החשיפה לצים: חשש ממיתון גרם לקריסה במניות הספנות - חברה לישראל יורדת 1.5%

מתחילת יוני איבד מדד ה-Baltic Dry Index כ-15% ובשנה האחרונה צנח כבר 57.8%. מניות חברות אוניות המשא התרסקו לאחרונה - צפו במספרים
הדס גייפמן | (4)

התגברות המיתון העולמי מכווצת את היקפי הסחר הבינלאומי ויחד איתם את עסקיהן ומחירי מניותיהן של חברות אוניות המשא. מדד מחירי ההובלה הימית (Baltic Dry Index) העוקב אחר העלות הממוצעת של הובלת סחורות יבשות בתפזורת, דוגמת פחם, עפרת ברזל וגרעינים, בנתיבי השיט העיקריים בעולם, ניצב כעת ברמה של 1,264 נקודות, המשקפת צניחה של כ-57.8% בשנה האחרונה. ביומיים האחרונים איבד המדד ב-0.32% ומתחילת יוני הוא נפל בכ-15%.

עם ירידת הביקוש להובלה ימית הולכים ויורדים מחירי השינוע באוניות. בימים אלה מתמודדות חברות השינוע הימי עם מחירי רצפה כשמנגד, הן נדרשות לשלם תמורת כלי שייט שרכשו בתקופות טובות יותר. במבט על ביצועי המניות של כמה משחקני הספנות הגדולים בעולם בחודש האחרון ניתן לראות, כי מניית Genco Shipping צנחה בחודש האחרון בכ-39%, DryShips איבדה כ-46.6%, Eagle Bulk Shipping השילה כ-29.4% ו- Star Bulk Carriers ספגה צניחה של כ-40.3%. נציין גם את Alexander & Baldwin שצנחה בחודש האחרון כ-26% COSCO PACIFIC שהשילה כ-22.7% ו- Seaspan Corpשאיבדה כ-27.3% בתוך חודש. הנציגה הישראלית בתחום זה היא צים, הנחשבת לאחת החברות הגדולות לשינוע סחורות בנתיבי שייט. החברה לישראל, החברה האם שלה איבדה בחודש האחרון כ-15% אם כי יש לציין כי צים לא מהווה אחזקה משמעותית בתיק האחזקות שלה.

"מדינות מנסות להגן על עצמן על ידי התכנסות לתוך עצמן והקטנה משמעותית של היבוא והיצוא כאחת", אומר דייב צוובנר, מנכ"ל קומסטוק טריידינג, העוסקת במסחר בחוזים עתידיים על סחורות. "כל מדינה רוצה לשמור על מה שיש לה, וסוחרים חוששים לקחת סיכונים בינלאומיים. מי שעושה עסקים עם מדינות אחרות לא יכול להיות בטוח שיקבל את התמורה עבור הסחורה ששלח. ברמת המדינות, יותר ויותר מדינות מעדיפות ייצור עצמי על פני יבוא, הכרוך בעלויות הובלה ומיסים".

סיבה נוספת להתכווצות הסחר הבינלאומי היא ירידת ערך הדולר שגורמת לסחורות להתייקר מאוד במונחים דולרים. וכשהיבוא מתייקר אנשים קונים פחות. כתוצאה מכך יורדים מחירי הסחורות בעולם ובראשם מחיר הנפט שהינו אחד המרכיבים היותר מהותיים בסחר הבינלאומי.

"בתחום החיטה אנחנו רואים הקטנה משמעותית בנפחי המסחר העולמי בין השאר בגלל השריפה הגדולה שהיתה בשנה שעברה ברוסיה", אומר צוובנר. "רוסיה היתה אחת היצואניות הגדולות בעולם של חיטה. אלא שלאחר השריפה המדינה אסרה לייצא חיטה".

סיבה נוספת להתכווצות הסחר הבינלאומי היא היעדר משאבים. "אין יותר אשראי שניתן לתת ואין איך להחזיר חובות", אומר צוובנר. "העולם הולך ומתכווץ. כל המדינות נמצאות במצב של פשיטת רגל וכולם ימחקו חובות. בתקופה הקרובה המצב רק ילך ויחמיר".

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    רק מניות ביומד ליבדוק טוב יש הרבה הצעות טובו (ל"ת)
    הבררן 10/08/2011 14:44
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    כולם שמים זין על כולם.רק ביבי רץ להחזיר חובות (ל"ת)
    במקום לדאוג לאזרחים 10/08/2011 12:59
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    ירון 10/08/2011 12:53
    הגב לתגובה זו
    פרט לארה" ב, קנדה ועוד 2-3 מדינות תעשייתיות גדולות, למרבית המדינות אין את המשאבים והיכולות להסתמך על ייצור עצמי. הן תלויות בסחר.
  • 1.
    עופר..בגבעות מתים שתגיע..בא ותרויח המון ! (ל"ת)
    מחכה לך 10/08/2011 12:50
    הגב לתגובה זו