הפרשה לקופת גמל והחזר למעביד לא נעשה בכתב בין המעביד והעובד, הרי שהוא מבוצע בפועל ולכן ניתן להוכיחו, לפיכך שוב, מדובר ב"הסכם אחר".

מעל כל זאת, תקנוני קרנות הפנסיה החדשות ותנאי פוליסות ביטוח מנהלים מאפשרים בתנאים האמורים להחזיר למעביד את כספי הפיצויים (במקרה זה כמובן רק את העודף שמעל הפרשת החובה על פי צו ההרחבה). לכן מתקיים התנאי בסעיף 26 לחוק פיצויי פיטורים, וקיים "הסכם קיבוצי או הסכם אחר" הקובע שניתן להחזיר כספים למעביד מקופת גמל לקצבה.

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה