מדד יולי הפתיע בענק - האם פישר בדרך להוריד את הריבית?

רונן מנחם, מנהל יחידת השקעות ואסטרטגיה במזרחי טפחות, מתייחס למהלכים הבאים לבוא ע"י בנק ישראל עם היוודע הנתון המפתיע לגבי מדד המחירים לצרכן
 | 

ירד ב-0.3% בחודש יולי ושינה מקצה לקצה את החשיבה לגבי רמת המחירים במשק. ניתן לומר זאת על אף שמדובר במדד בודד, ובדרך כלל נהוג להמתין מספר חודשים לפני שקובעים כי חלה תפנית בת קיימא. גם הירידה בסעיף שירותי התקשורת, העובר שינויים מבניים חדים, והירידה החדה מהרגיל בסעיף ההלבשה וההנעלה, נלקחות כאן בחשבון.

לא מדובר רק בהפתעה גדולה, בהינתן שההערכות המוקדמות היו שהמדד יעלה 0.2%. זה 3 חודשים המדד מתיישב עם ההערכות המוקדמות לגביו, או נמוך מהן. זאת, בניגוד לחודשים הראשונים של השנה, כשהמדדים הפתיעו כלפי מעלה ובד בבד עם הירידה המהירה בשיעורי הבלתי מועסקים הזינו את תהליך עליית הריבית במשק. הפעם, ההפרש בין המדד לבין ההערכות שקדמו לו גבוה מאוד ומרמז על שינוי כיוון בטווח הקצר.

אך יש גם סימנים נוספים לכך שמדדי המחירים עשויים לרדת מדרגה. לדוגמא, 6 מ-10 סעיפי המדד ירדו. מספר כה גבוה נרשם לאחרונה רק בתחילת השנה שעברה. לשם השוואה, בחמשת החודשים הקודמים מספר הסעיפים שירדו נע ברמה של 1-3. מדובר, אם כך, בירידה רוחבית, מקיפה יותר. הדבר גם מדגיש את בדידותו בצמרת של סעיף הדיור (שכר דירה) שעלה גם הפעם 0.4%: בניכוי סעיף חשוב זה היה המדד יורד 0.5%.

התבוננות על פני מספר חודשים מראה כי ירידת המדד בחודש יולי אכן הפתיעה בשיעורה, אך אינה תופעה נקודתית. בארבעת החודשים האחרונים עלה המדד 0.6% בלבד (בקצב שנתי), ובאורח פלא נמצא כעת מתחת ליעד האינפלציה. המדד ללא דיור בכלל, ירד 1.2%. יצוין, כי בארבעת החודשים פברואר - מאי עלה מדד המחירים לצרכן 3.9% והידרדרותו המדהימה מאז, אכן משנה את חוקי המשחק.

גם כשמתבוננים קדימה, האינדיקציות הן כי על אף שהמשק נמצא הגדרתית בתעסוקה מלאה כעת (לפי מדדים שונים), הדבר לא מתורגם ללחצים על מדדי המחירים השונים. זו הייתה השאלה הגדולה במחצית הראשונה של השנה.

בנוסף לשערי החליפין של שקל, שצלחו מספר אתגרים לאחרונה, ניתן להצביע על מדד המחירים ליצרן, המשקף בדרך כלל את עליות המחירים שבקנה, שמקורן בצד ההיצע. מדד זה ירד 0.9% בחודשים יוני ויולי. גם במחירי חומרי הגלם נרשמת רגיעה, לפי מדד מנהלי הרכש.

מדד המחירים בניכוי סעיפי המזון והאנרגיה, משקף טוב יותר את המחירים הנקבעים בתוך המשק. הוא עלה 2.5% ב-12 החודשים האחרונים ונמצא בתוך יעד האינפלציה. לכך יש להוסיף את השלכות המחאה החברתית, שבאופן כללי הגבילו ועשויות להגביל בחודשים הקרובים עליות בתעריפי מוצרים ושירותים בסיסיים.

האם לנוכח המצב החדש יודיע עתה על הפחתת ? בנסיבות הנוכחיות, מדובר בתרחיש בעל סבירות לא מבוטלת, מה גם שהריבית בארצות הברית תישאר ברמתה הנוכחית עד אמצע 2013 וההערכות הן שהריבית באירופה תחדל לעלות ואולי אף תרד. בנק ישראל ישאף שהפרשי הריביות בין הארץ לחו"ל לא יגדלו ויגרמו לעלייה מהירה מדי בשער השקל.

אולם, מהלך מעין זה אינו פשוט מבחינתו. בנק ישראל מעוניין לנקוט מדיניות עקבית, כך שהפחתת ריבית תצריך הסבר מפורט, בהינתן שהריבית עלתה 4 פעמים השנה. נציין כי בנק ישראל מצהיר כי ברצונו להתאים את הריבית לקצב ההתרחבות הכלכלית (שלהזכירנו עדיין גבוהה וסמוכה ל-5% לפי התחזית של בנק ישראל לשנת 2011). נוסיף ונזכיר שלפני 3 שנים נאלץ בנק ישראל לקטוע בחטף מהלך העלאות ריבית ולהפחיתה במהירות מ-4.25% ל-0.5%.

מדיניות הריבית הנוכחית מסובכת גם לנוכח שלל הנתונים הסותרים לגבי המצב בשוק הדיור - יש המדווחים על ירידת מחירים, יש הטוענים כי השוק בעמדת המתנה על רקע המחאה החברתית ויש הגורסים כי העליות תימשכנה.
בנוסף, בנק ישראל לא פוסל מצב בו האטה בכלכלה העולמית ובסחר החוץ, שסימניה כבר מורגשים בייצוא הסחורות והשירותים, תגרור האטה גם אצלנו. לקראת תרחיש מסוג זה היה בנק ישראל מעוניין להגיע מצויד בריבית גבוהה דיה, כדי שיוכל להפחיתה ולסייע למשק.

עוד לפני מדד יולי הנמוך הסתמנה האטה בקצב עליית המחירים במשק, ושוק ההון ביטא זאת היטב. בנק ישראל עצמו הפחית בחודשים האחרונים את שיעורי הריבית שלפי אומדניו ישררו במשק בעוד שנה. כרגע הנתון עומד על 3.9%. החידוש שהביא עימו מדד יולי נוגע לעוצמת ההאטה ולכן המדדים הבאים מסקרנים במיוחד. בנק ישראל יצטרך להתנהל היטב בתקופה רגישה זו.

לפי התרחיש הבסיסי שלנו, הנגיד פישר לא ימהר להפחית את הריבית וייתכן כי בדומה לבנק המרכזי של ארה"ב יצא בסוג של הצהרת כוונות לגבי כך שהריבית תישאר סביב רמתה הנוכחית תקופה מסוימת. עם זאת, כפי שנוכחנו בעבר, בנק ישראל הוכיח יכולת גמישות והסתגלות למצבים משתנים - בסביבה הגלובאלית והמקומית - כך שלא ניתן לשלול הפחתת ריבית כבר בחודש הבא. בכל מקרה, המידע הטרי יצריך חשיבה מחודשת הן בקרב המשקיעים והן בבנק ישראל.

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    דרושה נוסחה חדשה לקביעת הריבית
    כלכלן מנוסה 16/08/2011 23:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כיום הריבית לא משקפת בצורה ריאלית את המצב,יש לשנות את הנוסחא ולהוסיףלהסיר מרכיבים קיימיםנוספים.
    סגור
  • 7.
    אם חכם-יעלה הריבית,הורדתה מהוה סיכון אמיתי
    אם יוריד-אסון לאומי 16/08/2011 23:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כסף חינם-מוכר חלומות. כשמתעוררים מהחלום-האנשים בפאניקה.יעשו שטויות שיצטערו הם וילדיהם.
    סגור
  • 6.
    שאלה
    אנליסטית בחופשה 16/08/2011 17:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    האם הלחץ על הממשלה לנקוט צעדים חברתיים והחשש מהאטה בכלכלה העולמית לא מגביר את ההערכות כי האינפלציה תהיה נמוכה מהערכות קודמות ולפיכך מגביר את הסיכוי להורדות ריבית?
    סגור
  • אנליסטית בחופשה
    רונן מנחם 16/08/2011 18:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ערב טוב. תרחיש זה בהחלט ייתכן, אך חשוב לזכור שהורדות ריבית בתקופה בה נוצר למשק גירעון במאזן התשלומים, לאחר עודף ממושך, עלול להוליך לפיחות בשער השקל (במיוחד כשספטמבר ברקע) ובנק ישראל יצטרך להתחשב גם בכך, שכן למרות שהקשר ביניהם נחלש בשנים האחרונות, עדיין פיחות נחשב מחולל אינפלציה. בברכה, רונן.
    סגור
  • 5.
    פישר,למרות לחצי הבנקים יוריד הריבית אבל לא
    ספקולנט בדימוס 16/08/2011 14:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יותר מרבע אחוז וישאיר זאת חודשיים. הבנקים שנתנו הלואות בפריים יפסידו ויבכו לו על הכתפיים.
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    אסור להוריד את הריבית ,אלא להעלותה לצורך ריסון
    נחמן 16/08/2011 13:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    של מחירי הדיור.הורדת הריבית יגרום שוב לכאוס ותוהו ובוהו במחירי הנדלן.לכן מומלץ דוקא להעלות את הריבית בצורה מתונה.
    סגור
  • 3.
    אסור לפישר להוריד ריבית-גם ככה טעה בעבר.
    לא להוריד ריבית 16/08/2011 12:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הריבית הנמוכה הביאה לכאוס הזה. ואם יוריד ריבית שוב, הבעיה רק תחמיר.
    סגור
  • 2.
    ליוסי (1) - צודק ב 100%.
    ציון 16/08/2011 11:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המדד האמיתי גבוהה בהרבה ולפי דעתי אין מקום להוריד את הרבית
    סגור
  • 1.
    העם דורש מדד אמיתי
    יוסי 16/08/2011 10:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מזמן כבר יודעים כולם שהמדד אינו משקף כלום .הוא עולה או יורד לפי ראות הממשלה. העובדות מדברות בעד עצמן.אפילן סטנלי פישר ,ביבי ושטיינץ מודים בפה מלא שהמחירים עלו בלי פרופורציה וכי ' יקר' לחיות פה.אז עדיין לא הפנמתם שזה כלי בידי הממשלה לשלוט ? הגיע הזמן שגורם נייטרלי שהעם יבחר הוא שיבדוק את עליות/ירידות המחירים ואת יוקר המחיה. העם דורש מדד אמיתי.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    סגור
  • המדד רק עולה, הכל יקר!!! (ל"ת)
    להעלות ריבית! 16/08/2011 12:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • מבוקשת החנות בה ירדו מחירי הגבינות הלבנות (ל"ת)
    שחם 16/08/2011 11:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות